Χρήστος Ζαραμπούκας

Ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρικάλων σε συνέντευξή του στο ideesmagazine   υπογραμμίζει το διπλό πλήγμα που δέχονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις λόγω της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας και αναδεικνύει τα αναγκαία μέτρα για τη συγκράτηση των τιμών και τη στήριξη των επιχειρήσεων. Παράλληλα μας μιλάει για την Χριστουγεννιάτικη αγορά και τις προσδοκίες που δημιουργούνται .

Συνέντευξη στον Λευτέρη Θεοδωρακόπουλο

Πόσο πλήττουν τις επιχειρήσεις  η ενεργειακή κρίση και συνολικά η ακρίβεια;

Οι επιχειρήσεις μας και κυρίως αυτές που χαρακτηρίζονται ενεργοβόρες, πλήττονται αρκετά από την ενεργειακή κρίση και το κύμα ακρίβειας. Αφενός το κόστος των πρώτων υλών και το κόστος λειτουργίας αυξάνονται διαρκώς. Αφετέρου, η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών διαρκώς μειώνεται. Αυτό συνεπάγεται, διπλό πλήγμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ταυτόχρονη μείωση του ποσοστού κέρδους και μείωση του τζίρου το οποίο θα συνεχιστεί μιας και δεν αναμένεται άμεσα αποκλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης ..

Ποια μέτρα εκτιμάτε ότι πρέπει να ληφθούν για να αναχαιτιστεί το κύμα ανατιμήσεων;

Χρειάζεται πολιτική βούληση για τη συγκράτηση των τιμών, ώστε να μειωθεί το λειτουργικό κόστος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως η μείωση των υπερβολικών φόρων που βαρύνουν τα καύσιμα, μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών.

Μακροπρόθεσμα, θα πρέπει να στηριχθεί η εγχώρια παραγωγή και επιχειρηματικότητα ώστε να μην υπάρχει υπερβολική εξάρτηση των ντόπιων επαγγελματιών από το κόστος μεταφοράς των πρώτων υλών. Υπάρχουν προτάσεις όπως η επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που προορίζεται για την ηλεκτροπαραγωγή όπως και πλαφόν στην λιανική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος που προορίζεται για βιομηχανίες και ενεργοβόρες επιχειρήσεις.

 

Πέραν της ακρίβειας, ποια άλλα προβλήματα αντιμετωπίζει η μικρομεσαία επιχείρηση

Πέραν της ακρίβειας, η μικρομεσαία επιχείρηση έχει να αντιμετωπίσει την υψηλή φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές. Συνήθως οι επαγγελματικές παθογένειες στην Ελλάδα ξεπερνούνται με κρατικές επιχορηγήσεις και με ενισχύσεις χωρίς να γίνεται λόγος για την βιωσιμότητα μέσα από ένα πλάνο επιχειρηματικής στρατηγικής και ρεαλιστικής αντιμετώπισης της κατάστασης .

Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί στην αγορά

Από το πέρας του φθινοπώρου παρατηρείται μια αισθητή πτώση του τζίρου στις επαγγελματικές  δραστηριότητες πολλών επιχειρήσεων . Υπάρχει έντονη ανασφάλεια από την πλευρά των επαγγελματιών για το μέλλον. Στα εμπορικά καταστήματα ειδικά στα Τρίκαλα που αποτελούν και το βαρόμετρο της κίνησης  υπήρξε μια διαφοροποίηση με την κατάργηση σωστά, του μέτρου , των ενδιάμεσων εκπτώσεων το οποίο αναμένουμε να δούμε και το πως θα το αφομοιώσει  ο καταναλωτής σε βάθος χρόνου γιατί κακά τα ψέματα, οι επαγγελματίες του κλάδου μπαίνουν σε διαδικασία προσφορών για να έχουν ημερήσιους και μηνιαίους τζίρους . Σε γενικές γραμμές πάντως, καθώς η κοινωνία είναι καταναλωτική η οικονομία βρίσκεται σε ένα καλό επίπεδο .Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ύστερα από δεκαετίες  η πόλη των Τρικάλων πέρασε στην δύνη ενός ‘οργασμού’ τεχνικών έργων που αφορούν, αναπλάσεις, οδοποιία και αντικαταστάσεις αγωγών που σημαίνει ότι οι τζίροι κινούνται σε τεράστια ποσά. Χρήματα που αλυσιδωτά μοιράζονται στην τοπική οικονομία και στα νοικοκυριά .Σε αυτά στα έργα να προσθέσουμε και την κατασκευή του Βορεινού τμήματος του Ε65, το οποίο πέρα από την αναγκαιότητα και τα αναπτυξιακά οφέλη, παρέχει οικονομική ενέργεια, μέσω των εργαζομένων στο έργο και φυσικά στην τεχνική υποστήριξη με ότι αυτό συνεπάγεται σε μηχανήματα και αυτοκίνητα τα οποία συντηρούνται στα Τρίκαλα . Στα νούμερα αυτά θα πρέπει να  προστεθεί και ο τζίρος των ξένων εργαζομένων οι οποίοι νοικιάζουν σπίτια στα Τρίκαλα και φυσικά σιτεύονται στην πόλη .

Ποια είναι η συνεργασία σας με τους άλλους επιχειρηματικούς συλλόγους.

Με το Εμπορικό Σύλλογο Τρικάλων συνεργαζόμαστε άριστα και ενημερωνόμαστε διαρκώς για ότι αφορά τον κλάδο και τις τρέχουσες εξελίξεις που τους απασχολούν, ενώ σε παράλληλο ενδιαφέρον βρισκόμαστε και με τους άλλους παραγωγικούς φορείς του νομού Τρικάλων  βοηθώντας στο μέγιστο του δυνατού , να ξεπεραστούν και να αναδειχτούν προβλήματα προς όφελος της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων. Τρέχουμε από κοινού δράσεις, συμμετέχουμε σε εκθέσεις και ενημερώνουμε τους επιχειρηματίες με εκπαιδευτικά Συνέδρια & σεμινάρια.

 

Για την Χριστουγεννιάτικη αγορά τι προσδοκίες υπάρχουν από τη φετινή επισκεψιμότητα

Τα Τρίκαλα χάρις στις συλλογικές προσπάθειες των ανθρώπων της δημοτικής αρχής και της Περιφέρειας Θεσσαλίας είναι στην ευχάριστη θέση να αποτελούν ένα βασικό προορισμό τα τελευταία χρόνια έχοντας επισκέπτες σχεδόν από όλη την Ελλάδα, αφού πλέον αποτελούν το ιδανικό προορισμό για μια οικογένεια, μια παρέα και ένα ζευγάρι .Υπάρχουν ατελείωτες επιλογές για όλους και για όλα τα ενδιαφέροντα, ξεκινώντας από τον Μύλο των Ξωτικών που παραμένει στις Νο1 προτιμήσεις των επισκεπτών, με τα ενδιαφέρονται να εναλλάσσονται στο κέντρο της πόλης σε ένα περιβάλλον, εξαιρετικό, ανθρώπινο και λειτουργικό,  ικανοποιώντας πρωτίστως γαστρονομικές απαιτήσεις και φυσικά όλες τις μορφές διασκέδασης. Ακόμα και η εμπορική αγορά της πόλης για τον επισκέπτη είναι δελεαστική. Έκτος πόλης ανοίγονται μοναδικοί προορισμοί από τα Μετέωρα και την Καλαμπάκα μέχρι τα χωριά του ορεινού μας όγκου σε Ελάτη, Περτούλι και Ασπροπόταμο, με κύρια αιχμή φυσικά το Χιονοδρομικό μας κέντρο.

 

Start typing and press Enter to search