O Χρήστος Μπλουγούρας στο ideesmagazine

Σε συνέντευξή του στο ideesmagazine.gr ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Τρικάλων κ. Χρήστος Μπλουγούρας μεταφέρει την εικόνα που επικρατεί στην αγορά, σκιαγραφώντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες προτείνοντας λύσεις. Tον Ιούλιο του 2021 εκλέχτηκε για 3η συνεχόμενη φορά Πρόεδρος στο νευραλγικό πόστο του Εμπορικού Συλλόγου και από τότε δίνει καθημερινά μαζί με το νέο Δ.Σ τον δικό του αγώνα. Σίγουρα το εμπόριο χρειάζεται ανθρώπους με θέληση, τσαγανό και προτάσεις και ο Χρήστος Μπλουγούρας ανήκει σ’ αυτούς.

Έμπορος τρίτης γενιάς, σε μια δύσκολη συγκυρία. Ποιες διαφορές βλέπετε με τα χρόνια;
Είναι γεγονός ότι το εμπόριο έχει αλλάξει κατά πολύ. Η ταχύτητα της πληροφορίας και των εμπορικών συναλλαγών είναι εντελώς διαφορετική σε σχέση με το παρελθόν, καθώς το διαδίκτυο έχει αυξήσει κατά πολύ τις απαιτήσεις των πελατών. Το κυριότερο όμως που φαίνεται να έχει κλονισθεί με τις αλλεπάλληλες κρίσεις που βιώνουμε είναι η «πίστη» μεταξύ των επιχειρήσεων. Κατά συνέπεια ο σημερινός έμπορος για να μπορεί να σταθεί στην αγορά θα πρέπει να ενημερώνεται συνεχώς για τις νέες τάσεις. Να ανανεώνει αρκετές φορές το εμπόρευμα του μέσα στο χρόνο και να διαθέτει αξιόλογο κεφάλαιο για ν’ ανταπεξέλθει στους απαιτητικούς όρους πληρωμών της σημερινής πραγματικότητας.
Πόσο πλήττουν τις επιχειρήσεις του κλάδου σας η ενεργειακή κρίση και συνολικά η ακρίβεια;
Η ενεργειακή κρίση είναι η 3η κατά σειρά κρίση που βιώνουμε. Παρότι βλέπουμε προσπάθεια στήριξης από την κυβέρνηση στο ενεργειακό κόστος δυστυχώς εδώ και πολλούς μήνες αντιμετωπίζουμε τη δυσκολία και την καθυστέρηση της Ευρώπης να πάρει αποφάσεις που θα ελαφρύνουν την επιχειρηματικότητα απ’ αυτό το άδικο βάρος. Αποτέλεσμα αυτής της Ευρωπαϊκής «δυσκαμψίας» είναι ο πληθωρισμός να έχει εκτοξευτεί και να πιέζει τα εισοδήματα των πελατών μας και μοιραία να πλήττει σημαντικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Ποια μέτρα εκτιμάτε ότι πρέπει να ληφθούν για να αναχαιτιστεί το κύμα ανατιμήσεων;
Είναι σαφές ότι η παρέμβαση της κυβέρνησης θα πρέπει να γίνει πιο δραστική τόσο στον έλεγχο των τιμών, επιβάλλοντας πλαφόν εκεί που χρειάζεται, όσο και με τη μείωση της φορολογίας σε βασικά προϊόντα προκειμένου να υπάρξει περιορισμός των ανατιμήσεων. Είναι επίσης επιβεβλημένη η συνέχιση της στήριξης στα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα.

Η παρέμβαση της κυβέρνησης θα πρέπει να γίνει πιο δραστική τόσο στον έλεγχο των τιμών, επιβάλλοντας πλαφόν εκεί που χρειάζεται, όσο και με τη μείωση της φορολογίας.

