Ο ρόλος των social media στην καταπολέμηση της βίας | Ιλιάδα Ευαγγελία Κοθρά

«Πριν ξεκινήσουμε την καμπάνια, τα στοιχεία που μαθαίναμε ήταν κάτι παραπάνω από απογοητευτικά. Ηταν τρομακτικά. Το 80% των περιπτώσεων στην Ελλάδα είναι θύματα του συζύγου. 5.041 κλήσεις και 113 ηλεκτρονικά μηνύματα μέσα σε ένα χρόνο στην Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 για γυναίκες θύματα βίας – Το 80% των καταγγελιών που έγιναν από τα ίδια τα θύματα αφορούσαν σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Μόνο που η βία έχει πολλές μορφές. Είναι σωματική, συναισθηματική, οικονομική, σεξουαλική. Το μόνο εύκολο είναι να ξεστομίσεις την ατάκα «ας πάνε να πούνε αυτό που τους συμβαίνει, γιατί δεν πάνε;»
Γιατί δεν είναι εύκολο. Δεν είναι.
Είχα ακριβώς την ίδια άποψη στο θέμα, πριν φίλες μου αποκαλύψουν το τι τους συνέβαινε. Και, όχι, δεν ήταν εύκολο να το καταλάβεις. Η κακοποίηση κρύβεται καλά κάτω από τίτλους σπουδών, καριέρες, ωραία ρούχα και άνετο cool-στυλ. Είναι αρκετά πιο περίπλοκο αλλά συμβαίνει σε πολλές πόρτες δίπλα μας.

Οι χειριστικές σχέσεις είναι δυσβάσταχτες γιατί έχουν να κάνουν με τον «έλεγχο». Πολλές φορές κρύβονται κάτω από μια λαμπερή εικόνα, κάτω από τίτλους σπουδών, πτυχία, κοινωνική καταξίωση.
Η κακοποίηση δεν αφορά αυτές που δεν «έχουν στον ήλιο μοίρα». Αφορά γυναίκες που γνωρίζουμε, ίσως θαυμάζουμε, αλλά δεν βλέπουμε τα «σημάδια» πως κάτι δεν πάει καλά.

Ο στόχος της καμπάνιας Dontacceptit είναι να περνάει το μήνυμα και εκτός πρωτεύουσας μέσω διαδραστικών εκδηλώσεων. Να δώσει την ευκαιρία σε εκατοντάδες γυναίκες να μιλήσουν από κοντά με ειδικούς. Με ανθρώπους από τον χώρο της νομικής, της ψυχολογίας, της ιατρικής.

Να ανταλλάξουν ανοιχτά απόψεις, βιώματα, να ζητήσουν βοήθεια.

Μετά από τις εκδηλώσεις σε Αθήνα, Κρήτη, Ηπειρο, η επόμενη στάση είναι η πόλη των Τρικάλων, στις 26 Μαίου στο Μουσείο Τσιτσάνη.

Αυτό που έχει σημασία είναι να είμαστε σε επαφή, να μιλάμε, να ζητάμε καθοδήγηση, να παίρνουμε δύναμη.

Σπάζοντας την σιωπή μόνο καλό μπορεί να γίνει.
Αν σας συμβαίνει, αναζητήστε βοήθεια.
Αν συμβαίνει σε φίλες και συγγενείς δίπλα σας, βοηθήστε τις.

Πάνω από όλα, πιστέψτες τις..»

 

 

Iliada Evangelia Kothra 

Founder   www.living-postcards.com  platform

Founder of www.iliadakothra.com

Founder of #Dontacceptit Campaign

Business Consultant / Columnist /  Speaker / Writer

Start typing and press Enter to search