Ευάγγελος Χασιώτης
Στην καρδιά του Κολωνακίου και στο ακριβότερο σημείο της Ευρώπης, ένα όνειρο του γνωστού και πολυβραβευμένου pastry chef Ευάγγελου Χασιώτη έγινε πραγματικότητα. Τον συναντήσαμε στο νέο του κατάστημα, HE by Evaggelos Ηasiotis, και κυριολεκτικά μας εντυπωσίασε! Ιδιαίτερα αγαπητός στην εγχώρια showbiz αλλά και εκτός συνόρων, επιμελήθηκε το νέο χώρο με το δικό του μοναδικό στυλ και μας ετοιμάζει πολλές γιορτινές εκπλήξεις .
Συνέντευξη: Λευτέρης Χ. Θεοδωρακόπουλος
Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Κατσιάνης
Πριν λίγες ημέρες λάβατε άλλη μια διάκριση για εσάς…
Ήταν πλέον τιμή και πολύ μεγάλη χαρά για ‘μένα, γιατί πλέον ένας πολύ μεγάλος θεσμός αναγνώρισε τα όνειρά μου και τη διάθεσή μου να πάμε τη σοκολάτα ένα βήμα πιο κάτω και ένα βήμα έξω από τα σύνορα της Ελλάδος.
Είστε εξωστρεφής; Πώς έγινε το μεγάλο μπαμ…;
Ήταν ένα απόγευμα Πέμπτης και δουλεύοντας στο Θεσσαλικό Gant είχα στείλει ένα μήνυμα στη Ζήνα Κουτσελίνη «Σας παρακαλώ πολύ θέλω μία επικοινωνία μαζί σας για επαγγελματικό λόγο. Έχω κάνει μία καινοτομία συνδυάζοντας το μανιτάρι και τη σοκολάτα και θα ήθελα να σας συναντήσω» και βλέπω απάντηση στο Instagram. «Παρακαλώ επικοινωνήστε με την αρχισυντάκτρια μου την επόμενη μέρα». Λοιπόν επικοινώνησα με την κυρία Κουτσελίνη και κλείσαμε ραντεβού. Η κ. Κουτσελίνη και η ομάδα της «αγκάλιασαν» τη σκέψη μου και τις ιδέες μου και μου έδωσαν ένα βήμα.
Το μαγαζί στο Κολωνάκι ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα… Πώς προέκυψε;
Ναι, ήταν ένα όνειρο. Δεν ξέρω αν θα πετύχω σ’ αυτό το επιχείρημα μου, ξέρω όμως ότι θέλω να το ακολουθήσω. Μάλιστα να σας αποκαλύψω όταν μου ήρθε αυτή η πρόταση γι’ αυτό το ακίνητο σκέφτηκα σε επτά μέρες ακριβώς τι θέλω να κάνω και έτσι το πήρα απόφαση.
Με έχει «σημαδέψει» ο οικογενειακός γαστρονομικός πολιτισμός, οι παππούδες μου και οι γονείς μου.. γεννήθηκα και μεγάλωσα κυριολεκτικά μέσα στις κουζίνες.
Υπάρχει περίπτωση και για κάτι ανάλογο επί Θεσσαλικού εδάφους;
Η ζωή μου έχει πει ποτέ να μη λες ποτέ. Σίγουρα η οδός Καρνεάδου είναι η Ναυαρχίδα μου κι αν ο Θεός το θέλει, ο κόσμος και οι συνεργάτες μου και μέσα από αυτή τη συνέντευξη θέλω να τονίσω το ρόλο τους και τη συμβολή τους στη ζωή μου. Όλα είναι ανοιχτά στη ζωή. Άλλωστε το μότο μου είναι ακολούθησε το όνειρο σου όσο τρελό και αν φαντάζει έχεις δικαίωμα να το κάνεις. Όχι, απαραίτητα για να πετύχεις αλλά για να απολαύσεις τη διαδρομή, για να πάρεις τα μαθήματα της διαδρομής…
Περιμένατε ότι θα φθάνατε εδώ σήμερα;
Δεν περίμενα ποτέ ότι το όνειρο μου θα έφτανε εδώ. Δεν περίμενα ποτέ ότι θα βραβευτώ πέντε φορές στην Ελλάδα ως Pastry Chef της χρονιάς μου. Δεν περίμενα ποτέ ότι θα βρισκόμουν στο Μονακό για να σερβίρω μεγάλες προσωπικότητες.