Ποια είναι αυτή τη στιγμή η εικόνα στην αγορά ενόψει γιορτών;
Παρότι η ψυχολογία στην αγορά αυτή τη στιγμή δεν είναι και η καλύτερη, βλέπουμε τις επιχειρήσεις να προετοιμάζονται εντατικά για τα Χριστούγεννα. Γεμάτα ράφια, Χριστουγεννιάτικος στολισμός και χαρούμενη διάθεση για εξυπηρέτηση είναι η εικόνα που θα δείτε αν περπατήσετε στην αγορά. Βλέπετε, ο «Μύλος των Ξωτικών» αναμένεται να μετατρέψει την πόλη μας σε πρωτεύουσα των Χριστουγέννων, με πολλούς επισκέπτες και κανείς δεν θέλει η ευκαιρία που μας δίνεται να πάει χαμένη.
Ποια είναι η συνεργασία σας με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Τρικάλων;
Η συνεργασία με το Επιμελητήριο Τρικάλων είναι πολύ στενή και σε καθημερινή βάση. ΄Άλλωστε δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, καθώς Επιμελητήριο και Εμπορικός Σύλλογος έχουν τον ίδιο στόχο. Την στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.
Τα φετινά Χριστούγεννα, θα σηματοδοτήσουν την αλλαγή του όλου κλίματος και στην ψυχολογία των καταναλωτών;
Αυτή είναι και η προσδοκία της αγοράς. Η αλλαγή της ψυχολογίας και η χαρούμενη διάθεση που δημιουργούν οι γιορτές των Χριστουγέννων. Ο Δεκέμβριος είναι διαχρονικά ο μήνας της μεγαλύτερης κατανάλωσης του έτους και θεωρώ πως το ίδιο θα συμβεί και τη φετινή χρονιά. Ίσως σε μικρότερο βαθμό λόγω του πληθωρισμού, αλλά σαφώς καλύτερα από τις 2 προηγούμενες χρονιές που ο covid είχε περιορίσει την κατανάλωση.

Ο «Μύλος των Ξωτικών» έχει εξελιχθεί σε πλεονέκτημα για την πόλη και την τοπική επιχειρηματικότητα. Το συνολικό οικονομικό αποτέλεσμα, τόσο στην πόλη όσο και σε όλο το Νομό, είναι πάρα πολύ σημαντικό

Ποια είναι η γνώμη σας για το ηλεκτρονικό εμπόριο; Υπάρχει όντως η άνθηση και τα οικονομικά νούμερα που ακούμε;
Το ηλεκτρονικό εμπόριο έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας τα τελευταία 12 χρόνια. Η ανάπτυξη του, κάθε χρόνο στη χώρα μας, έχει διψήφιο ποσοστό αύξησης και η εξάπλωση του είναι ραγδαία. Φαίνεται πως είναι ο τρόπος που ένα μεγάλο κομμάτι των καταναλωτών μας επιθυμεί να ψωνίζει. Όσες επιχειρήσεις ασχολούνται ενεργά, έχουν διαπιστώσει αύξηση στο τζίρο τους. Θεωρώ πως το κανάλι ηλεκτρονικού εμπορίου μπορεί να ωφελήσει σημαντικά μια επιχείρηση λειτουργώντας όμως παράλληλα με το φυσικό κατάστημα.
«Μύλος των Ξωτικών» το μεγαλύτερο Χριστουγεννιάτικο event. Τι αποτύπωμα οικονομικό αφήνει στην πόλη;
Ο «Μύλος των Ξωτικών» έχει εξελιχθεί σε πλεονέκτημα για την πόλη και την τοπική επιχειρηματικότητα. Το οικονομικό του αποτύπωμα δεν έχει μετρηθεί ακριβώς. Ίσως θα πρέπει να γίνει αυτή η αποτύπωση και μάλιστα όσο πιο σύντομα γίνεται. Όμως καταλαβαίνουμε όλοι ότι το συνολικό οικονομικό αποτέλεσμα, τόσο στην πόλη όσο και σε όλο το Νομό, είναι πάρα πολύ σημαντικό.
Φέτος, βλέπουμε κοινές δράσεις με το E-Trikala, κυνήγι του θησαυρού και ενεργή συμμετοχή και της εμπορικής αγοράς . Μιλήστε μας γι’ αυτό.
Το «Κυνήγι του χαμένου θησαυρού» της αγοράς θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022. Είναι το δημοφιλές παιχνίδι όπου τα γκρουπ που θα δημιουργηθούν, θα αποτελούνται από μαθητές και νέους κάθε ηλικίας και θα «αναστατώσουν» την αγορά πηγαίνοντας από επιχείρηση σε επιχείρηση ψάχνοντας τα στοιχεία του Θησαυρού. Η δράση θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα με τα καταστήματα να είναι ανοιχτά, προσφέροντας ειδικές τιμές και προσφορές στους πελάτες που θα τα επισκεφτούν. Επιπλέον θα πραγματοποιηθούν μουσικά events σε συνεργασία με τον Δήμο Τρικκαίων και με ραδιοφωνικό σταθμό. Αναμένεται να είναι μια ημέρα γιορτής και κίνησης για την αγορά.
Tι θα ευχόσασταν για τη νέα χρονιά;
Καθώς τα σημεία των καιρών επαναφέρουν στις επιθυμίες μας αγαθά που τα θεωρούσαμε ως αυτονόητα τα τελευταία χρόνια, θέλω να ευχηθώ ΕΙΡΗΝΗ, ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ και ΥΓΕΙΑ σε όλον τον κόσμο.

Start typing and press Enter to search