Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου είναι Πρέσβειρα της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης Νοτίου Αιγαίου και μία από τις πιο πετυχημένες σεφ της Ελλάδας. Ανήκει στην κατηγορία των «μαγείρων» που δημιουργούν συνταγές με αγάπη και αφοσίωση. Είναι η γυναίκα που ξεκίνησε από την Πάρο και κατάφερε να κατακτήσει τις καρδιές και το στομάχι των ανθρώπων αλλά και του κόσμου όλου. Τα παρθενικά της βήματα στην κουζίνα, τα πρώτα βήματα και οι πρώτες συνταγές, έγιναν σε μία κουζίνα στο πλευρό της μητέρας της Κωνστάντζας. Τόσα χρόνια, τώρα, δεν έχει αφήσει στιγμή την «φλόγα» της γαστρονομικής αγάπης να σβήσει… και φέτος επέστρεψε δυναμικά στον ΑΝΤ1.

Συνέντευξη στην Αλεξάνδρα Τάμπου

Αναζητώντας το όνομα σας ανάμεσα στους μεγάλους σεφ της Ελλάδας, καταλήξαμε στην κορυφαία αναζήτηση: Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, οι καλύτερες Ελληνικές πεντανόστιμες συνταγές. Αυτό που σας χαρακτηρίζει είναι η μεγάλη αγάπη και εμμονή με την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα. Υποστηρίζετε με θέρμη εδώ και χρόνια μέσα από την μαγειρική την ελληνική κουζίνα.

Πιστεύω ότι η κουζίνα της Ελλάδας είναι από τις κορυφαίες του κόσμου. Κάθε γωνιά της Ελλάδας έχει την δίκη της νοστιμιά, τα δικά της μοναδικά προϊόντα και αυτά προσπαθώ να αναδείξω κάθε φορά στις άπειρες εκδηλώσεις που συμμετέχω στο εξωτερικό. Ο κόσμος δοκιμάζει και γεύεται Ελλάδα. Τα σχόλια είναι  πάντα διθυραμβικά.

Πιστεύω ότι η κουζίνα της Ελλάδας είναι από τις κορυφαίες του κόσμου. Κάθε γωνιά της Ελλάδας έχει την δίκη της νοστιμιά, τα δικά της μοναδικά προϊόντα και αυτά προσπαθώ να αναδείξω κάθε φορά.

Επιστροφή στον ΑΝΤ1 μετά από πολύ καιρό. Πώς σας φαίνεται η καινούρια τηλεοπτική χρονιά που ξεκίνησε;
Όποιος αγαπάει επιστρέφει. Στον ΑΝΤ1 είναι η μακροβιότερη συνεργασία που είχα σε κανάλι. Σχεδόν 9 χρόνια καθημερινής παρουσίας  με μαγειρική και οι δεσμοί μου με την οικογένεια του AΝΤ1 με οδήγησαν στην επιστροφή.

Πρώτο καλοκαίρι και επιστροφή στην καθημερινότητά μας μετά τον κορονοϊό. Πώς είναι τα πράγματα στο χώρο της εστίασης; 

Η σεζόν  που διανύσαμε ήταν ανέλπιστα καλή για όλη την χώρα. Η εστίαση βρήκε τους κανονικούς της ρυθμούς και αυτό που παρατηρούμε, τουλάχιστον όσοι έχουμε επαφή με τον τουρισμό, είναι η ποιότητα των επισκεπτών. Είναι σαφώς η καλύτερη των τελευταίων ετών. Τέτοιους επισκέπτες χρειάζεται η Ελλάδα.

Προτιμάτε τη ζωντανή εκπομπή πού είστε φέτος ή τη μαγνητοσκοπημένη και γιατί;

Αγαπώ το ζωντανό πρόγραμμα γιατί είναι αυθόρμητο. Είναι σαφώς πιο δύσκολο από το μαγνητοσκοπημένο και έχει περισσότερη ένταση αλλά και απρόοπτα. Μια μαγνητοσκοπημένη εκπομπή είναι φασόν. Κόβεις, ράβεις κανονικά και δείχνεις μόνο αυτό που θέλεις. Το ζωντανό έχει ενέργεια, έχει ψυχή και αμεσότητα. Αυτό θέλω να έχω με τον κόσμο, αμεσότητα και αυτο το πετυχαίνεις μόνο με το ζωντανό πρόγραμμα.

