The Nutrition Project – Διαιτολογικό Γραφείο Ευαγγελία Σπανού

Συναντήσαμε την διαιτολόγο Ευαγγελία Σπανού και μας απάντησε σε όλα όσα μας απασχολούν λίγο πριν τις γιορτές !

Κυρία Σπανού έχετε το γραφείο σας στα Τρίκαλα. Είμαστε κατά βάσει παχύσαρκοι στην πόλη μας; Τι σας ζητούν οι άνθρωποι που επισκέπτονται το ‘’The Nutrition Project’’;

Διατηρώ το διαιτολογικό μου γραφείο στην οδό Ιακωβάκη 15, στην πόλη των Τρικάλων από το 2020! Περνώντας τα χρόνια παρατηρώ ότι όλο και περισσότεροι διαιτώμενοι επισκέπτονται το “The Nutrition Project” με σκοπό να αποκτήσουν πιο σωστές διατροφικές συνήθειες και να βελτιώσουν το βάρος τους καθώς και την ποιότητα ζωής τους! Οι άνθρωποι πλέον ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για την υγεία τους και αυτό τους κάνει να βάζουν την άσκηση και την σωστή διατροφή στη ζωή τους!

Πόσο απαραίτητη είναι η ορθή διάγνωση της Διατροφικής Διαταραχής;

Η σωστή και έγκαιρη διάγνωση, βοηθά να μην συνεχίσει να διαιωνίζεται το πρόβλημα του κάθε ανθρώπου που πάσχει από μια διατροφική διαταραχή. Πριν την έναρξη οποιασδήποτε θεραπευτικής προσέγγισης, θα πρέπει να έχει προηγηθεί ένα ειδικό ερωτηματολόγιο με σκοπό να αξιολογηθεί τόσο η σχέση του ατόμου με την τροφή, όσο και η πιθανότητα να πάσχει από κάποιου είδους διατροφική διαταραχή.

Φαίνεται να έχουνε μια ροπή προς την βουλιμία όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι. Που οφείλεται αυτό;

Η ακριβής αιτία της βουλιμίας είναι άγνωστη. Ωστόσο, το φύλο, η ηλικία, η συναισθηματική και ψυχολογική κατάσταση και τα κοινωνικά πρότυπα παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των διατροφικών διαταραχών και συγκεκριμένα στην αύξηση του κινδύνου της εμφάνισης βουλιμίας. Τα κορίτσια και οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να έχουν βουλιμία, η οποία συχνά ξεκινά στο τέλος της εφηβείας ή στην πρώιμη ενήλικη ζωή. Επίσης, οι άνθρωποι με διατροφικές διαταραχές μπορεί να έχουν ψυχολογικά και συναισθηματικά προβλήματα που καλλιεργούν και επηρεάζουν τη διαταραχή, όπως χαμηλή αυτοεκτίμηση, τελειομανία, προβλήματα διαχείρισης θυμού, κατάθλιψης, αγχώδεις διαταραχές ή ψυχαναγκαστική – καταναγκαστική συμπεριφορά και διαταραχή. Συνήθως τα άτομα αυτά είναι αρκετά αυστηρά με τον εαυτό τους και έχουν διαστρεβλωμένη εικόνα γι’ αυτά. Η κοινωνική πίεση που προκαλούν τα καλλίγραμμα σώματα που παρουσιάζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σήμερα και η δοξασία ότι αυτά τα άτομα είναι επιτυχημένα στην ζωή τους, ωθούν άνδρες και γυναίκες σε μιμητισμό του τρόπου ζωής τους και της διατροφής τους.

