Βανέσα Μηλιώνη

Βανέσα Μηλιώνη

Συνέντευξη με την Προέδρο του Ερυθρού Σταυρού

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός βρίσκεται στις επάλξεις εδώ και 140 χρόνια. Πρωταγωνιστεί πάντα δίπλα στον συνάνθρωπο και όπου χρειάζεται βοήθεια εντός και εκτός Ελλάδος. Οι εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού αποτελούν την ραχοκοκαλιά της ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα. Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός απέστειλε 50 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία, προς ενίσχυση των πληγέντων του πολέμου. Πρόκειται για την 3η  αποστολή του Ε.Ε.Σ. εντός του Μαρτίου. Συναντήσαμε την πρόεδρο του παραρτήματος Τρικάλων, κα. Βανέσα Μηλιώνη, σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης για τις δράσεις του παραρτήματος Τρικάλων.

Κα. Μηλιώνη ποιες είναι οι δράσεις του Ερυθρού Σταυρού σ’ αυτή την κρίσιμη χρονική περίοδο που διανύουμε;

Καταρχάς να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου δίνετε να αναδείξουμε τη δράση του Ερυθρού Σταυρού. Όχι για να κάνουμε ευχολόγια, αλλά μέσα από την ανάδειξη αυτής της δράσης μπορούμε να προσβλέπουμε, ότι περισσότεροι συνάνθρωποι μας θα συμμετέχουν ώστε να γίνει πιο έντονη ακόμα. Ξέρετε ζώντας στην εποχή της πληροφόρησης, πολλές φορές είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα, περιοριζόμαστε στο ρόλο του αμέτοχου θεατή, δραμάτων και καταστροφών που εκτυλίσσονται γύρω μας. Τόσο όμως σε παγκόσμιο επίπεδο με την καταστροφική ανθρωπιστική κρίση που συμβαίνει στην Ουκρανία, όσο και σε τοπικό με την πανδημία και την κρίση ακρίβειας που βιώνουμε τελευταία, η ανάγκη για δραστηριοποίηση όλων μας είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ. Πολλοί συνάνθρωποί μας νιώθουν αυτή την ανάγκη για δραστηριοποίηση, αλλά δεν ξέρουν  που ν’ απευθυνθούν, νιώθουν ανήμποροι να βοηθήσουν. Αυτή την ανάγκη έρχεται σε κάθε περίπτωση, σε κάθε πόλεμο και καταστροφή, αλλά και σε κάθε οικονομική και κοινωνική κρίση, να εξυπηρετήσει ο Ερυθρός Σταυρός. Αποτελεί το συνδετικό κρίκο του ανθρώπου που θέλει να συμμετέχει και να βοηθήσει και αυτού που υποφέρει. Οι δράσεις του Ερυθρού Σταυρού αυτή τη στιγμή είναι πολυεπίπεδες, όπως δυστυχώς και τα προβλήματα απέναντι στα οποία καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε. Οι πιο έντονες προσπάθειες, όπως καταλαβαίνετε, τη συγκεκριμένη στιγμή αφορούν στην Ουκρανία. Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός καταβάλει μία τεράστια προσπάθεια στην περιοχή, να βρεθεί δίπλα στον απλό Ουκρανικό λαό. Δίπλα του στέκεται και η Ελλάδα φυσικά με την έντονη συμμετοχή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, κάτω από τις οδηγίες και το συντονισμό του οποίου, μπορούμε και εμείς ως τοπικό τμήμα Τρικάλων να συμμετέχουμε σ’ όλη αυτή την παγκόσμια προσπάθεια. Προτεραιότητες μας είναι η συγκέντρωση και αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας. Η εξασφάλιση στέγης σε Ουκρανούς πρόσφυγες και η συγκέντρωση οικονομικής βοήθειας, η οποία κατευθύνεται, απευθείας, από τον Ελληνικό στον Ουκρανικό Ερυθρό Σταυρό. Γι’ όλα αυτά μπορούν εύκολα οι συμπολίτες μας να μάθουν πληροφορίες, είτε στο τμήμα μας εδώ στα Τρίκαλα στο 24310 27430, είτε στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού redcross.gr. Παράλληλα βέβαια η δράση μας συνεχίζεται και σε τοπικό επίπεδο. Η χώρα μας βγαίνοντας μέσα από μία δεκαετία οικονομικής κρίσης βρέθηκε αντιμέτωπη με την πανδημία και τελευταία μ’ ένα τεράστιο κύμα ακρίβειας. Όλα αυτά έχουν δημιουργήσει ανεπούλωτα τραύματα στην κοινωνία μας και δυστυχώς, όπως διαπιστώνουμε καθημερινά, όχι μόνο οικονομικά, αλλά και κοινωνικά και ψυχολογικά. Απαιτείται λοιπόν μία συνεχής προσπάθεια και δραστηριοποίηση μας και σε τοπικό επίπεδο και καλώ όλους τους συμπολίτες μας να σταθούμε δίπλα σε αυτούς που έχουν ανάγκη.  Ειδικά και επ’ αφορμής του ερχομού του Πάσχα οι δράσεις αυτές γίνονται πιο έντονες και παρακαλώ απευθυνθείτε στο τμήμα μας στο 24310 27430  και συμμετέχετε όπως μπορείτε.

