Rosa Bartolotta & Συνεργάτες

Rosa Bartolotta & Συνεργάτες

Η Rosa Bartolotta είναι μια άψογη επαγγελματίας στο είδος της που ξεχωρίζει στα Τρίκαλα και αποτελεί την απόδειξη πως όταν βάζεις στόχους από την παιδική σου ηλικία δεν μπορείς πάρα να τους πετύχεις. Γνωρίστε, λοιπόν, την αρχιτέκτονα που πρωτοπορεί μέσα από τα έργα της!

Το αρχιτεκτονικό γραφείο “Rosa Bartolotta & Συνεργάτες” ιδρύθηκε το 2006 από την αρχιτέκτονα Rosa Bartolotta, με έδρα τα Τρίκαλα και αποτελεί λογική συνέχεια του αρχιτεκτονικού γραφείου Μαρίας Κούτσια. Από το 2010 μοιράζονται με τον πολιτικό μηχανικό Γεώργιο Μακρή, συνεχιστή του τεχνικού γραφείου Δημητρίου Μακρή, το κοινό τους όραμα για το χώρο της αρχιτεκτονικής και της εν γένει κατασκευής. Το γραφείο δραστηριοποιείται με επιτυχία τα τελευταία 17 χρόνια σε μελέτες υψηλών απαιτήσεων, όπως ιδιωτικές κατοικίες, πολυκατοικίες, εργοστάσια, γραφεία, εμπορικές εγκαταστάσεις, αναπλάσεις δημοσίων χώρων και πολεοδομικές μελέτες έχοντας ως βασικό προσανατολισμό την αρτιότητα στην έρευνα, στον σχεδιασμό και στην ολοκλήρωση του έργου. Εμείς, μιλήσαμε μαζί της κι εκείνη μας μετέδωσε τον παλμό της αρχιτεκτονικής δημιουργίας  μέσα από μια άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Ποια είναι η φιλοσοφία του τεχνικού σας γραφείου;

Η φιλοσοφία του γραφείου μας είναι η ενσωμάτωση των σύγχρονων τεχνικών, που θεωρούν την “κατοίκηση” ως ιδιωτικό αγαθό, το οποίο συμβάλλει και στο κοινωνικό γίγνεσθαι, ενώ υιοθετούμε με συνέπεια την ρήση του Frank Lloyd Wright  ότι «η φόρμα και η λειτουργία είναι ένα και το αυτό». Βασική ιδέα και πρωταρχικός στόχος μας, είναι ο σεβασμός της ορθής χρήσης των γήινων πόρων ενώ ταυτόχρονα οι επιθυμίες και οι ανάγκες του κάθε χρήστη, είναι οι συντεταγμένες  που γίνονται θεμέλιο της δουλειάς μας,  ενθυμούμενοι πάντα την προτροπή «Μάθε τους κανόνες της τέχνης σου σαν επιστήμονας, για να μπορείς να τους σπάσεις σαν καλλιτέχνης». Αυτό το όραμα μας οδηγεί σε καινοτόμες επιλογές που ξαφνιάζουν ευχάριστα και γεννούν την υψηλή τέχνη της αρχιτεκτονικής.

Οι κοινωνίες οφείλουν να σέβονται τη διαστρωμάτωση των πόλεων και να προστατεύουν τα υπάρχοντα μνημεία όχι μόνο σαν εικόνα αλλά και σαν υλικά και κατασκευή, όμως αυτό δεν συνεπάγεται οτι οι αρχιτέκτονες θα πρέπει να εγκλωβίζονται σε στείρα αντιγραφή.

Πιστεύετε οτι η αρχιτεκτονική είναι προσωπική υπόθεση; Οτι τα νέα υλικά αλλάζουν το παραγόμενο προϊόν; Σε τι δίνει έμφαση η σύγχρονη αρχιτεκτονική;