Πόσο εύκολο θεωρείτε είναι για τη σημερινή νοικοκυρά να μαγειρεύει οικονομικά αλλά και γρήγορα;

Δεν χρειάζεται πολλή σκέψη. Αρκεί να ανατρέξουμε στην έξυπνη μαγειρική των μαμάδων μας, που αξιοποιούσαν τα πάντα στην εποχή τους με τον καλύτερο τρόπο. Και τότε οι οικονομικές δυσκολίες ήταν πολύ μεγαλύτερες. Σ’ αυτό το μοντέλο πρέπει να κινηθούμε.

Chef γίνεσαι μόνο μέσα από σκληρή δουλειά , μέσα σε επαγγελματική κουζίνα και δίνοντας καθημερινά εξετάσεις στους πελάτες του εστιατορίου.

Master chef. Έχει γίνει πολύς λόγος για τα reality μαγείρων. Τι συμβουλή θα δίνατε στους νέους που δοκιμάζουν την τύχη τους μέσα απ’ αυτά; Και γιατί δεν σας έχουμε δει σε κάποια κριτική επιτροπή όλα αυτά τα χρόνια;

Chef δεν γίνεσαι βγαίνοντας από μια σχολή μαγειρικής ή πηγαίνοντας σ’ ένα reality μαγειρικής. Γίνεσαι μόνο μέσα από σκληρή δουλειά, μέσα σε επαγγελματική κουζίνα και δίνοντας καθημερινά εξετάσεις στους πελάτες του εστιατορίου. Ο ρόλος του chef έχει πολλές ευθύνες και πολλά ρίσκα. Η αλήθεια είναι ότι αν και μου έχει γίνει πρόταση για κριτική επιτροπή σε reality δεν την δέχτηκα. Άλλωστε συμμετέχω εδώ και 7 χρόνια κάθε χρόνο στην κριτική επιτροπή για την ανάδειξη του Young Chef Ευρώπης. Είναι μια μοναδική εμπειρία και κάθε φορά γίνεται σε μια διαφορετική Ευρωπαϊκή χώρα. Νομίζω όμως  οτι, αντί να κάνω τον κριτή στην τηλεόραση, προτιμώ να μοιράζομαι καθημερινά τις συνταγές  μου με τον κόσμο. Παρόλ’ αυτά όσοι συμμετέχουν σε reality μαγειρικής πρέπει να κάνουν πάντα αυτό που λέει η καρδιά τους, αλλά τους δίνω μια συμβουλή. Η πραγματική ζωή του chef δεν είναι στην τηλεόραση αλλά στην επαγγελματική κουζίνα. Από ‘κει παίρνουν την δύναμη και εκεί μέσα ψήνονται και αποκτούν μαγειρική ταυτότητα.

Πως φτιάξατε άραγε μια τόσο μεγάλη γκάμα πιάτων; Ψάχνετε το διαφορετικό στα ταξίδια σας;

Τα ταξίδια για εμένα είναι πηγή έμπνευσης. Ταξίδια σε Ελλάδα και εξωτερικό για αναζήτηση νέων υλικών και νέων τεχνικών είναι πάντα προτεραιότητα μου. 

Τόσα χρόνια, τώρα, δεν έχει σβήσει η «φλόγα» της γαστρονομικής αγάπης;

Η αγάπη για την μαγειρική είναι πάθος. Σιγοκαίει μόνιμα μέσα μου και δεν σβήνει για κανένα λόγο.

Αποδέχεστε τον όρο τηλεοπτική σεφ;

Δεν στέκομαι στους τίτλους. Μέσα από την δουλειά μου και την εστίαση έχω μαγειρέψει σε όλο τον πλανήτη. Η τηλεόραση απλά με βάζει μέσα στα σπίτια του κόσμου.

