Δήμητρα Νάτσινα

Δήμητρα Νάτσινα

Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας

Μια γυναίκα όταν θέλει μπορεί να καταφέρει τα πάντα και με πολύ μεγάλη επιτυχία. Μια τέτοια γυναίκα είναι και η Δήμητρα Νάτσινα, η ‘’γιατρός της καρδιάς μας’’ όπως την αποκαλούν πολλοί, που καθημερινά αποδεικνύει με το έργο της ότι το μυαλό είναι γένους θηλυκού. Γεννημένη στη Γερμανία και μεγαλωμένη στα Τρίκαλα η Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας από μικρή ονειρευόταν ν’ αλλάξει τον κόσμο. Και το κατάφερε μέσα από την προσφορά της ως γιατρός, αλλά και από τη θέση της, ως Περιφερειακή Σύμβουλος στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, και ως συντονίστρια της 1ης Τ.ΟΜ.Υ Τρικάλων και επόπτρια των Κινητών Μονάδων του ΕΟΔΥ στην Π.Ε Τρικάλων. Ας τη γνωρίσουμε λοιπόν καλύτερα…

Συνέντευξη στην Αλεξάνδρα Τάμπου

Απολαμβάνετε την αναγνώριση του κόσμου ανεξαρτήτου κομματικής προέλευσης. Πώς το εισπράττετε;

Αναμφισβήτητα η καθημερινή αναγνώριση από τον κόσμο είναι κάτι το οποίο εισπράττω με ιδιαίτερη ικανοποίηση, και θα ήταν ψέμα, αν έλεγα ότι μ’ αφήνει αδιάφορη. Βέβαια, πρέπει να πω ότι η αποδοχή και η αγάπη του κόσμου, από τη μία είναι η κινητήριος δύναμη μου, από την άλλη όμως μου προκαλεί και ένα αίσθημα ευθύνης για τα επόμενα βήματα μου.

Κ. Νάτσινα από την ιατρική περάσατε στην πολιτική. Τι είναι αυτό που σας οδήγησε σ’ αυτή την απόφαση;

Ο λόγος για τον οποίο αποφάσισα να γίνω γιατρός, είναι η αγάπη και η διάθεση προσφοράς στους συνανθρώπους μου. Ο ίδιος ακριβώς λόγος με ώθησε ν’ ασχοληθώ και με τα κοινά, όταν δέχθηκα την τιμητική πρόταση να συμμετάσχω στο ψηφοδέλτιο του κ. Αγοραστού, αφού στην ουσία, τόσο η ιατρική όσο και η πολιτική έχουν ως κοινό παρονομαστή την προσφορά στο συνάνθρωπο. 

Πως θα χαρακτηρίζατε τη συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Κ. Αγοραστό αλλά και αυτή με τους Περιφερειακούς συμβούλους των Τρικάλων;

Από την αρχή της εκλογής μου, η σχέση μου, τόσο με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ. Αγοραστό, όσο και με τους Περιφερειακούς Συμβούλους – ανεξαρτήτως παράταξης – είναι εξαιρετική. Άλλωστε σκοπός των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου είναι η αντιμετώπιση και επίλυση των ζητημάτων της Περιφέρειας και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο πολίτης της Θεσσαλίας, κατόπιν γόνιμου και εποικοδομητικού  διαλόγου, ο οποίος κατά την άποψη μου, μπορεί να υπάρχει μόνο όταν υπάρχουν καλές σχέσεις. 

Η αποδοχή και η αγάπη του κόσμου, από τη μία είναι η κινητήριος δύναμη μου, από την άλλη όμως μου προκαλεί και ένα αίσθημα ευθύνης για τα επόμενα βήματα μου.

Ήσασταν καθημερινά στην πρώτη γραμμή την περίοδο της πανδημίας ως υπεύθυνη της 1ης Τ.Ο.Μ.Υ Τρικάλων. Πώς βιώσατε όλη αυτή την περίοδο;

