Ιωάννης Κουτσονάσιος

Ο Ιωάννης Κουτσονάσιος είναι Γενικός/Οικογενειακός Ιατρός – Συντονιστής Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Πύλης όπου πέρα από ικανός επιστήμονας είναι και ένας καταξιωμένος αυτοδιοικητικός. Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει μια μεγάλη πολιτική δράση παράλληλη με την επαγγελματική επισφραγίζοντας μια ανοδική πορεία σε δυο παράλληλες προσωπικές πτυχές της ζωής του. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010 εκλέχθηκε πρώτος Δημοτικός σύμβουλος σ’ όλο τον Δήμο Πύλης και για τα έτη 2011 και 2012 διετέλεσε με μεγάλη επιτυχία Αντιδήμαρχος Υγείας, Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 εκλέχθηκε πρώτος Δημοτικός σύμβουλος από τον συνδυασμό του στη Δημοτική Ενότητα στην οποία κατήλθε ως υποψήφιος και το 2019 επανεκλέχτηκε για τρίτη φορά πρώτος στην Δ.Ε. Πύλης στον συνδυασμό του. Είναι εν ενεργεία Δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Πύλης και μέλος του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α. Πύλης. Στον επιστημονικό του βίο είναι Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, έχει λάβει μετεκπαίδευση στον Σακχαρώδη Διαβήτη και έχει μια σημαντική συμβολή στην διαχείριση της πανδημίας ως συντονιστής των κλιμακίων ΕΟΔΥ Νομού Τρικάλων και συντονιστής του Εμβολιαστικού Κέντρου Πύλης. Έχει διατελέσει για 5 χρόνια (2004 -2009) ιατρός του ΕΚΕΠΥ – Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας του Υπουργείου Υγείας. Στην συνέντευξη που ακολουθεί για το ideesmagazine.gr μας μιλά για τις επιστημονικές του προσδοκίες, τα πολιτικά του σχέδια και τις προσωπικές του πεποιθήσεις.

Ο πολιτικός Κουτσονάσιος είναι άλλος από τον Γιάννη Κουτσονάσιο;
Αυτό που βλέπετε, αυτό είμαι. Δεν ασχολήθηκα επαγγελματικά με τον τομέα της επικοινωνίας, αλλά, διαπίστωσα ότι δεν έχω μέσα μου τη θεατρικότητα που χρειάζεται καμιά φορά στην πολιτική και βλέπουμε σε πλεόνασμα στον δημόσιο βίο. Έτσι, παραμένεις αναπόφευκτα αυθεντικός, και περιμένεις να δεις πόσοι θα το εκτιμούν κάθε φορά. Και πόσο μακριά μπορείς να πας.
Όταν δίνετε μια υπόσχεση, αλλά λόγω δύσκολων συνθηκών δεν μπορείτε να την τηρήσετε, πως νιώθετε;
Προσπαθώ να μην δίνω υποσχέσεις που δεν μπορώ να τηρήσω και αυτό πιστεύω το έχει καταλάβει ο κόσμος.
Πολιτεύεστε. Αυτό νομίζετε ότι κάνει κακό στην υγεία σας;
Για πολλούς μάλλον η πολιτική βλάπτει. Άρα το ψυχολογικό φορτίο που καλείσαι να διαχειριστείς, είναι ομολογουμένως έντονα δεδομένα. Με μια προϋπόθεση. Ότι… δεν είσαι αναίσθητος, δηλαδή δεν το κάνεις μηχανικά, λες και είναι ένα απρόσωπο επάγγελμα για τον βιοπορισμό σου. Όταν έχεις συναίσθηση του βάρους του δικαιώματος της υπογραφής για το μέλλον των πολιτών, προφανώς και οι προτεραιότητες μέσα σου αλλάζουν. Όταν όμως αυτό που κάνεις το αγαπάς δεν νομίζω να κάνει κακό στην υγεία.

