Στεφανία Τριγώνη

Συνέντευξη στην Αλεξάνδρα Τάμπου

Συναντήσαμε την Πρόεδρο του Ιδρύματος Λεωνίδα Μακρή, την δικηγόρο Στεφανία Τριγώνη, σε μια από τις πιο σημαντικές και διαδραστικές εκθέσεις του εικαστικού Στέργιου Στάμου στο εμβληματικό  κτίριο όπου λειτουργεί η Στέγη Τέχνης και Πολιτισμού του Ιδρύματος Λ. Μακρή, και συνομιλήσαμε μαζί της για τον πολιτισμό και την μακρά προσφορά του Ιδρύματος του ευπατρίδη ιατρού Λεωνίδα Μακρή στο νομό Τρικάλων. Η κ. Τριγώνη, δικηγόρος, κάτοχος μεταπτυχιακών τίτλων στο ευρωπαϊκό δίκαιο και στο management πολιτιστικών οργανισμών, διατελεί, από το 2014 ως σήμερα, Πρόεδρος του Κοινωφελούς Ιδρύματος με την επωνυμία «Ίδρυμα Λεωνίδα Κ. Μακρή – ιατρού» που εδρεύει στα Τρίκαλα Θεσσαλίας, με σημαντική φιλανθρωπική και πολιτιστική δράση,  ενώ έχει διατελέσει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου από το 2000 ως το 2013. Μια δυναμική και φιλότεχνη Πρόεδρος που έχει αφήσει το αποτύπωμά της  στα φιλανθρωπικά και πολιτιστικά δρώμενα της πόλης.

Κυρία Τριγώνη, το άνοιγμα της Στέγης Τέχνης και Πολιτισμού του Ιδρύματος Λ. Μακρή ήταν ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός μετά από 3 χρόνια πανδημίας. Πείτε μας για την απόφαση αυτή.
Για την διοίκηση του Ιδρύματος Λεωνίδα Μακρή το άνοιγμα της Στέγης Τέχνης και Πολιτισμού μετά την πανδημία, δεν ήταν κατ’ ουσίαν μια απόφαση αλλά η αυτονόητη συνέχιση της προσπάθειας που ξεκινήσαμε το 2009 για την δημιουργία στην πόλη των Τρικάλων ενός πολιτιστικού χώρου αναφοράς για τους Τρικαλινούς, όπου οι ίδιοι θα είχαν την ευκαιρία μιας διαρκούς συνάντησης με πολιτιστικές δράσεις υψηλού επιπέδου στην πόλη τους και ο οποίος θα αποτελούσε πολιτιστικό πόλο πανελλαδικά και θα απηχούσε το ενδιαφέρον των Τρικαλινών πολιτών για την Τέχνη και τον Πολιτισμό.

 

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος συμμετέχουν αφιλοκερδώς και εθελοντικά χωρίς να λαμβάνουν κανενός είδους ανταλλάγματα.

Είστε Πρόεδρος και μέλος του Ιδρύματος με μακρά θητεία και εμπειρία στη διαχείριση του κληροδοτήματος Μακρή. Ποιο ήταν το έναυσμα για την ενασχόλησή σας μ’ αυτό;
Το έναυσμα ήταν η διάθεση προσφοράς προς το κοινωνικό σύνολο και η ηθική ικανοποίηση που αντλεί κανείς απ’ αυτή, αφού θα πρέπει να τονίσω ότι τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος συμμετέχουν αφιλοκερδώς και εθελοντικά χωρίς να λαμβάνουν κανενός είδους ανταλλάγματα. Έναυσμα αποτέλεσε επίσης και η μεγάλη αγάπη που τρέφω για τον πολιτισμό και τις εν γένει δημιουργικές δράσεις.

 

