Μαρία Μπαντή

Μαρία Μπαντή

Η Τρικαλινή επιστήμονας που ζει και εργάζεται στο DUBAI

Η διευθύντρια εργαστηρίου και Κλινική Εμβρυολόγος Mαρία Μπαντή, διαθέτει 10 χρόνια εμπειρίας στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση (IVF), και μετά από τις σπουδές της και την επαγγελματική εμπειρία της στην Ελλάδα και το Λονδίνο, εργάζεται και είναι Διευθύντρια σε Ιδιωτικό Κέντρο Υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στο Ντουμπάι.

Συνέντευξη στην Αλεξάνδρα Τάμπου

Η Τρικαλινή επιστήμονας Μαρία Μπαντή είναι Κλινικός Εμβρυολόγος (BSc, MSc) με εμπειρία που ξεπερνά τους 15.000 κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης. Το επιστημονικό της ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως στην αντιμετώπιση της υπογονιμότητας καθώς και στην κλινική εφαρμογή της Προεμφυτευτικής Γενετικής Διάγνωσης. Αγαπά πολύ το αντικείμενο της δουλειάς της, πιστεύει στη δύναμη της ομάδας και δίνει καθημερινά τον καλύτερο εαυτό της για τα ζευγάρια που εμπιστεύονται το Κέντρο Γονιμότητας που εργάζεται, και είναι δίπλα τους στο πολύτιμο αγώνα τους για την απόκτηση παιδιού. Όταν ο χρόνος πιέζει και τα προβλήματα υπογονιμότητας του ζευγαριού είναι δύσκολο να ξεπεραστούν, τότε η εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να βοηθήσει τους δύο συντρόφους να φέρουν στον κόσμο ένα γερό μωρό.

Κα .Μπαντή  πότε ένα ζευγάρι είναι υποψήφιο για εξωσωµατική γονιµοποίηση;

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου 48 με 186 εκατομμύρια άνθρωποι αναπαραγωγικής ηλικίας έχουν προβλήματα υπογονιμότητας. Ένα ζευγάρι θεωρείται υπογόνιμο όταν προσπαθεί να συλλάβει για πάνω από 12 μήνες τακτικής σεξουαλικής επαφής χωρίς αντισύλληψη, όμως δεν έχει καταφέρει να επιτύχει εγκυμοσύνη. Σ΄ αυτή την περίπτωση προτείνεται η επίσκεψη σε κέντρο υπογονιμότητας, έτσι ώστε να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Επίσης, πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να κάνουν εξετάσεις γονιμότητας πριν αρχίσουν να προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί, έτσι ώστε, αν εντοπιστεί κάποιο πρόβλημα, να προχωρήσουν απευθείας στη θεραπεία με εξωσωματική γονιμοποίηση, χωρίς να σπαταλήσουν το χρόνο τους προσπαθώντας να συλλάβουν φυσιολογικά.

Ποιες τεχνικές εφαρµόζονται; Στα κέντρα εξωσωματικής γονιμοποίησης εφαρμόζεται είτε η «κλασική» εξωσωματική γονιμοποίηση είτε η μέθοδος της μικρογονιμοποίησης;