Για μένα, η πολιτική δεν είναι αυτοσκοπός αλλά ένα όχημα βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών και της ανάπτυξης της χώρας

Έχετε στο περιβάλλον σας άτομο με χρόνια ή απειλητική για τη ζωή νόσο;
Λόγω της ιατρικής μου ιδιότητας βλέπω με δέος και συγκίνηση τη μάχη που δίνουν αρκετοί χρήστες Υπηρεσιών Υγείας με απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις. Και το κάνουν με χαμόγελο και αξιοπρέπεια. Και εκεί, ταρακουνιέσαι μέσα σου, όταν συνειδητοποιείς ότι κάθε δικό σου πρόβλημα, από τη στιγμή που έχεις την υγειά σου, είναι πάντα μικρότερο και ασήμαντο σε σχέση με κάποιον που δίνει μάχη για την ζωή.
Θεωρείτε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι επαρκώς θωρακισμένο για ν’ αντέξει στο προσεχές διάστημα μια επιπρόσθετη επιβάρυνση της νόσου;
Παρά τα προβλήματα που υπάρχουν το ΕΣΥ άντεξε στην πανδημία του κορονοϊού που υπήρξε μεγάλη πίεση. Όλο το υγειονομικό και λοιπό προσωπικό έδωσε τον καλύτερο εαυτό του και παρά τις δυσκολίες βοήθησε τον κόσμο. Οι συνεργασίες με όλους τους αρμόδιους φορείς ήταν προς όφελος των πολιτών. Με όλα αυτά που έχουν γίνει στην περίοδο της πανδημίας και συνεχίζονται και τώρα αν και οδεύουμε προς το τέλος της υγειονομικής κρίσης σίγουρα το ΕΣΥ είναι σε μεγάλο βαθμό θωρακισμένο.
Συνδικαλισμός και πολιτική θεωρείται ότι είναι διαφορετικές όψεις του ίδιου νομίσματος;
Κάθε πρόταση αξιολογείται από τα δεδομένα της στιγμής. Για ‘μένα, η πολιτική δεν είναι αυτοσκοπός αλλά ένα όχημα βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών και της ανάπτυξης της χώρας. Δεν μ’ ενδιαφέρει ο τίτλος αλλά η ουσία, η δυνατότητα παρέμβασης. Σημαντικό κριτήριο είναι η πολιτική ατμόσφαιρα στον ιατρικό κόσμο, στην κοινωνία, το ποσοστό αποδοχής μου στους πολίτες και ο χρόνος κατάλληλης προετοιμασίας, ώστε να υπάρχει αξιοπρεπής εμφάνιση. Μην ξεχνάμε ότι περάσαμε μία πανδημία, όπου υπήρχαν αρκετές πληγές, συστάσεις, περιορισμοί. Η δική μου προσπάθεια εστιάστηκε στην κατανόηση της λογικής των μέτρων, ώστε να βοηθηθεί ο πολίτης να κρίνει με σωστά κριτήρια.

Ποιο είναι το προσωπικό σας στοίχημα για τον Δήμο Πύλης;
Ο Δήμος Πύλης θέλω να γίνει ένας Δήμος Πρότυπο. Η περιοχή μας έχει πολλές δυνατότητες. Και πρέπει να γίνουν έργα πνοής, ώστε οι νέοι άνθρωποι να παραμείνουν στον τόπο μας.
Ως κορυφαίο στέλεχος της τοπικής ΝΔ πως βλέπετε να προδιαγράφεται το μέλλον της παράταξης στον νομό Τρικάλων;
Πιστεύω ότι και στις επόμενες Εθνικές εκλογές το 2023 τα Τρίκαλα θα έχουν από τα καλύτερα ποσοστά. Δεν μας χωρίζει τίποτα μεταξύ μας αλλά μόνο μας ενώνουν οι κοινοί αγώνες, οι προσπάθειες και οι σημαντικές υποδομές που έχουν γίνει από όλους τους Κοινοβουλευτικούς και τους Αυτοδιοικητικούς που ανήκουν στην μεγάλη παράταξη της ΝΔ. Πρέπει να ευχαριστήσουμε τα στελέχη, φίλους και οπαδούς που τόσα χρόνια στηρίζουν την ΝΔ.
Σε προσωπικό επίπεδο θα σας ενδιέφερε να εμπλακείτε στις εκλογές της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων μεταπηδώντας από την τοπική πολιτική σκηνή στην κεντρική του νομού Τρικάλων;
Αυτήν την στιγμή λόγω της θέσης μου ως Διευθυντής στο Κ.Υ. Πύλης έχω ασυμβίβαστο. Γίνεται συζήτηση στο αρμόδιο Υπουργείο ότι θα λυθούν τα ασυμβίβαστα. Και τότε όλα θα είναι ανοιχτά.

Start typing and press Enter to search