Κάθε δημιουργός καλείται να ερμηνεύσει τον κόσμο με τον δικό του τρόπο. Αυτή η διαδικασία πλουτίζει την ίδια την αρχιτεκτονική με εικόνες απρόσμενες που ξαφνιάζουν. Η αρχιτεκτονική σήμερα λόγω και των νέων υλικών και τεχνικών μπολιάζεται με την γλυπτική και τα νέα κτίρια ανά τον πλανήτη είναι τρισδιάστατα γλυπτά που μπορείς να εισχωρήσεις εντός τους. Επίσης η σύγχρονη αρχιτεκτονική δίνει έμφαση όχι μόνο στην εικόνα, αλλά και στην ταυτόχρονη εμπειρία που θα βιώσει ο χρήστης για το υπόλοιπο της ζωής του, με υλικά και τεχνικές που θα ρυθμίζουν με τον καλύτερο τρόπο την καθημερινότητα του. Οι αρχιτέκτονες του 20ου αιώνα χαμογελούσαν με κατανόηση όταν ο Bruno Munari περιέγραφε πως οι υπάλληλοι στα γυάλινα κτίρια του Frank Lloyd Wright στοίβαζαν ντουλάπια μπροστά στις τζαμαρίες για να μην τους ταλαιπωρεί ο «άκαρδος» ήλιος που τους τύφλωνε με την λάμψη του. Οι αρχιτέκτονες του 21ου αιώνα ζουν σε μια εποχή που όλα αυτά τα προβλήματα είναι λυμένα. Η βιοκλιματική επιστήμη εξασφαλίζει τους καλύτερους όρους διαβίωσης αρκεί να τηρούνται οι προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο, ενώ ευτυχώς η νομοθεσία βελτιώνεται συνεχώς. Τελειώνοντας θέλω να τονίσω οτι οι κοινωνίες οφείλουν να σέβονται τη διαστρωμάτωση των πόλεων και να προστατεύουν τα υπάρχοντα μνημεία όχι μόνο σαν εικόνα αλλά και σαν υλικά και κατασκευή, όμως αυτό δεν συνεπάγεται οτι οι αρχιτέκτονες θα πρέπει να εγκλωβίζονται σε στείρα αντιγραφή.

Πείτε μας μια φράση που για εσάς αποτελεί οδηγό ζωής.

Θα αναφερθώ σε μια θέση της αρχιτέκτονος Μαρίας Κούτσια που για εμένα αποτελεί οδηγό ζωής οτι «Για τα υπάρχοντα μνημεία έχουμε μόνο την «επικαρπία» τους, ενώ τα κτίρια του σήμερα είναι τα μνημεία του αύριο».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ

ΠΟΛΥΟΡΟΦΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κτίριο «Νεφέλη» στη Καλαμπάκα

Πρόκειται για μια νέα πρόταση του γραφείου μας, που αφορά σε κτίριο μικτής χρήσης, στο κέντρο της Καλαμπάκας με θέα τα επιβλητικά Μετέωρα. Έμπνευση αποτέλεσαν τα ακανόνιστα σχήματα των βράχων και το γεγονός οτι εφάπτονται των νεφών. Το κτίριο διατρέχεται από πρωτότυπες αρχιτεκτονικές μορφές που του δίνουν μια μοναδική ταυτότητα.

Αρχιτεκτονική & Στατική Μελέτη – Επίβλεψη: Rosa Bartolotta & Συνεργάτες
Κατασκευή – Πωλήσεις: Π. Κ. Παπακώστας & Δημ. Αθ. Μίχος

Κτίριο «Αρ. Παππά»

Το πολυσυζητημένο κτίριο επί της οδού Αρ. Παππά, δημιούργησε έναν ανοιχτό διάλογο με την πόλη. Επιθυμία μας ήταν να σχεδιάσουμε ένα οργανικό κτίριο με κυματοειδής εξώστες που δημιουργούν την ψευδαίσθηση της διαρκούς κίνησης, ακυρώνοντας τα αυστηρά όρια του αστικού ιστού.
Αρχιτεκτονική & Στατική Μελέτη – Επίβλεψη: Rosa Bartolotta & Συνεργάτες
Κατασκευή – Πωλήσεις: Papakostas Buildings

Κτίριο επί της οδού Αθηνάς Εργάνης
Έμπνευση μας η θεά Αθηνά, που δίδαξε στους ανθρώπους την τέχνη της υφαντουργίας και έγινε η αφορμή να γεννηθεί ένα τοπόσημο χαρακτηρισμένο από πλέγμα στην όψη.
Αρχιτεκτονική & Στατική Μελέτη – Επίβλεψη: Rosa Bartolotta & Συνεργάτες
Κατασκευή – Πωλήσεις: Papakostas Buildings

Σύμπλεγμα κτιρίων επί των οδών Μακεδονίας & Πλούτωνος

Το ακίνητο αποτελείται από δυο κτιριακούς όγκους που συνενώνονται λειτουργικά με κοινό κλιμακοστάσιο επί της οδού Πλούτωνος. Το κάθε κτίριο έχει σκοπό να φιλοξενήσει διαφορετικής χωρητικότητας διαμερίσματα. Τα δυο κτίρια αναπτύσσονται γύρω από ένα κοινό αίθριο. Η σχεδίαση του, έγινε σύμφωνα με τις επιταγές της σύγχρονης αρχιτεκτονικής και στοχεύει άμεσα στη λειτουργικότητα, στην εργονομία, στο βιοκλιματικό σχεδιασμό και στις καινοτόμες επιλογές.

