Εύη Ναστογιάννη | Φωτογράφος

Είναι σημαντικό νέοι άνθρωποι να κάνουν «το μεγάλο βήμα» στον τόπο τους. Και αν κάθε νέα επιχείρηση λειτουργεί αναζωογονητικά, το να προσελκύουμε και να μιλάμε με μια νέα ταλαντούχα φωτογράφο, όπως η Εύη Ναστογιάννη, μας επιτρέπει ένα αίσθημα αισιοδοξίας για την ανάπτυξη της αισθητικής αυτού του τόπου. Υπό αυτό το πρίσμα, η φωτογράφος Εύη Ναστογιάννη κέρδισε την προσοχή μας. Από την πρώτη επαφή με την δουλειά της διαπιστώσαμε ότι έχει αρχίσει να διαμορφώνει την «προσωπική της εικαστική γλώσσα» και η δουλειά της σίγουρα θα εμπλουτίσει το κεφάλαιο «ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ» στην Καλαμπάκα και τα Τρίκαλα.

Τι σημαίνει φωτογραφία για ‘σένα Εύη Ναστογιάννη;
Για ‘μένα φωτογραφία σημαίνει ελευθερία έκφρασης, μια τέχνη που σου δίνει τη δυνατότητα να εκφράσεις μέσα από το φακό σκέψεις και συναισθήματα. Πιστεύω ότι αποτελεί ένα κοινό μέσο επικοινωνίας με όλους τους ανθρώπους και μπορώ να πω ότι στα πρώτα μου βήματα υπήρξε πολλές φορές ένας τρόπος να ξεφεύγω από την καθημερινότητα μου. Είναι το δικό μου είδος ψυχοθεραπείας και δεν θα το άλλαζα με τίποτα.
Πώς προέκυψε η αγάπη για την φωτογραφία και μετέπειτα η επαγγελματική ενασχόληση;
Η ενασχόληση μου με τη φωτογραφία ξεκίνησε ουσιαστικά στην Τρίτη λυκείου. Κατά τη διάρκεια αυτής της τόσο δύσκολης περιόδου υπήρξε ένας τρόπος να ξεφεύγω από το άγχος και από την πίεση των Πανελληνίων. Και ενώ ξεκίνησα τις σπουδές μου σε ένα εντελώς διαφορετικό αντικείμενο, δεν μπόρεσα να αντισταθώ στην απόφαση να κάνω κάποια σεμινάρια, να πάρω μια καλύτερη φωτογραφική μηχανή, να πηγαίνω βόλτες στη νέα πόλη και να απαθανατίζω την κάθε γωνιά, την κάθε στιγμή. Και κάπως έτσι αυτή η απλή αγάπη για ένα αντικείμενο, ένα χόμπι όπως θα έλεγε κάποιος, άρχιζε να παίρνει σιγά σιγά το δρόμο της. Ξεκίνησα δειλά δειλά να συνεργάζομαι με ένα φωτογράφο φίλο από την Καλαμπάκα. Πήγαμε αρχικά μαζί σε κάποιες δουλειές και ξαφνικά, ως δια μαγείας θα έλεγα, άρχισε να προκύπτει η μία δουλειά μετά την άλλη σχεδόν χωρίς να το καταλαβαίνω. Ως βοηθός φωτογράφου στην ουσία, έβλεπα ότι ήταν μια δουλειά που με έκανε να νιώθω ελεύθερη, να είμαι ο εαυτός μου, να μπορώ να εκφράζω αυτό που βλέπω με το δικό μου τρόπο. Κάπως έτσι, σιγά – σιγά, ξεκίνησα να το ψάχνω περισσότερο, έβλεπα να ανοίγει ο κύκλος μου και με άλλους φωτογράφους και να έρχονται ολοένα και περισσότερες δουλειές. Και εκεί συνειδητοποίησα ότι αυτό που μου έλειπε είναι μία σωστή εκπαιδευτική κατάρτιση. Πήρα λοιπόν τη μεγάλη απόφαση να φύγω και πάλι για Θεσσαλονίκη και να σπουδάσω ξανά, αυτή τη φορά σε ΙΕΚ Φωτογραφίας. Ταυτόχρονα κατάφερα να συνεργαστώ με φωτογράφους στη Θεσσαλονίκη, ώστε να αποκτήσω περισσότερη εμπειρία και κάποιες πρακτικές δεξιότητες. Και έτσι, έπειτα από αρκετή δουλειά και μπόλικο πείσμα καταφέρω να φτάσω σ’ ένα επίπεδο όπου μπορώ να χαρακτηρίσω τον εαυτό μου ως επαγγελματία φωτογράφο που έχει το δικό του χώρο, το δικό του στούντιο.

