Ματίνα Παγώνη

''Αν δεν τρέξουν οι εμβολιασμοί θα ζήσουμε τον περσινό χειμώνα και φέτος!

Υπάρχει άραγε κάποιος που δεν γνωρίζει σήμερα τη Ματίνα Παγώνη; Νομίζω κανείς. Η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Ιατρών και καταξιωμένη Λοιμωξιολόγος από την πρώτη στιγμή της πανδημίας μπαίνει καθημερινά στα σπίτια μας και μας ενημερώνει για όλες τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τον κορονοϊό. Έξυπνη, με χιούμορ μας ανοίγει την καρδιά της και μας μιλάει σε μια συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης. Ας τη γνωρίσουμε λοιπόν καλύτερα…    

Ας μιλήσουμε για το εμβόλιο Astra Zeneca και τις αντιδράσεις πάνω σ΄ αυτό. Θεωρείτε ότι υπάρχει σύγχυση γύρω από τα εμβόλια;

Για το εμβόλιο της Astra Zeneca έχει δημιουργηθεί μεγάλη σύγχυση στον κόσμο. Αυτήν την ώρα πάνω από 470.000 Έλληνες έχουν εμβολιαστεί με την 1η δόση και περιμένουν από την Επιτροπή να δώσει έγκυρες απαντήσεις. Κατά τη γνώμη μου όποιος έκανε την 1η δόση και δεν είχε αντενδείξεις με θρομβώσεις κ.λ.π. να συνεχίσει και τη 2η δόση κανονικά. Έχει τρομάξει ο κόσμος. Στόχος είναι να φτάσουμε τον Αύγουστο στο 75% με υψηλή ανοσία. Ώστε αν όλα πάνε καλά 10 – 15/ 9 να βγάλουμε τις μάσκες, αν όλα πάνε καλά το τονίζω.

Ποια είναι η γνώμη σας για το ποσοστό των ανεμβολίαστων νοσηλευτών και γιατρών; Να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός;

Κοιτάξτε το ποσοστό των γιατρών που είναι εμβολιασμένοι φτάνει το 93,2%. Στο Νοσηλευτικό προσωπικό έχουμε ένα θέμα. Εκεί πρέπει να υπάρξει ατομική ευθύνη και ευθύνη του κάθε γιατρού απέναντι στον ασθενή αλλά και των ανθρώπων που δουλεύουν στην πρώτη γραμμή. Δεν μπορείς να είσαι στο χειρουργείο και να μην έχεις εμβολιαστεί.

Σας αγαπά πολύ ο κόσμος. Πως το καταφέρατε αυτό;

Ο κόσμος πράγματι μου δείχνει την εκτίμησή του, διότι πάντα λέω αλήθειες, όσο δύσκολες και αν είναι. Ο κόσμος έχει αυτό το κριτήριο σε καταλαβαίνει.

Eχετε αφιερώσει τον προσωπικό σας χρόνο στο Συνδικαλισμό. Ήταν συνειδητή απόφαση; Πως προέκυψε;

Ο Συνδικαλισμός δεν είναι εύκολη υπόθεση. Είμαι Αντιπρόεδρος Νοσηλευτών, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου και Συμβουλίου Εργαζομένων, αλλά είμαι εκλεγμένη με την ψήφο τους. Κανένας δεν με διόρισε σ΄ αυτή τη θέση. Έχω αφιερώσει προσωπικό χρόνο και για να σε αποδέχονται οι συνάδελφοι σου είναι πολύ τιμητικό. Βλέπουν κάτι σ΄ εμένα. Είμαι μαχήτρια και διεκδικώ ακόμη και μέσα σ΄ αυτή την συγκυρία. 

Ποιες διακοπές; Εμείς ακόμη δεν έχουμε ολοκληρώσει τη δουλειά μας.