Αρχικά το ζευγάρι θα πρέπει να επισκεφθεί το κέντρο εξωσωματικής για να κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις και να διερευνηθεί το αίτιο της υπογονιμότητας. Σ΄ ορισμένες περιπτώσεις μπορεί μια απλή φαρμακευτική αγωγή ή μια σπερματέγχυση να λύσει το πρόβλημα. Η σπερματέγχυση είναι η διαδικασία τοποθέτησης του επεξεργασμένου σπέρματος του συντρόφου με τη βοήθεια καθετήρα στο ενδομήτριο. Η σπερματέγχυση προϋποθέτει καλή ποιότητα σπέρματος και διαβατές σάλπιγγες. Παρ΄ όλα αυτά, σε πολλές περιπτώσεις, πιο επεμβατικές μέθοδοι χρειάζεται να εφαρμοστούν για να επιλυθεί το πρόβλημα. Σ΄ αυτές τις περιπτώσεις, η γυναίκα θα πρέπει να ακολουθήσει ορμονοθεραπεία για διέγερση των ωοθηκών για περίπου 2 εβδομάδες και στενή παρακολούθηση με υπερηχογραφήματα και εξετάσεις αίματος, έτσι ώστε να αποφασιστούν οι απαραίτητες δόσεις των φαρμάκων. Όταν τα ωάρια ωριμάσουν αρκετά, λαμβάνονται με χειρουργείο ενώ η ασθενής βρίσκεται υπό αναισθησία. Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 20 – 30 λεπτά. Το σπέρμα του συντρόφου επεξεργάζεται παράλληλα με την ωοληψία. Η γονιμοποίηση των ωαρίων από το σπέρμα γίνεται στο εμβρυολογικό εργαστήριο λίγες ώρες μετά την ωοληψία. Όταν το σπέρμα έχει φυσιολογικές τιμές, τότε επιλέγεται ως μέθοδος γονιμοποίησης η κλασική μέθοδος, όπου τα ωάρια έρχονται σ΄ επαφή με τα σπερματοζωάρια χωρίς καμία παρέμβαση έτσι ώστε τα σπερματοζωάρια να κολυμπήσουν στα ωάρια ελεύθερα. Παρ’ όλα αυτά, όταν η ποιότητα του σπέρματος είναι πτωχή ή τα αποτελέσματα κλασικής γονιμοποίησης από τα παρελθόν δεν ήταν ικανοποιητικά, η μικρογονιμοποίηση (ICSI) είναι η καλύτερη λύση για τη γονιμοποίηση των ωαρίων. Μ΄ αυτή τη μέθοδο ένα σπερματοζωάριο εγχέεται με βελόνα σε κάθε ωάριο και αυξάνει τις πιθανότητες γονιμοποίησης όταν η ποιότητα του σπέρματος δεν είναι ικανοποιητική. Εφόσον τα ωάρια γονιμοποιηθούν, τα έμβρυα θα καλλιεργηθούν στο εργαστήριο και είτε θα μεταφερθούν στη μήτρα σε φρέσκο κύκλο, είτε θα καταψυχθούν για χρήση σε μετέπειτα κύκλο. Ο προεμφυτευτικός έλεγχος για χρωμοσωμικές ανωμαλίες των εμβρύων είναι επίσης μια διαθέσιμη τεχνική, που γίνεται σε συνδυασμό με την εξωσωματική γονιμοποίηση.

Ποιες εξετάσεις κάνει το ζευγάρι;

Πριν την έναρξη οποιασδήποτε θεραπείας, θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις για να διερευνηθεί πού οφείλεται η υπογονιμότητα του ζευγαριού. Κατά μέσο όρο, τα ποσοστά υπογονιμότητας είναι ίσα ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες, και σε ορισμένες περιπτώσεις η υπογονιμότητα οφείλεται και στους δύο. Για να γίνει η διάγνωση, η γυναίκα θα πρέπει να κάνει πλήρη ορμονικό έλεγχο και υπερηχογράφημα κατά τη 2η ή 3η ημέρα του κύκλου για να διαπιστωθούν οι ωοθηκικές εφεδρείες. Ο άνδρας θα πρέπει να κάνει μια ανάλυση σπέρματος για να διαπιστωθεί αν όλες οι τιμές είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Τα τελευταία 5 χρόνια γίνεται έρευνα όσον αφορά τον μη επεμβατικό προεμφυτευτικό γενετικό έλεγχο, όπου το καλλιεργητικό υλικό στο οποίο μεγαλώνουν τα έμβρυα αναλύεται και μας δίνει πληροφορίες για τις χρωμοσωμικές ανωμαλίες των εμβρύων

 Ποια είναι η αποτελεσµατικότητα της µεθόδου;

H αποτελεσματικότητα της μεθόδου εξαρτάται συνήθως από το αίτιο υπογονιμότητας. Στις  περισσότερες περιπτώσεις τα ποσοστά επιτυχίας πέφτουν, όσο αυξάνεται η ηλικία της γυναίκας. Σύμφωνα με την τελευταία αναφορά του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, 50% των γυναικών από 35 ετών και κάτω που υποβλήθηκαν σε θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης κατάφεραν να γεννήσουν. Για τις γυναίκες από 42 ετών και άνω, μόλις 3.9% των εμβρυομεταφορών οδήγησαν σε γέννηση.

Πόσοι κύκλοι επιτρέπονται;

Δεν υπάρχει όριο στον αριθμό των κύκλων, ωστόσο, αυτό θα πρέπει να συζητηθεί με το γιατρό. Σε κύκλο διέγερσης ωοθηκών, προτείνεται ένα διάλειμμα τουλάχιστον ενός μήνα για να επανέλθουν οι ωοθήκες. Σε περίπτωση φυσικού κύκλου, όπου δε γίνεται λήψη φαρμάκων και γονιμοποιείται μόνο το ένα ωάριο εκείνου του κύκλου, δεν είναι απαραίτητη η αναμονή.