Τι ήταν αυτό που φωτογράφισες για πρώτη φορά επαγγελματικά;

Φυσικά και δεν θα ξεχάσω ποτέ ποια ήταν η πρώτη μου επίσημη δουλειά ως φωτογράφος. Ήταν η βάφτιση ενός κοριτσιού, ενός μικρού αγγέλου, και θυμάμαι ότι ένιωθα τόσο μεγάλο άγχος να πάνε όλα καλά, να έχω τα σωστά “κλικ” όπως λέμε για παράδοση, να ξέρω ότι μετά από χρόνια αυτή η οικογένεια θα μπορεί να βλέπει τις δικές μου φωτογραφίες και να θυμάται με χαρά αυτό το γεγονός. Ευτυχώς οι γονείς του παιδιού μου έδειξαν εμπιστοσύνη από πολύ νωρίς, μου έδωσαν θάρρος και όλα πήγαν τέλεια. Πλέον έχουν περάσει νομίζω εφτά χρόνια από τότε και κάθε φορά που βλέπω το κοριτσάκι αυτό συνειδητοποιώ πόσο έχουν περάσει τα χρόνια και πόσο χαρούμενη νιώθω για αυτό που κάνω.

Τα δυνατά κλικ σου έχουν να κάνουν με πρόσωπα ή τοπία;

Νομίζω ότι τα δυνατά μου κλικ προέρχονται από πρόσωπα. Μου αρέσει να αποτυπώνω ωραίες ανθρώπινες στιγμές, π.χ. με ζευγάρια, με γονείς και τα μικρά παιδιά τους, ακόμη και με έναν άνθρωπο που ίσως να είναι μόνος του αλλά να έχει κάτι να πει. Κοινώς μου αρέσει να αποτυπώνω συναισθήματα ανθρώπων, ίσως επειδή μου αρέσει αυτή η επικοινωνία, η σύνδεση που νιώθεις με το άτομο που φωτογραφίζεις. Στην αρχή φυσικά ξεκίνησα με φωτογραφίες από τοπία, ειδικά με τα Μετέωρα, και γενικά με τα υπέροχα μέρη που έχει η περιοχή μας. Στη πορεία όμως το ενδιαφέρον μου το τράβηξε ο άνθρωπος, κυρίως επειδή συνειδητοποίησα ότι ο κάθε φωτογράφος έχει διαφορετικό τρόπο να αποτυπώσει το συναίσθημα που βιώνει κάποιος άλλος, και αυτό είναι θα έλεγα και η μεγαλύτερη πρόκληση, να καταφέρεις να καταλάβεις το άτομο απέναντι σου, να επικοινωνήσεις μαζί του και να οδηγηθείτε μαζί σ’ ένα άρτιο αποτέλεσμα. Όσο όμορφο και να είναι ένα τοπίο, τη μαγεία της σύνδεσης και των αμέτρητων πιθανών αποτελεσμάτων θα τα νιώσεις μόνο όταν φωτογραφίσεις ένα άτομο.

Το ωραιότερο μέρος που έχεις τραβήξει με τον φακό σου;

Το ωραιότερο μέρος που έχω φωτογραφίσει είναι φυσικά η Ισλανδία. Οι καταρράκτες της, το βόρειο σέλας αλλά και κάθε μικρή γωνιά αυτής της τόσο ιδιαίτερης χώρας που όλοι μπορούμε να παραδεχτούμε ότι είναι ιδιαίτερη και άξια φωτογραφικά. Ήταν από τις πιο όμορφες εμπειρίες που έχω ζήσει και που θα μείνει για πάντα χαραγμένη μέσα μου. Δεν μπορώ να ξεχάσω ότι μέσα στα άγρια μεσάνυχτα ψάχναμε να βρούμε σκοτεινά σημεία της χώρας, ώστε να δούμε το βόρειο σέλας και να μπορέσουμε να το φωτογραφίσουμε έστω και για λίγο. Εκεί για άλλη μια φορά συνειδητοποίησα την δύναμη που έχει η φωτογραφία. Πολλές φορές δεν μπορούμε να δούμε κάποια πράγματα, ωστόσο δε σημαίνει ότι αυτά δεν υπάρχουν. Και έτσι λοιπόν, ένα βράδυ, ενώ με γυμνό μάτι δεν κατάφερα να δω αυτό το υπέροχο φαινόμενο του βόρειου σέλας, κατάφερα να το φωτογραφίσω έστω και για λίγα δευτερόλεπτα.

