Φανή Γκατζιού

Η Φανή Γκατζιού, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Δενδροχωρίου,  το “Θεμέλιο” είναι ένας ζωντανός άνθρωπος, επικοινωνιακός και εργατική πρόεδρος… με έμπνευση και φαντασία. Μαζί με το ακούραστο Δ.Σ δουλεύουν με μεράκι και αγάπη για να διατηρήσουν ζωντανά τα έθιμα και τις παραδόσεις του χωριού τους.

Συνέντευξη στην Αλεξάνδρα Τάμπου

Κύρια Γκατζιού, είστε πρόεδρος στον Πολιτιστικό Σύλλογο Δενδροχωρίου. Θέλετε να μας πείτε πως προέκυψε αυτό και πως ανταποκρίνεστε στο ρόλο σας ;

Είναι μεγάλη η τιμή να εκπροσωπώ έναν τέτοιο σύλλογο, ειδικά στον τόπο που γεννήθηκα. Τον τόπο μου τον αγαπώ… τον αγαπούσα και θα τον αγαπώ για πάντα. Προσπαθούσα όμως πάντα να είμαι κοντά και ήθελα να βρω έναν τρόπο να βοηθήσω στα κοινά. Ευτυχώς για ‘μένα, προέκυψαν οι εκλογές του Πολιτιστικού Συλλόγου στις 24 Απριλίου 2013, εκλέχθηκα και τα μέλη του Συλλόγου, τα οποία και ευχαριστώ ιδιαίτερα, μου ανέθεσαν αυτή την αρμοδιότητα, της Προέδρου.   

Πότε ιδρύθηκε ο Πολιτιστικός Σύλλογος το “ΘΕΜΕΛΙΟ” και ποια ήταν η αφορμή για τη δημιουργία του;

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δενδροχωρίου, αποτελείται από μια ομάδα ανθρώπων οι οποίοι, παρ’ όλες τις δυσκολίες που υπάρχουν, μπόρεσαν και δημιούργησαν αυτόν το σύλλογο που προσφέρει όσα μπορεί στον πολιτισμό του τόπου μας, μέχρι και σήμερα. Οι δυνατότητες του Συλλόγου μας είναι περιορισμένες οικονομικά, υπάρχει αγάπη για τον τόπο και όλος ο κόσμος που έρχεται εδώ πραγματικά προσφέρει. Προσφέρει ότι μπορεί, είτε οικονομικά, είτε υλικά, είτε με προσωπική εργασία… δίνει την ψυχή του.

Μιλήστε μας λίγο για το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου αποτελείται από δραστήριες γυναίκες. Εγώ υπήρξα μέλος από το 2001, και έχω 10 χρόνια θητεία ως Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος  είναι η Χριστίνα Γκοβίνα, η Ταμίας, Μαρούλα Γιώτα και η γραμματέας Μαίρη Πολυμέρου. Η Ελενα Παπαϊωάννου και η Βιβή Γκατζιού ανήκουν στα μέλη  Δ.Σ του συλλόγου, και η Βούλα Κουκορίκου, είναι υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων. Είναι όλοι φιλότιμοι συνεργάτες, με άποψη, ιδέες και πάνω απ’ όλα με μεγάλη αίσθηση του καθήκοντος και του εθελοντισμού.  

Τι μπορεί να προσφέρει ένας Πολιτιστικός Σύλλογος σε μια μικρή κοινωνία;

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος το “Θεμέλιο” διοργανώνει εκδηλώσεις με τις οποίες, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, προσπαθούμε να βοηθήσουμε τον κόσμο ν’ αλλάξει την καθημερινότητα του. Στηρίζουμε τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας, ώστε να μην αλλοιωθούν από την οικονομική κρίση ή τις ξενόφερτες παραδόσεις. Διοργανώνουμε γιορτινές βραδιές, κάνουμε Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, φέρνουμε χορευτικά συγκροτήματα από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Διοργανώνουμε επίσης, παραδοσιακά και θεματικά δρώμενα, με χορό και τραγούδι.

 

Ποιά είναι η αντιμετώπιση της τοπικής κοινωνίας; Υπάρχει συμμετοχή στις δραστηριότητές σας;

Ο Σύλλογος μας “στέκεται στα πόδια του”, χάρη στην αγάπη που δείχνει ο κόσμος στο πρόσωπο μας και στο έργο που προσφέρουμε. Όλα τα έσοδα που έχουμε προέρχονται από τις εκδηλώσεις, από τις προσφορές των επιχειρηματιών της περιοχής μας και του απλού κόσμου. Αυτό μας ανεβάζει, μας δίνει δύναμη και μας τονώνει ηθικά.

Πως οραματίζεστε το μέλλον του Πολιτιστικού Συλλόγου;

Προσπαθούμε, με όλες τις δυνάμεις μας. Πιστεύω ότι η ομάδα αυτή που έχουμε δημιουργήσει είναι δυνατή! Έχει όρεξη και θα προχωρήσει, είτε με εμένα πρόεδρο, είτε με κάποιον άλλον.  Έχουμε όνειρα και σχέδια , σιγά σιγά θα υλοποιήσουμε πολλά. Τη συμμετοχή του κόσμου μόνο θέλουμε.

Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι προσπαθούν να κρατήσουν αναμμένη τη φλόγα του πολιτισμού στον τόπο τους. Τι είναι για ‘σας η παράδοση;

Είναι ο βασικός λόγος ύπαρξης του Συλλόγου μας. Κατά καιρούς κάνουμε εκδηλώσεις αναβίωσης της παράδοσης, όπως π.χ. τα πανηγύρια μας κ.λ.π, που γίνονται κάθε χρόνο και πολλές αθλητικές δραστηριότητες, όπως τα παλιά παιχνίδια που έχουν ξεχαστεί και τα έπαιζαν οι παππούδες και οι πατεράδες μας. Επίσης, έχουμε κάνει κάποιες εκθέσεις Λαογραφικού  περιεχομένου και εκθέσεις ζωγραφικής.

Ποια είναι  τα σχέδια σας για το μέλλον… οι επόμενες δραστηριότητες του Συλλόγου σας;

Θα συνεχίσουμε με τις εκδηλώσεις που κάνουμε μέχρι σήμερα. Είναι επιτυχημένες και ο κόσμος τις περιμένει… Ορισμένες από αυτές έχουν γίνει πλέον θεσμός. Επίσης, ετοιμάζουμε Γιορτές Χριστουγεννιάτικες για τα παιδιά, όπως το άναμμα του Δένδρου, ο ετήσιος χορός μας με παραδοσιακά συγκροτήματα, το απογευματινό των γυναικών την Ημέρα της γυναίκας και άλλα πολλά. Άλλος στόχος του Συλλόγου μας είναι, να φέρνουμε τους νέους κοντά στην παράδοση. Ευχόμαστε σ’ όλον τον κόσμο να υπάρχει ειρήνη και αγάπη και να είμαστε μαζί με τις οικογένειες μας και αυτές τις γιορτές!!!

Start typing and press Enter to search