Πολλοί συνάνθρωποί μας νιώθουν αυτή την ανάγκη για δραστηριοποίηση, αλλά δεν ξέρουν  που ν’ απευθυνθούν, νιώθουν ανήμποροι να βοηθήσουν. Αυτή την ανάγκη έρχεται σε κάθε περίπτωση, σε κάθε πόλεμο και καταστροφή, αλλά και σε κάθε οικονομική και κοινωνική κρίση, να εξυπηρετήσει ο Ερυθρός Σταυρός.

Oι εθελοντές του παραρτήματος Τρικάλων βλέπουμε ότι πρωτοστατούν σε κάθε κάλεσμα. Πείτε μας δυο λόγια τι σημαίνει να είσαι εθελοντής;

Χαίρομαι για την ερώτηση που μου κάνετε, γιατί πολλά μέσα παραβλέπουν το έργο των εθελοντών. Πρώτον γιατί μου δίνετε την ευκαιρία να ευχαριστήσω από καρδιάς, όλες τις εθελόντριες και εθελοντές του τμήματος μας για την τεράστια προσφορά και συμμετοχή τους σ’ όλες τις δράσεις του τμήματος. Αλλά και προσωπικά να τους ευχαριστήσω για την όλη στήριξη που μου δείξανε, αυτή τη δύσκολη περίοδο τα τελευταία χρόνια, που τυγχάνει να είμαι πρόεδρος του τοπικού τμήματος. Δεύτερον γιατί πρέπει να σας ξεκαθαρίσω κάτι. Οι εθελοντές είναι ο Ερυθρός Σταυρός. Πολλές φορές λογικά μπερδευόμαστε ότι αυτός που εκπροσωπεί ένα θεσμό είναι και ο θεσμός. Εμείς ως Διοικητικό Συμβούλιο είμαστε εκεί για να παρέχουμε βοήθεια και συντονισμό. Αλλά ο Ερυθρός Σταυρός είναι οι εθελοντές και οι δράσεις τους. Το να είσαι εθελοντής σημαίνει πολύ απλά το να παύεις να είσαι παθητικός θεατής και σχολιαστής των γεγονότων και να συμμετέχεις ενεργά στην κάλυψη των αναγκών της κοινωνίας μας.

Ποια ήταν η πιο δύσκολη περίοδος για τον Ερυθρό Σταυρό και τι δυσκολίες συναντήσατε την διετία της πανδημίας;

Σίγουρα η κατάσταση που περνάμε τώρα είναι η πιο δύσκολη περίοδος. Και νομίζω ότι είναι μια κρίση που θα χαρακτηρίσει την εποχή μας. Ειδικά σε συνδυασμό με την περίοδο της πανδημίας. Η περίοδος της πανδημίας ήταν επίσης πολύ δύσκολη για εμάς να τη διαχειριστούμε, καθώς αναγκαστήκαμε να αναστείλουμε τις περισσότερες από τις δράσεις μας. Αποτελεί τραγική ειρωνεία, αλλά την περίοδο που η κοινωνία είχε περισσότερο ανάγκη από βοήθεια και επαφή, λόγω της κατάστασης, ήταν απαγορευμένη οποιαδήποτε δράση αφορούσε κοινωνική συναναστροφή.

Η περίοδος της πανδημίας ήταν επίσης πολύ δύσκολη για εμάς να τη διαχειριστούμε, καθώς αναγκαστήκαμε να αναστείλουμε τις περισσότερες από τις δράσεις μας. Αποτελεί τραγική ειρωνεία, αλλά την περίοδο που η κοινωνία είχε περισσότερο ανάγκη από βοήθεια και επαφή, λόγω της κατάστασης, ήταν απαγορευμένη οποιαδήποτε δράση αφορούσε κοινωνική συναναστροφή.

Που χρειάζεται αυτή την περίοδο βοήθεια μιας και γνωρίζουμε ότι ο πόλεμος της Ουκρανίας είναι στο επίκεντρο;

Όπως σας ανέλυσα και παραπάνω υπάρχει μεγάλη ανάγκη για βοήθεια τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε τοπικό επίπεδο. Οι προβολείς της δημοσιότητας μπορούν να πέφτουν κάθε φορά σε ένα, δύο θέματα, αλλά δεν σημαίνει ότι τα υπόλοιπα είναι λυμένα. Έχουμε υποχρέωση ως γενιά να ανταπεξέλθουμε στην κρίση που μας έταξε η ιστορία και να παραδώσουμε μία κοινωνία καλύτερη και επουλωμένη από τραύματα στα παιδιά μας. Αυτό κάναν οι πρόγονοι μας για εμάς, αυτό πρέπει να κάνουμε και εμείς με τη σειρά μας. Μόνο με την ενεργή μας συμμετοχή και δραστηριοποίηση θα το καταφέρουμε αυτό.

Πείτε μας την δική σας ευχή για το μέλλον.

Δεν μου αρέσουν τα ευχολόγια, προτιμώ τις δράσεις, αλλά νομίζω αυτό εύχομαι στην παρούσα φάση. Τα παιδιά μας να παραλάβουν από εμάς έναν καλύτερο κόσμο απ’ αυτόν που παραλάβαμε εμείς και όχι χειρότερο.

Τα παιδιά μας να παραλάβουν από εμάς έναν καλύτερο κόσμο απ’ αυτόν που παραλάβαμε εμείς και όχι χειρότερο.

Start typing and press Enter to search