Τα τελευταία δύο χρόνια ήταν για όλους μας πολύ δύσκολα, αφού η πανδημία ήταν κάτι το πρωτόγνωρο, που άλλαξε την καθημερινότητα και τις συνήθειες μας και έφερε ουσιαστικά τα πάνω κάτω στις ζωές μας. Προσωπικά, προσπάθησα να αλλάξω τις καθημερινές μου συνήθειες τηρώντας τα μέτρα, και σε συλλογικό επίπεδο, επικεντρώθηκα μαζί με όλη την ομάδα μου, στις απαιτήσεις της Τ.Ο.Μ.Υ, η λειτουργία της οποίας έπρεπε επίσης να προσαρμοσθεί στα δεδομένα που μας επέβαλε η πανδημία, έτσι ώστε η εξυπηρέτηση των ασθενών, η συνταγογράφηση για τους χρονίως πάσχοντες, ο εμβολιασμός και η εξέταση όλων των περιστατικών που έχριζαν άμεσης αντιμετώπισης, να γίνονται με τον πλέον ασφαλή τρόπο τόσο για τους πολίτες, όσο και για το προσωπικό της Τ.Ο.Μ.Υ.

Ποιες πρωτοβουλίες αναλάβατε για την αναχαίτιση του κύματος κορονοϊού στην περιοχή μας;

Ως επικεφαλής των κλιμακίων ΚΟΜΥ – ΕΟΔΥ του Νομού Τρικάλων, αυτό που έκανα από την αρχή κιόλας την πανδημίας, ήταν η καθημερινή και συνεχής ενημέρωση και παροχή οδηγιών στους συμπολίτες μας, αναφορικά με όλα τα θέματα που τους απασχολούσαν σχετικά με τον νέο ιό. Επίσης, πριν τη δημιουργία κλιμακίων ελέγχου του γενικού πληθυσμού τα οποία έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν δειγματοληψίες σε πλατείες, θυμάμαι ότι μαζί με την ομάδα μου, επιλέξαμε να κάνουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ελέγχους σε Δημόσιες Υπηρεσίες και δομές, σε εργοστάσια, στο Νοσοκομείο και στα Κέντρα Υγείας. Η επιλογή των σημείων ελέγχου ήταν απολύτως στοχευμένη, ενώ παράλληλα με τους ελέγχους, τόσο εγώ όσο και η ομάδα μου, δεν σταματήσαμε να ενημερώνουμε τους πολίτες για τα συνεχώς μεταβαλλόμενα δεδομένα, με στόχο τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Στην πορεία, όταν πια άρχισαν να γίνονται έλεγχοι στον γενικό πληθυσμό, με την ομάδα μου ήμασταν σε συνεχή επαγρύπνηση και είχαμε συχνή επαφή και άριστη συνεργασία με Δημόσιες Δομές, Δήμους, Προέδρους Κοινοτήτων, Διευθυντές Σχολείων, εργοστάσια κ.λ.π., ώστε να είναι δυνατός ο εντοπισμός και η απομόνωση κρουσμάτων αλλά και να γίνεται σωστή ιχνηλάτηση, προς αποφυγή περαιτέρω διασποράς.

Η αναγνωρισιμότητα όμως από μόνη της δεν αρκεί, καθώς στον στίβο της πολιτικής χρειάζεται να προσπαθείς συνεχώς, χρειάζεται καθημερινή παρουσία στο πλευρό των πολιτών.

Ποια ήταν η πιο δύσκολη κατάσταση που χειριστήκατε από τη θέση σας;

Η πανδημία ήταν από μόνη της μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση. Αν πρέπει να απομονώσω ένα γεγονός, αυτό σίγουρα είναι η στιγμή που πληροφορήθηκα ότι υπάρχουν συρροές κρουσμάτων σε πολλές διαφορετικές περιοχές του Νομού μας. Η διαχείριση αυτής της κατάστασης υπήρξε ιδιαίτερα δύσκολη, αφού έπρεπε αφενός μεν να γίνει έγκαιρη και σωστή διαχείριση δράσεων από τα κλιμάκια και παράλληλα να ενημερώσουμε έγκυρα και να καθησυχάσουμε τους πολίτες, οι οποίοι διακατέχονταν από φόβο.

