Άννα Ιακωβάκη

H δημιουργία και λειτουργία ενός Μορφωτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου αποτελεί μια μικρή κοιτίδα πολιτισμού στην Περιφέρεια. Σε τέτοιους Μορφωτικούς Συλλόγους δραστηριοποιήθηκαν και έβαλαν ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους άνθρωποι δραστήριοι και κοινωνικοί, όπως η Άννα Ιακωβάκη που εδώ και μερικά χρόνια ηγείται μαζί με τις γυναίκες που απαρτίζουν το Δ.Σ του Συλλόγου Γυναικών Μεγαλοχωρίου «Πλειάδες». Σήμερα δυστυχώς βλέπουμε τους Μορφωτικούς Συλλόγους να αδρανοποιούνται, να ατονούν και να μην υπάρχει η ίδια φλόγα και ο ζήλος τους όπως παλιά. Σίγουρα οι συνθήκες τότε με σήμερα διαφέρουν πολύ. Οφείλουμε όλοι να προσαρμοστούμε με τους ρυθμούς της σύγχρονης εποχής με τις προκλήσεις και να συντονίσουμε τα βήματά της στον βηματισμό της εποχής.

Συνέντευξη στην Αλεξάνδρα Τάμπου

Κ. Ιακωβάκη πως προέκυψε η ιδέα της δημιουργίας του Συλλόγου Γυναικών Μεγαλοχωρίου «Πλειάδες»;

Συχνά στις συζητήσεις μεταξύ μας μας απασχολούσε η θέση της γυναίκας στην οικογένεια και την κοινωνία του χωριού γενικότερα. Έτσι το 2003 αποφασίσαμε και με την οικονομική υποστήριξη του τότε Δημάρχου Εστιαιώτιδας Μπάμπη Κολοβού να ιδρύσουμε ένα Σύλλογο που να αναδεικνύει τα προβλήματα μας, να προτείνει λύσεις και να αγκαλιάζει όλες τις γυναίκες του τότε Δήμου Εστιαιώτιδας. Έτσι γεννήθηκαν οι «Πλειάδες». 

Ανταποκρίνεται ο κόσμος στις διοργανώσεις και τα καλέσματα σας, ώστε να διατηρηθεί ζωντανός ο Σύλλογος της περιοχής;

Σαφέστατα ναι! Και μάλιστα συμβαίνει το εξής καταπληκτικό. Μια μερίδα γυναικών συμμετέχει στις ενημερωτικές μας εκδηλώσεις, μια άλλη μας ακολουθεί στις υπέροχες εκδρομές μας, κάποιες φίλες δίνουν παρών σε διαφορετικές δράσεις ή χορούς. Έτσι καταφέρνουμε να διατηρείται ζωντανός ο Σύλλογός μας όλα αυτά τα χρόνια.

Eχετε βοήθεια από κρατικούς φορείς και το Δήμο Τρικκαίων;

Βεβαίως. Όποτε χρειαστήκαμε βοήθεια όλοι οι φορείς ήταν δίπλα μας. Αρκετές φορές διοργανώσαμε ενημερωτικές εκδηλώσεις προληπτικής Ιατρικής (για το διαβήτη, για τον καρκίνο του μαστού αλλά και για το τεστ Pap). Να αναφέρω μια εξαιρετική Ημερίδα που κάναμε με τη βοήθεια των υπευθύνων από το Κέντρο Υποστήριξης Κακοποιημένων Γυναικών του Δήμου Τρικκαίων τον Απρίλιο του 2015 τότε που τα στόματα ήταν «ερμητικά κλειστά». Και όμως εμείς στο Μεγαλοχώρι καταφέραμε να ανοίξουμε μια χαραμάδα φωτός και να βοηθήσουμε ενδεχομένως να ανοίξουν δίοδοι επικοινωνίας μεταξύ κάποιων γυναικών και των αρμοδίων.      

Τι σημαίνει για εσάς και τις γυναίκες της περιοχής αυτή η δραστηριότητα;

Για εμάς ο Σύλλογος αποτελεί μια όαση μέσα στην καθημερινότητα και για να το κάνουμε ακόμα καλύτερο οι «Πλειάδες» αποτελούν τα φωτεινά αστέρια στο μουντό στερέωμα που μας περιβάλλει.

Πιστεύετε ότι ένας Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος διαφυλάσσει την παράδοση και τα έθιμα της περιοχής μας;

Εφόσον η παράδοση δεν είναι η διατήρηση της στάχτης, αλλά η μεταφορά της φλόγας τότε ναι! Οι Σύλλογοι και τα μέλη τους, όντας ενεργά άτομα κρατάνε τις τοπικές κοινωνίες ζωντανές και διατηρούν άσβεστη τη φλόγα της παράδοσης και της αγάπης για τον τόπο.

Tέλος, θα θέλαμε να μας πείτε αν ετοιμάζετε κάτι για τις γιορτές των Χριστουγέννων και ποια ήταν παραδοσιακά τα έθιμα της νοικοκυράς στο σπίτι τις γιορτές.

Πλησιάζοντας προς τις γιορτές και αναμοχλεύοντας τις παιδικές μας μνήμες, ζωντανεύουν εικόνες των γονιών και των παππούδων μας. Ειδικά της μαμάς και της γιαγιάς, να καταπιάνονται με την καθαριότητα των σπιτιών, της αυλής, των στάβλων, έτσι ώστε όλα να είναι γιορτινά και καθαρά. Στη συνέχεια γίνεται το σφάξιμο του γουρουνιού, τα λουκάνικα, η αλευριά, οι κουραμπιέδες, οι δίπλες, τα χριστόψωμα, οι κουλούρες και τα φιλέματα για τα παιδιά που έλεγαν τα κάλαντα και τα λογκατσάρια. Με τα λογκατσάρια των Φώτων κλείνει και το 12ήμερο και μαζί τελειώνουν οι μεγάλες νύχτες γύρω από τη φωτιά και οι φανταστικές ιστορίες για τα παγανά και τους καρκάτζαλους. Όμορφα χρόνια ζυμωμένα με γεύσεις, μυρωδιές, τραγούδια και πολύ αγάπη! Όσον αφορά στα σχέδια και τις δράσεις των «Πλειάδων» αμέσως μετά τις γιορτές ξεκινάει μια χρονιά εκπλήξεων, μιας και φέτος κλείνουμε 20 χρόνια συνεχούς δράσης και παρουσίας. Ζητάμε από τώρα τη βοήθεια αλλά και τις idees σας για να γιορτάσουμε τα 20 χρόνια του Συλλόγου μας. Ευχαριστούμε γι’ αυτή την πρόσκληση και την όμορφη κουβέντα που είχαμε. Από εμάς τις «Πλειάδες» καλές γιορτές σ’ εσάς και τους αναγνώστες σας!       

Start typing and press Enter to search