Ο Θεσσαλικός γαστρονομικός πολιτισμός έχει παίξει ρόλο στην πορεία σας;
Θα έλεγα πως με έχει «σημαδέψει» ο οικογενειακός γαστρονομικός πολιτισμός, οι παππούδες μου και οι γονείς μου. Είχα χρόνια μαγαζιά εστίασης. Άρα είμαι ένα παιδί που γεννήθηκα και μεγάλωσα κυριολεκτικά μέσα στις κουζίνες.
Ποιο ήταν το πρώτο γλυκό που φτιάξατε;
Το πρώτο μου γλυκό ήταν μερέντα, η οποία φτιάχτηκε με κακάο, βούτυρο με ζάχαρη άχνη και βανίλια. Το έκανα χρησιμοποιώντας το μίξερ που είχε στείλει τότε η θεία μου από τη Γερμανία στη μητέρα μου. Πήγαινα Δευτέρα ή Τρίτη Δημοτικού όταν έκανα το πρώτο μου γλυκό μόνος μου, τη μερέντα. Νιώθω ότι γεννήθηκα να κάνω αυτό. Τελικά τα πράγματα στη ζωή είναι τόσο απλά όσο τόσο όμορφα εμείς τα βλέπουμε.
Η βράβευση σας στην Τουρκία και τα πρωτοσέλιδα στον τουρκικό Τύπο είναι ένα μήνυμα πολιτισμού;
Η σοκολάτα και η τέχνη της γαστρονομίας και η γεύση τελικά ενώνει τους λαούς. Τουλάχιστον εμένα με υποδέχθηκαν και με «αγκάλιασαν». Οι εκδηλώσεις που έκανα ήταν sold out. Ενώ στο αεροδρόμιο όταν έφευγα με περίμεναν δεκάδες φωτογράφοι για να με φωτογραφίσουν, αλλά πάνω απ’ όλα με περίμενε ο κόσμος για να με αγκαλιάσει. Αυτό με συγκίνησε και μ’ έκανε πολύ χαρούμενο. Και φυσικά με άγγιξε.
Το Κολωνάκι είναι στέκι πολιτικών. Σε περίπτωση που ο Πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επισκεφθούν το χώρο σας τι θα τους σερβίρετε;
Τους έχω σερβίρει και τους δύο πολλές φορές. Ήταν και οι δύο ιδιαίτερα ευγενικοί μαζί μου, ιδιαίτερα προσεκτικοί στον τρόπο που απόλαυσαν το γλυκό τους. Εγώ δεν στέκομαι στον κύκλο και στην ιδιότητα του ανθρώπου που σερβίρω, αλλά στον άνθρωπο που έρχεται να απολαύσει τη στιγμή. Θεωρώ ότι είναι ιερός ο χρόνος που υπηρετώ τους ανθρώπους. Ουσιαστικά νιώθω ότι γεννήθηκα για να χαρίζω γλυκές στιγμές στον κόσμο.
Ακολούθησε το όνειρο σου όσο τρελό και αν φαντάζει έχεις δικαίωμα να το κάνεις...
Τα σπίτια τώρα αυτές τις ημέρες μυρίζουν Χριστούγεννα… Τα παιδιά χαίρονται αυτές τις ημέρες;
Ένα μήνυμα στους γονείς θα ήθελα να στείλω. Αυτές τις γιορτές βρείτε χρόνο να χαρείτε με τα παιδιά σας και κάνετε το σπίτι σας μαζί τους να μυρίσει Χριστούγεννα. Φτιάξτε κέικ με πορτοκάλι κάτι απλό δηλαδή. Φτιάξτε μελομακάρονα και ας διαλυθούν με το ζεστό σιρόπι. Φτιάξτε κουραμπιέδες και ας διαλυθούν από το βούτυρο. Φτιάξτε μπισκότα cookies και ας σπάσουν στο ψήσιμο, όμως δεν θα διαλυθούν ποτέ οι σχέσεις, δεν θα διαλυθεί η οικογένεια και στο σπίτι θα μυρίσει η αγάπη. Αυτή είναι η ευλογία που δίνει η ζαχαροπλαστική…