Έχεις δημιουργήσει το δικό σου φωτογραφικό στούντιο στην οδό Τρικάλων στο κέντρο της Καλαμπάκας. Τι μπορεί να βρει κάποιος στο χώρο σου;

Στον χώρο μου μπορεί να βρει κάποιος οτιδήποτε έχει σχέση με την εικόνα, ξεκινώντας από τη λήψη και φτάνοντας μέχρι και την εκτύπωση, πάντα με γνώμονα την ποιότητα τόσο των υλικών όσο και των συνεργατών. Πιο συγκεκριμένα λοιπόν, παρέχω υπηρεσίες φωτογράφησης γάμου, βάπτισης, εγκυμοσύνης, νεογέννητων μωρών αλλά και διαφόρων άλλων  θεμάτων που μπορεί να προκύψουν μέσα στο στούντιο φωτογραφίας. Επίσης μπορούν να πραγματοποιηθούν και φωτογραφίσεις προϊόντων για διαφημιστικούς σκοπούς.

Γαμήλια φωτογράφηση, ένα μεγάλο κεφάλαιο για τον επαγγελματία φωτογράφο. Πως το βιώνουν τα ζευγάρια;

Το πρώτο πράγμα που έχει να αντιμετωπίσει ένας φωτογράφος σ’ ένα γάμο είναι το άγχος που έχει το ζευγάρι, από το ξεκίνημα της διαδικασίας μέχρι και την ημέρα του γάμου. Από το πρώτο κιόλας ραντεβού επιδιώκουμε να είναι και οι δύο έτσι ώστε να γνωριστούμε και να δημιουργηθεί οικειότητα ανάμεσα μας αλλά και με την ομάδα μου. Είναι ο μόνος τρόπος για να νιώσουν άνετα μπροστά από το φωτογραφικό φακό την ημέρα του γάμου. Εκείνη την ημέρα, όταν φτάνω στο σπίτι της νύφης
και του γαμπρού προσπαθώ να μεταδώσω τη θετική μου ενέργεια και να τους κάνω να χαλαρώσουν. Η συμβουλή που δίνω πάντα είναι η εξής: αυτό που ζούνε θα γίνει μία φορά, άρα πρέπει να αποτυπωθεί το πιο ευτυχισμένο χαμόγελο, η πιο όμορφη στιγμή στο φακό. Τη μεγαλύτερη ικανοποίηση και ανακούφιση τις εισπράττουν και εκείνοι αλλά και εγώ όταν πλέον έχουμε το τελικό αποτέλεσμα. Μόλις βλέπω την χαρά στο πρόσωπο τους καταλαβαίνω ότι όλα έχουν πάει μια χαρά και χαίρομαι διπλά. Άλλωστε αυτή είναι και η πραγματική ανταμοιβή μου που με κάνει να προσπαθώ ακόμη περισσότερο και να συνεχίζω αυτό που κάνω με πολύ αγάπη.

Το πιο ιδιαίτερο next day wedding story που έχεις κάνει;

 Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο next day. Κάθε ένα είναι διαφορετικό και έχει τη δική του ιδιαιτερότητα. Αυτό που θα μπορούσα να πω ότι κάνει ξεχωριστή μια τέτοια φωτογράφιση είναι το ίδιο το ζευγάρι. Έχει τύχει να πάμε στο πιο απλό μέρος και το ζευγάρι να μου δώσει τα πιο αυθόρμητα, τα πιο ερωτευμένα, τα πιο υπέροχα κλικ, που θα τα ζήλευε το κάθε ειδυλλιακό τοπίο! Κάθε next day είναι και μια πρόκληση, τόσο για μένα όσο και για τα ίδια τα ζευγάρια διότι το απολαμβάνουνε περισσότερο. Είναι πιο χαλαροί, το άγχος του μυστηρίου έχει φύγει και  έτσι μπορούμε να κάνουμε κάτι πιο δημιουργικό και κάτι πιο extreme κάποιες φορές.

Νιώθεις ότι διαθέτεις κάτι διαφορετικό στη δουλειά σου σε σχέση με τους υπόλοιπους;

Θεωρώ ότι κάθε φωτογράφος έχει διαφορετικό τρόπο έκφρασης ειδικά όταν πρόκειται για κλικ της μιας στιγμής, όπως είναι ένας γάμος για παράδειγμα. Εμένα, δεδομένου ότι λατρεύω τους γάμους και θεωρώ ότι είναι το δυνατό μου χαρτί, αυτό που μου αρέσει να εκφράζω σε ένα γάμο είναι την ίδια τη στιγμή σαν μια όμορφη ανάμνηση που θα διαρκέσει στο χρόνο. Δε χρειάζονται πολλά στημένα πρόσωπα ούτε πολύ ρετούς. Στόχος μου είναι να κρατήσω όσο το δυνατόν πιο αναλλοίωτη την εικόνα που έχουν οι άνθρωποι εκείνη ακριβώς τη στιγμή. Και το κυριότερο είναι ότι σε κάθε περίπτωση προσπαθώ να αναδείξω το χαρακτήρα του ζευγαριού και όχι τον δικό μου. Κάθε άλμπουμ αντιπροσωπεύει το ίδιο το ζευγάρι και όχι εμένα.