Είστε ιδιοκτήτρια του διεθνούς φήμης εστιατορίου «Παπαδάκης», γράφετε βιβλία, έχετε το δικό σας κανάλι στο YouTube, το δικό σας site μαγειρικής, το argiro.gr, ενώ δραστηριοποιείστε, με μεγάλη επιτυχία και στην Αμερική όπου μαγειρεύετε σε γκαλά ως πρέσβειρα της Ελληνικής κουζίνας . Πως τα προλαβαίνετε όλα αυτά;

Η αλήθεια είναι ότι όσο μεγαλώνω, τόσο πιο πολύ τρέχω. Το εστιατόριο “Παπαδάκης” στο Κολωνάκι, στην καρδιά της Αθήνας, συμπληρώνει φέτος σε λίγες ημέρες 28 χρόνια συνεχούς επιτυχημένης λειτουργίας.  Σχεδόν μια δεκαετία στην Πάρο και 18 χρόνια στην Αθήνα. Περάσαμε δυσκολίες, κρίση, κορονοϊό και πολλά ακόμα, όπως όλοι μας άλλωστε. Όμως ένα εστιατόριο, ένα site μαγειρικής και συγκεκριμένα το argiro.gr το μεγαλύτερο μαγειρικό site της Ελλάδας αλλά και κάθε δουλειά που κάνω κρύβει πίσω της μια ομάδα ανθρώπων που δίνουν ψυχή  και συνεισφέρουν το ίδιο μ’ εμένα σε κάθε project. Άλλωστε δεν είμαι μόνη μου. Έχω την αμέριστη στήριξη συζύγου και κόρης σε κάθε επαγγελματικό βήμα και αυτο είναι το πιο σημαντικό απ’ όλα. Η οικογένεια μου και οι πιστοί συνεργάτες μου είναι το δυνατό μου όπλο.

Η πραγματική ζωή του chef δεν είναι στην τηλεόραση αλλά στην επαγγελματική κουζίνα. Από 'κει παίρνουν την δύναμη και εκεί μέσα ψήνονται και αποκτούν μαγειρική ταυτότητα.

Έχετε συνεργαστεί με αρκετούς φορείς στην Ελλάδα, όπως και με το Επιμελητήριο Τρικάλων για την προώθηση τοπικών προϊόντων. Πείτε μας δυο λόγια.
Είναι τιμή για εμένα να με εμπιστεύονται οι κατά τόπους περιφέρειες της Ελλάδας για την ανάδειξη των προϊόντων τους. Άλλωστε και εγώ αυτά τα κορυφαία Ελληνικά προϊόντα χρησιμοποιώ σε Ελλάδα και εξωτερικό στα μαγειρέματα μου. Το Επιμελητήριο των Τρικάλων κάνει πολύ σοβαρή δουλειά στην γαστρονομία του τόπου και με τον πρόεδρο κύριο Γιαγιάκο που είναι πάντα μπροστά και ανήσυχος άνθρωπος, έχουμε κάνει πολλές συζητήσεις πάνω στο θέμα.
Tέλος, θα θέλαμε να μας πείτε τα αγαπημένα σας πιάτα, αυτά που βάζατε σ’ ένα τραπέζι αγαπημένων φίλων.
Σίγουρα θα τους μαγείρευα με τα πιο φρέσκα υλικά ημέρας και ασφαλώς μόνο με υλικά εποχής. Έχω δει φιλοξενούμενους μου σε τραπέζι μου να απολαμβάνουν αγκινάρες  ή μπάμιες και να μου δηλώνουν ότι πρώτη φορά τα γεύονται και τι έχαναν μέχρι τώρα που δεν τα άγγιζαν. Όλα είναι θέμα διάθεσης και υλικών. Αυτοσχεδιάζω πάντα με γνώμονα τα παραπάνω, αλλά και την άριστη γεύση και υφή  στο τέλος κάθε μαγειρέματος. Το θέμα δεν είναι τι θα μαγειρέψεις, αλλά πως θα το μαγειρέψεις.  Κι εγώ μαγειρεύω πάντα με την ψυχή μου.

Start typing and press Enter to search