Αρχιτεκτονική & Στατική Μελέτη – Επίβλεψη: Rosa Bartolotta & Συνεργάτες

Κατασκευή – Πωλήσεις: Papakostas Buildings

ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΕΣ

Μονοκατοικία στα Τρίκαλα
Πρόκειται για μια καινοτομία στο χώρο της ιδιοκατοίκησης. Παρουσιάζουμε μια σύγχρονη κατοικία τοποθετημένη σε ένα επίπεδο, αποκλειστικά κατασκευασμένη από μεταλλικό φορέα. Η επιλογή αυτή έδωσε στους ιδιοκτήτες της τη δυνατότητα ενός σπιτιού πέρα από το συμβατικό «κανονικό» σπίτι που ξέρουμε από μπετόν. Η επιλογή μεταλλοκατασκευής αποτελεί πλέον έναν πολύ δυναμικό κλάδο στη σύγχρονη δόμηση κατοικίας, γιατί επιτυγχάνει ποιότητα, ταχύτητα και οικονομία κατασκευής.
Αρχιτεκτονική & Στατική Μελέτη – Επίβλεψη: Rosa Bartolotta & Συνεργάτες 

 

Μονοκατοικία στα Τρίκαλα
Η συγκεκριμένη διώροφη κατοικία έχει δημιουργηθεί με γνώμονα τη σύγχρονη αισθητική, η οποία στοχεύει να διατηρείται στo πέρασμα του χρόνου μέσω των διαχρονικών υλικών που επιλέχθηκαν. Οι χώροι διαβίωσης της κατοικίας, οι οποίοι δίνουν ένα σχήμα ακανόνιστου «Γ», χωροθετούνται ουσιαστικά στη μέση ενός συμπλέγματος εξωτερικών χώρων, που περιλαμβάνουν βεράντες και κήπο. Με αυτή τη σχεδίαση εξασφαλίζεται ο φυσικός αερισμός και φωτισμός, ο άρτιος προσανατολισμός, ενώ τα μεγάλα ανοίγματα της κατοικίας ενισχύουν τη σύνδεση του εσωτερικού με το εξωτερικό.
Αρχιτεκτονική & Στατική Μελέτη – Επίβλεψη: Rosa Bartolotta & Συνεργάτες 

 

 

Βιοτεχνικό κτίριο στο Ν. Τρικάλων

Μια σύγχρονη πρόταση για το χώρο της βιομηχανίας.

Αρχιτεκτονική & Στατική Μελέτη – Επίβλεψη: Rosa Bartolotta & Συνεργάτες 

 

Bio

Rosa Bartolotta
Σπούδασε στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας. Από το 2006 διατηρεί το δικό της γραφείο στα Τρίκαλα με αντικείμενο τη μελέτη και κατασκευή κυρίως ιδιωτικών έργων. Διαθέτει μελετητικό πτυχίο Τάξης Β’ (κατηγορίες 2 & 6) και ως συνεργάτης του Δήμου Τρικκαίων, του Δήμου Καλαμπάκας και του Δήμου Μελιβοίας, διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην εκπόνηση Κτιριακών έργων καθώς και Πολεοδομικών και Ρυμοτομικών μελετών. Υπήρξε συνεργάτης του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, στην Υπηρεσία της ΛΔ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, όπου μεταξύ άλλων η πρόταση της για την ανάπλαση του Ασκληπιείου Τρικάλων, εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο Μελετών (ΚΑΣ), ενώ επί πενταετίας υπήρξε συνεργάτης στο Τμήμα Ανακαίνισης και Αποκατάστασης ιστορικών κτιρίων, Παράρτημα Τρικάλων.

Γεώργιος Μακρής
Σπούδασε στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Από το 2010 διατηρεί γραφείο στα Τρίκαλα με αντικείμενο τη μελέτη και κατασκευή κυρίως ιδιωτικών έργων. Παράλληλα, επί πενταετίας υπήρξε συνεργάτης της Danish Refugee Council (DRC) στη θέση Shelter/ Site Operations Specialist στη Λάρισα, όπου μελέτησε, επέβλεψε και υλοποίησε έργα υποδομής και συντήρησης στο Προσφυγικό, με κυριότερο τη Δομή φιλοξενίας Προσφύγων Κουτσόχερου και Βόλου. Πρόσφατα διετέλεσε συνεργάτης της Environmental Chemical Corporation (ECC) στον σχεδιασμό και την επίβλεψη των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας κατά την έναρξη και κατά την εξέλιξη του έργου στο πεδίο, στη θέση Site Safety and Helth officer (SSHO), για το έργο «Contingency Location Build -Larissa» στην 110 Πτέρυγα Μάχης, Λάρισας.

info

Καποδιστρίου 14, Τρίκαλα
Τηλ: 24310 32770, Κιν:  6946671770
www.rosabartolotta.gr

Start typing and press Enter to search