Κάτι συγκεκριμένο που θα ήθελες κάποια στιγμή στη ζωή σου να το φωτογραφίσεις αν σου δοθεί η ευκαιρία;

Όπως ίσως έχω πει πολλές φορές μέχρι τώρα, η μεγάλη μου αδυναμία είναι οι γαμοι. Σίγουρα λοιπόν αυτό που θα κέρδιζε το ενδιαφέρον μου θα ήταν ένας γάμος σε μία διαφορετική χώρα ή ακόμη και ήπειρο. Αλλιώτικα έθιμα, αλλά χρώματα, διαφορετικές εικόνες απ’ αυτές που έχουμε συνηθίσει στους Ελληνικούς γάμους. Θα ήταν κάτι το μοναδικό 

Οι λήψεις σου είναι εντυπωσιακές, αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς, πηγαίου ταλέντου ή συνδυασμός;

Θεωρώ ότι παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο και τα δύο. Σίγουρα το ταλέντο προέχει της δουλειάς και ειδικά στο δικό μας κλάδο είναι εκείνο που μας οδηγεί εξαρχής, όμως δεν είναι αρκετό αν θέλεις να ξεχωρίσεις. Πρέπει να ανακαλύψεις τον εαυτό σου, να δεις τι είναι αυτό που πραγματικά σου αρέσει ώστε να φτάσεις στο σημείο να το αγαπήσεις πραγματικά και φυσικά εννοείται ότι πρέπει να αφοσιωθείς για να μπορέσεις να αναδεχθείς και ότι κάνεις να το κάνεις καλά και σωστά.  Το πιο σημαντικό στην τέχνη θεωρώ ότι είναι να μην επαναπαύεσαι ποτέ. Δεν πρέπει στιγμή να πεις ” εντάξει πλέον τα έχω μάθει όλα”. Κάθε μέρα πρέπει να διαβάζεις, να ψάχνεις νέες ιδέες και να παρατηρείς. Η γνώση ποτέ δεν είναι αρκετή και μόνο έτσι θα εξελιχθείς πραγματικά.

Αγαπημένος ή αγαπημένη φωτογράφος;

Ο αγαπημένος μου φωτογραφος είναι ο Βασίλης Κουρούπης. Είναι ένας αξιόλογος Έλληνας φωτογράφος με μεγάλη καριέρα στο χώρο του γάμου! Με εμπνέει ο τρόπος που συνδυάζει τον ρομαντισμό με το μοντέρνο στυλ που οδηγεί σ’ αυτό το άρτιο τελικό αποτέλεσμα. Κάθε φωτογραφία του σου μεταδίδει ακριβώς το συναίσθημα της στιγμής! Είναι αληθινός και αναζητεί αυθόρμητες στιγμές, τόσο του ζευγαριού όσο και των καλεσμένων, κάτι το οποίο κάνω και εγώ και τον θαυμάζω πραγματικά για το πόσο υπέροχα το αποτυπώνει.

Ποιοι είναι οι επαγγελματικοί σου στόχοι και τα όνειρά σου;

Στόχος μου είναι να εδραιωθεί αρκετά καλά το παρόν στούντιο φωτογραφίας και γιατί όχι στο μέλλον να υπάρξουν παραρτήματα. Υπάρχει όμως και κάτι διαφορετικό και ιδιαίτερο που θα ήθελα να δοκιμάσω. Να μπορέσω να συνδυάσω την ύπαρξη του στούντιο με κάποιον τρόπο εκπαίδευσης νέων φωτογράφων ή ακόμη και ανθρώπων που θα ήθελαν να μάθουν για την τέχνη της φωτογραφίας. Το μεγάλο μου όμως όνειρο θα ήταν να μπορέσω να συνδυάσω τη δουλειά μου με ταξίδια ανά τον κόσμο. Να μπορώ να δουλεύω σε άλλες χώρες, να αναλαμβάνω γάμους με διαφορετικά ήθη και έθιμα, να μπορώ να επισκέπτομαι και να φωτογραφίζω ιδιαίτερα μέρη. Η φωτογραφία άλλωστε είναι μια τέχνη που σε μαγεύει και σε ταξιδεύει, ακριβώς όπως και ένα ταξίδι. Ο συνδυασμός τους θα είναι ανεπανάληπτος.

Στοιχεία επικοινωνίας:
Εύη Ναστογιάννη
Τρικάλων 97,  Καλαμπάκα
Τηλ.: 6955658061

Start typing and press Enter to search