Πρόσφατα αναλάβατε ως Αντιπεριφερειάρχης Υγείας ένα τιμητικό και νευραλγικό πόστο για την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Πως αισθάνεστε για τη θέση αυτή και ποια είναι τα καθήκοντά σας;

Πράγματι η θέση της Θεματικής Αντιπεριφερειάρχου Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας είναι πολύ τιμητική και νιώθω ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπο μου ο κ. Αγοραστός. Παράλληλα πρέπει να σας πω πως η θέση αυτή είναι για ‘μένα και μια πρόκληση. Ως Θεματική Αντιπεριφερειάρχης προγραμματίζω και υποβάλλω εισηγήσεις για δράσεις κοινωνικής μέριμνας καθώς και πρόληψης και προαγωγής της υγείας, συνεργάζομαι με νοσοκομεία, κέντρα υγείας, φορείς κοινωνικής μέριμνας για τον εντοπισμό προβλημάτων σε επίπεδο υποδομών, εξοπλισμού  και υποβάλλω αρμοδίως εισηγήσεις για την αντιμετώπιση και επίλυση αυτών και έχω την ευθύνη οργάνωσης δράσεων με αντικείμενο την υγεία σε συνεργασία με τους Ιατρικούς, Οδοντιατρικούς και Φαρμακευτικούς Συλλόγους.

Θεωρείτε ότι η θέση σας κατά την πανδημία σας δίνει ένα προβάδισμα  αναγνωρισιμότητας στις επερχόμενες εκλογές;

Αναμφισβήτητα η θέση που κατείχα, επέβαλε την συχνή παρουσία μου στα τοπικά ΜΜΕ, καθώς υπήρχε μεγάλη ανάγκη ενημέρωσης των πολιτών. Η αναγνωρισιμότητα όμως από μόνη της δεν αρκεί, ούτε θέλω να πιστεύω ότι αυτή από μόνη της μου δίνει το όποιο προβάδισμα, καθώς στον στίβο της πολιτικής χρειάζεται να προσπαθείς συνεχώς, χρειάζεται καθημερινή παρουσία στο πλευρό των πολιτών, χρειάζεται να αφουγκράζεσαι τα προβλήματα και να προσπαθείς να δίνεις λύσεις, όπου φυσικά αυτό είναι εφικτό. Και αυτό δεν είναι θέμα αναγνωρισιμότητας.

Τι εφόδια χρειάζεται ένας πολιτικός από την εμπειρία σας πλέον 3 χρόνια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση;

Επιμονή, υπομονή και πάνω απ’ όλα ειλικρίνεια.

Είστε παράλληλα πέρα από ευσυνείδητη γιατρός και πολιτικός, μητέρα και σύζυγος. Πως ισορροπείτε σ’ αυτούς τους ρόλους;

Το να μπορέσει μια γυναίκα να εξισορροπήσει τις οικογενειακές υποχρεώσεις ταυτόχρονα με την επαγγελματική και πολιτική της ανέλιξη είναι πολύ δύσκολο πράγμα. Αυτό που κάνω είναι μια καλή διαχείριση του χρόνου μου. Αν αγαπάς αυτό που κάνεις, όλα γίνονται.

Είναι δύσκολη η θέση της γυναίκας στον πολιτικό στίβο; Αισθανθήκατε ποτέ μειονεκτικά;

Προσωπικά ως γυναίκα, δεν αισθάνθηκα ποτέ μειονεκτικά στην πολιτική. Βέβαια, πιστεύω ότι υπάρχει πολύ μεγάλο περιθώριο και πρέπει να γίνει ακόμη πιο πολλή δουλειά, ώστε περισσότερες γυναίκες να ενθαρρύνονται, να διεκδικούν θέσεις ευθύνης και να συμμετέχουν στα κέντρα λήψης αποφάσεων όλων των βαθμίδων.

Στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα είστε στο πλευρό του Κώστα Αγοραστού; Ποιο θεωρείτε ότι είναι το μεγαλύτερο έργο που άφησε το αποτύπωμά του στη Θεσσαλία;

Φυσικά και θα είμαι στο πλευρό του κ. Αγοραστού, ο οποίος κατά την πολύχρονη θητεία του ως Περιφερειάρχης έχει παράγει ένα πολύπλευρο έργο με απολύτως θετικό πρόσημο για τη Θεσσαλία και τους πολίτες της. Και η αλήθεια είναι πως επί θητείας κ. Αγοραστού, η Θεσσαλία έχει αλλάξει θεαματικά προς το καλύτερο, τόσο με τα μεγάλα έργα  που έχουν ολοκληρωθεί, όσο και με τα έργα μικρότερης εμβέλειας, που πάντα όμως γίνονται με γνώμονα την βελτίωση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας των Θεσσαλών πολιτών.

Start typing and press Enter to search