Πώς εξετάζεται η υγεία του εµβρύου;

Η υγεία του εμβρύου εξετάζεται με τον προεμφυτευτικό έλεγχο. Ο κλασσικός προεμφυτευτικός γενετικός έλεγχος που εφαρμοζεται από το 1990 περίπου χρησιμοποιείται για τη διάγνωση εμβρύων με χρωμοσωμικές ανωμαλίες ή κληρονομικές γενετικές ασθένειες, όπως για παράδειγμα Αλτσχάιμερ και είναι περίπου 95% ακριβής. Η μέθοδος περιλαμβάνει την αφαίρεση 5 – 10 κυττάρων από το έμβρυο με βιοψία και ανάλυση των κυττάρων με γενετικό έλεγχο. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να ξέρουμε ποια έμβρυα είναι υγιή, έτσι ώστε να μεταφερθούνε και να μειώσουν το χρόνο προς την εγκυμοσύνη, καθώς και την πιθανότητα αποβολής. Τα τελευταία 5 χρόνια γίνεται έρευνα όσον αφορά τον μη επεμβατικό προεμφυτευτικό γενετικό έλεγχο, όπου το καλλιεργητικό υλικό στο οποίο μεγαλώνουν τα έμβρυα αναλύεται και μας δίνει πληροφορίες για τις χρωμοσωμικές ανωμαλίες των εμβρύων, χωρίς να χρησιμοποιηθεί η επεμβατική μέθοδος της βιοψίας που μπορεί να προκαλέσει στρες στα έμβρυα. Η μέθοδος είναι περίπου 90% ακριβής και η έρευνα συνεχίζεται έτσι ώστε να αυξηθεί η ακρίβειά της. Συγκεκριμένα, το εργαστήριο στο οποίο εργάζομαι και διευθύνω συμμετέχει στο Παγκόσμιο συνέδριο της Αμερικάνικης Κοινότητας Αναπαραγωγικής Ιατρικής αυτό τον Οκτώβρη στη Βαλτιμόρη, με έρευνα που έχουμε διεξάγει πάνω στη συγκεκριμένη μέθοδο σε συνεργασία μ΄ ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα εξωσωματικής της Βοστώνης.

Ποιο είναι το κόστος ενός κύκλου εξωσωματικής γονιμοποίησης στο Ντουμπάι; Kαι τι ισχύει με την νομοθεσία εκεί ;

Ένας κύκλος εξωσωματικής στο Ντουμπάι κοστίζει περίπου 8000 ευρώ, ωστόσο το κόστος εξαρτάται από τον αριθμό των εμβρύων του κάθε ζευγαριού και από το αν θα γίνει προεμφυτευτικός έλεγχος, που κοστίζει επιπλεόν. Βάση της νομοθεσίας, απαγορεύεται η θεραπεία ζευγαριών αν δεν υπάρχει πιστοποιητικό γάμου κι επίσης απαγορεύεται η οποιασδήποτε μορφής δωρεά γενετικού υλικού (ωάρια, σπέρμα και έμβρυα) και η παρένθετη μητρότητα. Παρόλ΄ αυτά, ο νόμος επιτρέπει την επιλογή φύλου, το οποίο έχει ανοίξει τις πόρτες στον ιατρικό τουρισμό και πολλά ζευγάρια απ΄ όλο τον κόσμο επισκέπτονται τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για ν΄ αποκτήσουν το επιθυμητό φύλο μωρού.

@ivf.babymaker

Removing a few cells to check if it’s a healthy baby before transferring to the mother. This is called Preimplantation Genetic Testing ##ivf

♬ Sunny Day - Ted Fresco

Παράλληλα γίνεται και ψυχολογική υποστήριξη στα ζευγάρια που έρχονται σ΄ εσάς και αγωνιούν για την απόκτηση ενός παιδιού;

Το κέντρο μας συνεργάζεται με κέντρο ψυχολογικής υποστήριξης καθώς μια θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης μπορεί να προκαλέσει αυξημένο στρές με πολλά σκαμπανεβάσματα συναισθημάτων στα ζευγάρια. Θεωρούμε ότι αυτή η προσέγγιση μπορεί να οδηγήσει σε ισορροπία των πνευματικών, συναισθηματικών και σωματικών πτυχών των ασθενών και γι’ αυτό το λόγο η ψυχική υγεία των ασθενών μας είναι πολύ σημαντική για εμάς.