Γιατί θα πρέπει να εμπιστεύεται κάποιος έμπειρους Διατροφολόγους – Διαιτολόγους στη διαχείριση της Παχυσαρκίας;

Η παχυσαρκία θεωρείται πλέον νόσος και το υπερβάλλον βάρος σχετίζεται  με επιπλοκές όπως διαβήτης, υπέρταση, καρδιακή ανεπάρκεια, καρκίνος. Είναι πολύ σημαντικό  ο προσανατολισμός του ατόμου να μην είναι μόνο η απώλεια βάρους αλλά και ο έλεγχος υγείας (π.χ. ορμονικό προφίλ) και η διαμόρφωση των διατροφικών συνηθειών σ’ ένα υποστηρικτικό πλαίσιο. Τα τελευταία χρόνια  το ενδιαφέρον γύρω από την  διατροφή είναι μεγάλο. Μεγάλη όμως είναι και η παραπληροφόρηση. Άτομα με ελάχιστες γνώσεις μπορούν να δίνουν συμβουλές και να υπόσχονται γρήγορη απώλεια βάρους χωρίς να γνωρίζουν καν τι σημαίνει ισορροπημένη διατροφή, και φυσικά τις περισσότερες φορές, δυστυχώς, δεν έχουν σπουδάσει καν διατροφή! Το κάθε άτομο είναι ξεχωριστό, με ιδιαίτερες συνήθειες και συνθήκες ζωής, με ιδιαίτερες ανάγκες γι’ αυτό και δεν υπάρχει ένα απαράβατο σχήμα που να εφαρμόζεται απ’ όλους. Για να μην κάνουμε λοιπόν κακό στην υγεία μας φτιάχνοντας μόνο το νούμερο στη ζυγαριά θα πρέπει να απευθυνόμαστε πάντα σε έναν πτυχιούχο διαιτολόγο – διατροφολόγο ο οποίος σε συνεργασία με άλλες ειδικότητες, αν αυτό είναι αναγκαίο, θα καταρτίσει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής. Μάλιστα από το  2014 έχει οριστεί άδεια ασκήσεως επαγγέλματος για τους διαιτολόγους  -διατροφολόγους. Είναι σημαντικό να εμπιστευτείτε τα κατάλληλα άτομα που θα σας βοηθήσουν, «χωρίς κριτική», να χτίσετε ένα υγιές σώμα και υγιείς διατροφικές συνήθειες!

 

Το άτομο που συνειδητά θα επισκεφτεί το γραφείο ενός διαιτολόγου δεν θέλει να ακούσει γι' άλλη μια φορά σχόλια για το βάρος του, το σώμα του ή να του ασκηθεί κριτική γιατί χάλασε μια δίαιτα...

 

Από την εμπειρία σας πιστεύετε ότι είναι δυνατό να αλλάξει το βάρος ενός ανθρώπου αλλάζοντας τον μεταβολισμό του; 
Φυσικά! Μεταβολισμός είναι ο τρόπος με τον οποίο το σώμα μας χρησιμοποιεί τις θερμίδες από το φαγητό που καταναλώνουμε και τις μετατρέπει σε ενέργεια. Ο μεταβολισμός μας παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του βάρους μας. Δυστυχώς δεν υπάρχουν μαγικά ξόρκια για να μπορέσουμε, χωρίς καμία προσπάθεια, να αυξήσουμε τον μεταβολισμό μας. Μπορούμε όμως να τον βοηθήσουμε να δουλέψει πιο σωστά και λίγο γρηγορότερα ακολουθώντας ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής σε συνδυασμό με τακτική σωματική άσκηση! Επίσης η κατανάλωση συχνών γευμάτων, ο καλός ύπνος και η καλή ενυδάτωση φαίνεται ότι βοηθούν λιγάκι ακόμα τον μεταβολισμό μας!

Πείτε μας μερικά μυστικά για να διατηρήσουμε τα κιλά μας στις γιορτές.

Στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτα παραπάνω στις γιορτές απ’ αυτό που κάνουμε στην καθημερινότητα μας για να πετύχουμε μια απώλεια βάρους ή να διατηρήσουμε το βάρος μας σταθερό! Το σημαντικό είναι να απολαύσουμε αυτές τις ημέρες με την οικογένεια μας και τους φίλους μας και αν ξεφύγουμε και λιγάκι δεν χάθηκε και ο κόσμος! Την επόμενη ημέρα μπορούμε να επιστρέψουμε στο πρόγραμμα διατροφής που ακολουθούμε χωρίς τύψεις και ενοχές αλλά γεμάτοι ενέργεια και όμορφες αναμνήσεις! Μην ξεχνάτε τα συχνά γεύματα, την σαλάτα σας, που θα σας κρατήσει χορτάτους,  να πίνετε νερό, να περπατάτε έστω και αν αυτό είναι μια βόλτα στα μαγαζιά και να ξεκουράζεστε επαρκώς!

Ποιο είναι το πιο περίεργο περιστατικό που έχετε συναντήσει;

Θα έλεγα πως δεν υπάρχουν περίεργα περιστατικά! Κάθε συνεδρία είναι ξεχωριστή και κάθε διαιτώμενος που επισκέπτεται το γραφείο μου είναι μοναδικός! Αντιμετωπίζω πάντα τα περιστατικά σαν μια ευκαιρία να γνωρίσω μια καινούργια προσωπικότητα και να μπορέσω να βοηθήσω και να υποστηρίξω το άτομο που έχω απέναντί μου, σ’ ότι έχει ανάγκη γύρω από τα πλαίσια της ισορροπημένης διατροφής!

Ποια είναι η σχέση σας με τους πελάτες σας; Yπάρχει μια συνεργασία στενή και ένα φιλικό κλίμα όπου μπορείτε να συζητήσετε τον τρόπο διατροφής του καθενός;

Με τους διαιτώμενούς μου προσπαθώ πάντα να χτίζω μια όμορφη σχέση βασισμένη στην εμπιστοσύνη και στην κατανόηση! Το άτομο που συνειδητά θα επισκεφτεί το γραφείο ενός διαιτολόγου δεν θέλει να ακούσει γι’ άλλη μια φορά σχόλια για το βάρος του, το σώμα του ή να του ασκηθεί κριτική γιατί χάλασε μια δίαιτα ή έφαγε μια μέρα πιο κακά ή λίγο παραπάνω. Ο διαιτολόγος πρέπει να είναι ο άνθρωπος που θα είναι δίπλα στον διαιτώμενο για να τον ακούσει, να τον υποστηρίξει και να τον καθοδηγήσει σωστά έτσι ώστε να κάνουν μαζί το όμορφο ταξίδι που θ’ αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες και θα υιοθετήσουν έναν πιο ισορροπημένο υγιεινό τρόπο ζωής!

Τι να αποφύγουμε στις γιορτές;

Τίποτα! Δεν υπάρχουν τροφές που απαγορεύεται να καταναλώσουμε, εκτός φυσικά αν ανήκουμε σε μια άλλη ομάδα ανθρώπων που κάποια τροφή επηρεάζει την υγεία μας. Ένας υγιής άνθρωπος πρέπει να καταναλώνει τροφές απ’ όλες τις ομάδες τροφίμων ακόμη και γλυκά! Το μυστικό είναι το μέτρο, το οποίο θα μας βοηθήσει να κρατήσουμε το βάρος μας στα επιθυμητά όρια!

Μια ευχή για τη νέα χρονιά…

Εύχομαι μια χαρούμενη, δημιουργική, γεμάτη υγεία, όνειρα, προκλήσεις νέα χρονιά με όμορφες και ξεχωριστές στιγμές! Χρώματα, ήχοι, μουσικές και αρώματα να ομορφαίνουν την κάθε μας μέρα! Χρόνια πολλά, καλή χρονιά!

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΣΠΑΝΟΥ
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ – ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ
ΜΕ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗΝ
ΠΑΙΔΟΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΙΑ
Ιακωβάκη 15 | Τρίκαλα 
 Τηλ.: 2431074616

 

Start typing and press Enter to search