Γνωρίζουμε ότι έχετε θέσει ως στόχο την διατήρηση της Στέγης Πολιτισμού ανοιχτής προς το κοινό με εκθέσεις και δράσεις που αφήνουν το αποτύπωμα τους στην κοινωνία. Μια απ’ αυτές είναι η αναδρομική έκθεση «Ζωντανά Εδάφη», του Στέργιου Στάμου με visual art performance, που εγκαινιάστηκε τον Οκτώβρη και θα παραμείνει ανοιχτή στο κοινό μέχρι αρχές Γενάρη. Ο κ. Στάμος φέρνει στο προσκήνιο ανείπωτες ιστορίες μεταναστών μέσα από την δική του καλλιτεχνική ματιά. Πως είδατε την αντίδραση του Τρικαλινού κοινού;
Το Τρικαλινό κοινό έχει υποδεχθεί πραγματικά με ενθουσιασμό την βιωματική παραστατική δράση με την έκθεση έργων – εγκαταστάσεων, γλυπτών, ζωγραφικής – του Στέργιου Στάμου «Ζωντανά Εδάφη» και αυτό προκύπτει αδιαμφισβήτητα τόσο από την πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα που έχει ήδη σημειωθεί στον πρώτο μήνα από τότε που ξεκίνησε καθώς και από τις προγραμματισμένες ήδη, έως το τέλος της, συμμετοχές σχολείων στα εκπαιδευτικά προγράμματα που διοργανώνουμε, αλλά και από τις ανατροφοδοτήσεις που λαμβάνουμε από το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η ιδιαίτερη καλλιτεχνική αξία των έργων του Στέργιου Στάμου και η αλληλεπίδρασή τους με άλλες μορφές τέχνης όπως ο σύγχρονος χορός, το θέατρο, η μουσική και η ψηφιακή τεχνολογία καθώς και η θεματική της συγκεκριμένης δράσης, δηλαδή το προσφυγικό ζήτημα, το οποίο είναι ένα επίκαιρο και φλέγον ζήτημα για την ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια, καθώς και οι σαφείς αναφορές της συγκεκριμένης δράσης ως επετειακού αφιερώματος στην Μικρασιατική Καταστροφή αυξάνουν επιπρόσθετα το ενδιαφέρον τόσο του εκπαιδευτικού όσο και του ενήλικου κοινού.

Στόχος μας είναι το Ίδρυμα να καταστεί στην συνείδηση των Τρικαλινών, διαχρονικά, ως ένας φορέας κοινωφελούς και φιλάνθρωπης προσφοράς...

Τι θα θέλατε να αφήσετε ως αποτύπωμα στην κοινωνία των Τρικάλων με την φιλανθρωπική δράση του Ιδρύματος Λ. Μακρή;
Μέσα από το όραμα του Ιδρυτή Λεωνίδα Μακρή, το οποίο απεικονίζει την πολυσχιδή προσωπικότητά του, στόχος μας είναι το Ίδρυμα να καταστεί στην συνείδηση των Τρικαλινών, διαχρονικά, ως ένας φορέας κοινωφελούς και φιλάνθρωπης προσφοράς, ο οποίος θα συμβάλλει τόσο στην απάλυνση προβλημάτων συμπολιτών μας όσο και στην ενίσχυση, ανάλογα με τις δυνάμεις μας, των προσπαθειών των λοιπών φορέων της περιοχής μας που συντείνουν στην ευημερία και την ανάπτυξη του τόπου μας. Πέραν τούτου, μέσα από την κοινωφελή δράση του Ιδρύματος και το παράδειγμα του ιατρού Λεωνίδα Μακρή φιλοδοξούμε ότι θα αναδειχθούν ύψιστες ανθρώπινες αξίες όπως η ευεργεσία, η αφιλοκερδής προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, ο εθελοντισμός και η συμμετοχικότητα υπέρ της κοινωνικής αλληλεγγύης και των κοινωφελών σκοπών.

Ποια είναι η κοινωφελής δράση του Ιδρύματος Μακρή που θα πρέπει να γνωρίζουν οι νεότερες γενιές και να θυμούνται οι παλαιότεροι;
Σημαντική είναι η συμβολή του Ιδρύματος στην ενίσχυση απόρων συμπολιτών, είτε άμεσα είτε έμμεσα μέσω της ενίσχυσης φιλανθρωπικών σωματείων της πόλης, και η αναγνώριση της φιλανθρωπικής του προσφοράς με την βράβευσή του από το Τοπικό Παράρτημα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Άξια αναφοράς είναι και η σαφής πρόθεση του Ιδρύματος για την ενίσχυση της τεκμηρίωσης και αποτύπωσης της ιστορίας της περιοχής μας μέσω της διαχρονικής στήριξης των προσπαθειών του Φιλολογικού Ιστορικού Λογοτεχνικού Συνδέσμου Τρικάλων (ΦΙ.ΛΟ.Σ), η πλούσια πολιτιστική δράση του Ιδρύματος με κυρίαρχη την δημιουργία της Στέγης Τέχνης και Πολιτισμού του Ιδρύματος, καθώς και η υλοποίηση άλλων σημαντικών κοινωφελών έργων όπως η χρηματοδότηση της μικρής γέφυρας στην ορεινή πατρίδα του Ιδρυτή, Αθαμανία, που αποτελούσε χρόνιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής και επέλυσε πολλά προβλήματα των κατοίκων της καθώς και η υλοποίηση κοινωφελών έργων σημαντικής αξίας που ήδη προγραμματίζουμε για το μέλλον.

Start typing and press Enter to search