Tι θα συμβουλεύατε ένα ζευγάρι που λόγω κορονοιού σκέφτεται την διαδικασία αυτή; Ισχύουν όσα αναφέρονται για επίπτωση του εμβολίου σε μετέπειτα χαμηλή γονιμότητα;

Επί του παρόντος δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να δείχνει ότι το εμβόλιο κατά του κορονοϊού προκαλεί προβλήματα γονιμότητας σε άνδρες ή γυναίκες. Αντιθέτως, προτείνεται ο εμβολιασμός είτε πριν την εγκυμοσύνη, είτε στα πρώιμα στάδια της, έτσι ώστε να μειωθούν τυχόν επιπλοκές στο έμβρυο ή στη μητέρα σε περίπτωση νόσησης. Οι τελευταίες αναφορές δείχνουν ότι το εμβόλιο δεν φτάνει ή δεν διαπερνά τον πλακούντα, δεν παράγει αντισώματα ενάντια στον πλακούντα, δεν αυξάνει το ρίσκο αποβολής και δεν επηρεάζει την ανδρική  ή γυναικεία γονιμότητα ή το αποτέλεσμα μιας εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Πως είναι η ζωή σας στο Ντουμπάι, και ποιες ευκαιρίες δίνονται σε γυναίκες και δη επιστήμονες;

Ζω κι εργάζομαι στο Ντουμπάι τα τελευταία 6 χρόνια. Η ζωή εδώ, αν και ακριβή, σου δίνει πάρα πολλές επιλογές. Το Ντουμπάι είναι ένας πολυτελής γαλαξίας με άριστη ποιότητα ζωής, εφόσον υπάρχει ένας αξιόλογος μισθός. Η νυχτερινή ζωή δεν έχει να ζηλέψει τίποτα απ΄ αυτή των καλύτερων Ευρωπαϊκών ή Αμερικάνικων χωρών. Αν και είναι μουσουλμανική πόλη, δεν είναι καθόλου συντηρητική σε αντίθεση με τα υπόλοιπα Εμιράτα, και οι γυναίκες αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερο σεβασμό. Εγώ προσωπικά δεν έχω αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα προσαρμογής. Αντιθέτως, αισθάνομαι ιδιαίτερα ασφαλής και μπορώ να κυκλοφορώ ό,τι ώρα θέλω χωρίς κανένα φόβο. Γενικά, δίνονται πολλές ευκαιρίες σε γυναίκες επιστήμονες.  Υπάρχει ιδιαίτερος σεβασμός στον εργασιακό χώρο και δεν έχω αισθανθεί ποτέ άβολα είτε με τους ντόπιους είτε με ομογενείς. Ειδικά στον τομέα μου, τα ζευγάρια προτιμούν γυναίκες επιστήμονες και γιατρούς, διότι η κουλτούρα της χώρας ευνοεί την εξέταση γυναίκας ασθενούς από γυναίκα γιατρό.

Μια Τρικαλινή επιστήμονας διαπρέπει στο εξωτερικό. Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το μέλλον;

Είμαι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη όσον αφορά τη στήριξη και την προστασία των γυναικών, είτε αυτό έχει να κάνει με θέματα γονιμότητας είτε με την αντιμετώπιση των βαθιά ριζωμένων στερεοτύπων όσον αφορά τους ρόλους και τις ευθύνες των γυναικών στην οικογένεια και την κοινωνία. Για τα θέματα γονιμότητας έχω δημιουργήσει το λογαριασμό «ivf.babymaker» στο Instagram και στο TikTok, όπου δημοσιεύω ενημερωτικό υλικό τόσο για γυναίκες που υποβάλλονται στη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης, αλλά επίσης και για γυναίκες οι οποίες ενδιαφέρονται να μάθουν για το πως δουλεύει το αναπαραγωγικό τους σύστημα και θέλουν να ξέρουν τις επιλογές που έχουν για το μέλλον, όπως για παράδειγμα την κρυοσυντήρηση ωαρίων. Επίσης είμαι εκτελεστικό μέλος του συμβουλίου “Global Womens Leardship Programme (GWLP)” που επιδιώκει να εμπνεύσει, να εξοπλίσει και να συνδέσει τις γυναίκες που στοχεύουν ή βρίσκονται σε ηγετικές θέσεις. Υποστηρίζουμε τις γυναίκες που θέλουν να αναπτυχθούν και αναζητήσουν την επιτυχία. Οι στόχοι μου για το μέλλον είναι κυρίως να προσπαθώ να γίνομαι καλύτερη, τόσο όσον αφορά την προσωπική μου ανάπτυξη αλλά και σαν άνθρωπος. Σίγουρα το να κάνω τη δική μου επιχείρηση στο μέλλον είναι κάτι που μου περνάει συνεχώς από το μυαλό. Γι’ αυτό το λόγο έκανα μια διετή μετεκπαίδευση στη διοίκηση επιχειρήσεων (Executive MBA), από το οποίο έχω μόλις αποφοιτήσει και πιστεύω ότι θα με βοηθήσει στα μελλοντικά μου πλάνα.

 

Start typing and press Enter to search