Είσαστε από τους γιατρούς που έβαλαν πλάτη στην πανδημία. Έχετε καταφέρει όμως αιτήματα για τον κλάδο σας;

Ζητάμε προσλήψεις άμεσα, σχεδόν καθημερινά. Οι νέοι γιατροί να μην φεύγουν στο εξωτερικό. Να στελεχώσουν και να οργανωθούν τα ιατρεία στα νησιά αλλά και στα χωριά, εφόσον δοθούν κίνητρα. Γιατί όπως ξέρετε οι μισθοί των γιατρών είναι μια μεγάλη πληγή για το επάγγελμά μας. Ζητάμε αύξηση κρεββατιών στις ΜΕΘ και ΜΑΘ. Αξιοπρεπείς μισθούς και θέσεις εργασίας. Να στελεχωθούν τα κενά που υπάρχουν.

Με την πορεία των εμβολιασμών θα αποφύγουμε το 4ο κύμα το φθινόπωρο;

Αν φθάσουμε το 80% των εμβολιασμών τέλος Αυγούστου ίσως 15 – 20 Σεπτέμβρη βγάλουμε τις μάσκες και συνεχίσουμε τις ζωές μας κανονικά.

Eχετε δηλώσει: Μ’ αρέσει να είμαι καλά με τον εαυτό μου…

Μ΄ αυτή τη φράση εννοώ ότι συνειδησιακά είμαι καλά. Τα έχω βρει με τον εαυτό μου, κάνω μια δουλειά που την αγαπώ και είμαι 100% αληθινή. 

Στα τηλεοπτικά παράθυρα είστε η απόλυτη καλεσμένη. Έχετε και χιούμορ και μιλάτε σταράτα.

Στην τηλεόραση βγαίνω και νιώθω ότι μιλάω σε μια παρέα, στις φίλες μου. Είμαι αληθινή. Δεν βγαίνω απλά για να φανώ και αυτό το εισπράττει το κοινό.  

Μερικές δηλώσεις σας κάνουν αίσθηση. Για παράδειγμα «το SMS που δεν στείλατε ποτέ». Δεν σας ενδιαφέρει το κόστος;

Κοιτάξτε δεν έχω Facebook. Είναι άμεση η επικοινωνία με το κοινό και αυτά που λέω νιώθουν ότι είναι 100% από εμένα. Μπορεί να πω και κάτι που δεν αρέσει σε κάποιους, δεν έχω πρόβλημα.     

Θα πάτε διακοπές; Ποιο είναι το αγαπημένο σας μέρος;

Ποιες διακοπές; Εμείς ακόμη δεν έχουμε ολοκληρώσει τη δουλειά μας. Πρέπει ν΄ αποκτήσουμε την επιθυμητή ανοσία. Να πείσουμε και τους πολίτες που δικαίως το σκέπτονται.

Ο σύζυγος σας είναι υποστηρικτικός; Σας στηρίζει σε όλη αυτή την δραστηριότητα και τους ρυθμούς εργασίας;

Ο σύζυγός μου είναι και αυτός γιατρός. Ξέρει τα ωράριά μου, οπότε είναι απόλυτα υποστηρικτικός.

Γυναικεία φιλαρέσκεια. Ακολουθείτε τη μόδα;

Μου αρέσει να βλέπω ωραίους, κομψούς και περιποιημένους ανθρώπους. Την χαίρομαι την καλαισθησία και έχω μάθει να περιποιούμαι τον εαυτό μου από μικρή.

Θα κάνατε κάποια χειρουργική παρέμβαση στο πρόσωπο σας;

Είμαι κατά των επεμβάσεων ειδικά στο πρόσωπο. Μου αρέσει να μεγαλώνω με την ωριμότητα της ηλικίας.

Μια ευχή στον κόσμο για να περάσουμε ένα ασφαλή καλοκαίρι για το τέλος…

Ευχή μου είναι να έχουμε εμβολιαστεί οι περισσότεροι. Να πέσουν οι εισαγωγές στα Νοσοκομεία και να γυρίσουμε μετά από ένα ασφαλές καλοκαίρι στην ελευθερία μας και στις ζωές μας. Γιατί είναι μεγάλο και το οικονομικό και το ψυχολογικό βάρος που έχουν πολλοί συνάνθρωποί μας. Έχουμε τη δύναμη στα χέρια μας να πάρουμε πίσω την κανονικότητά μας.

Start typing and press Enter to search