Ο Χειρουργός Ουρολόγος-Ανδρολόγος Σκούρος Σωτήριος μας συμβουλεύει

Γιατί παθαίνω συχνά ουρολοιμώξεις το καλοκαίρι; Γιατί αυξάνονται αυτή την εποχή τα κρούσματα κολικού του νεφρού; Προσπαθούμε να κάνουμε παιδί με τη σύντροφό μου. Να κάνω το εμβόλιο για τον COVID-19; Είναι μόνο μερικές από τις ερωτήσεις που απασχολούν καθημερινά πάρα πολλούς ανθρώπους. Ο Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος Σκούρος Σωτήριος μας απαντά και μας συμβουλεύει σε ερωτήσεις των αναγνωστών μας.

Τα ουρολογικά προβλήματα είναι πολύ συνηθισμένα το καλοκαίρι με τη συχνότητά τους να αυξάνεται έως και κατά 30% συγκριτικά με άλλες εποχές. Κυστίτιδες, ουρολοιμώξεις, κολικοί νεφρού και μυκητιάσεις  είναι από τις πιο συχνές παθήσεις. Η ζέστη οδηγεί στην αφυδάτωση, αυξάνει την υγρασία στις περιοχές του σώματος που ιδρώνουν, συμπεριλαμβανομένων των γεννητικών οργάνων με αποτέλεσμα τα βακτήρια να πολλαπλασιάζονται εύκολα.

Μυκητιάσεις

Η μυκητίαση στους άνδρες εμφανίζεται συνήθως με τη μορφή βαλανοποσθίτιδας και στις γυναίκες ως κολπίτιδα. Οφείλεται στην παρουσία υγρασίας στην ουρογεννητική περιοχή η οποία παρουσιάζει ερυθρότητα και φαγούρα ενώ συχνά συνοδεύεται από δύσοσμα υγρά.

Ουρολοιμώξεις

Ουρολοίμωξη είναι η μόλυνση του ουροποιητικού συστήματος κυρίως από την  είσοδο των βακτηρίων στην ουρήθρα και από εκεί στην ουροδόχο κύστη. Η πιο συνηθισμένη λοίμωξη που προσβάλλει τις γυναίκες είναι η κυστίτιδα, ενώ τους άντρες η προστατίτιδα. Η  αφυδάτωση, η έντονη εφίδρωση, η αναβολή της ούρησης για πολλές ώρες δίνει την ευκαιρία στα βακτήρια που υπάρχουν σ΄ αυτήν να πολλαπλασιαστούν. Αν η λοίμωξη δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, τότε μπορεί να αναπτυχθεί πυελονεφρίτιδα που είναι πιο σοβαρή κατάσταση.

Τα συμπτώματα με τα οποία εμφανίζονται οι ουρολοιμώξεις είναι:

Καύσος κατά την ούρηση.

Τσούξιμο.

Αίσθημα βάρους χαμηλά στην κοιλιά.

Συχνουρία.

Σε κάποιες περιπτώσεις αίμα στα ούρα.

Πυρετός.

Νεφρολιθίαση

Ο κύριος λόγος νεφρολιθίασης ειδικά το καλοκαίρι είναι η πρόσληψη ανεπαρκούς ποσότητας νερού. Το σώμα, που αποτελείται κυρίως από νερό, στη ζέστη έχει αυξημένες ανάγκες. Όταν δεν πίνουμε όσο πρέπει ή δεν λαμβάνουμε τους σωστούς τύπους υγρών, τα ούρα γίνονται πιο πυκνά και περιέχουν περισσότερα μεταλλικά ιχνοστοιχεία (ασβέστιο, ουρικό οξύ, οξαλικό οξύ) απ’ όσα μπορεί το υγρό να διαλύσει, με συνέπεια να αυξάνεται ο κίνδυνος δημιουργίας κρυστάλλων.

Τα συμπτώματα και οι επιπτώσεις της νεφρολιθίασης είναι:

Αίμα στα ούρα.

Νεφρικό άλγος.

Σοβαρή νεφρική λοίμωξη (πυελονεφρίτιδα).

Νεφρική ανεπάρκεια σε ακραίες περιπτώσεις τεράστιων και παραμελημένων λίθων.

Νεφρικός κολικός. Πρόκειται για οξύ νεφρικό πόνο λόγο μετακίνησης λίθου.

Για να προστατευθείτε από τα ουρολογικά απρόοπτα του καλοκαιριού καλό θα ήταν ν΄ ακολουθήσετε τους παρακάτω κανόνες:

Να ενυδατώνεστε καλά με άφθονα υγρά και να τρώτε πολλά φρούτα και σαλάτες. Στα υγρά  συμπεριλαμβάνονται  νερό και χυμοί χωρίς ζάχαρη, αλλά και τσάι ή καφές με μέτρο.

Να καταναλώνετε όσο μπορείτε λιγότερο αλάτι και ζωικές πρωτεΐνες.

Να ουρείτε συχνά.

Να αποφεύγετε να μένετε με τις ώρες με βρεγμένα ρούχα και να τηρείτε τους κανόνες υγιεινής.

Να ουρείτε μετά το σεξ.

Να αποφεύγετε το υπερβολικό σαπούνισμα των ευαίσθητων περιοχών. Το μπάνιο πολλές φορές μέσα στην ημέρα μπορεί να διαταράξει την ισορροπία των βακτηρίων στο δέρμα της περιοχής καθώς υπάρχουν και “καλά” βακτήρια που δρουν προστατευτικά, ανοίγοντας το δρόμο στην εγκατάσταση μικροβίων, μυκήτων ή ιών.

η μόλυνση με COVID-19 μπορεί να προκαλέσει βλάβη των σπερματοζωαρίων, φλεγμονή και οξειδωτικό στρες, με αποτέλεσμα χαμηλότερη ποιότητα σπέρματος

Ανδρική γονιμότητα και COVID-19

Η σοβαρή νόσηση από COVID-19 μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα του σπέρματος και να μειώσει τη γονιμότητα στους άνδρες, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε. Η μελέτη δείχνει ότι η μόλυνση με COVID-19 μπορεί να προκαλέσει βλάβη των σπερματοζωαρίων, φλεγμονή και οξειδωτικό στρες, με αποτέλεσμα χαμηλότερη ποιότητα σπέρματος και δυνητικά μείωση της γονιμότητας. Αυτά τα ευρήματα αποτελούν άμεση απόδειξη ότι το ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα θα μπορούσε να υποστεί βλάβη από τον COVID-19 και υποδηλώνει ότι η αναπαραγωγική λειτουργία των ανδρών πρέπει να αξιολογηθεί μετά τη μόλυνση για να ανιχνευθούν και να αποφευχθούν περαιτέρω προβλήματα γονιμότητας.

Όσον αφορά την ασφάλεια των εμβολίων στη γονιμότητα των ανδρών, σε μια άλλη έρευνα όπου έγινε μελέτη των παραμέτρων του σπέρματος πριν και μετά από 2 δόσεις εμβολίου COVID-19 mRNA, δεν υπήρξαν σημαντικές μειώσεις σε οποιαδήποτε παράμετρο σπέρματος. Επειδή τα εμβόλια περιέχουν mRNA και όχι τον ζωντανό ιό, είναι απίθανο το εμβόλιο να επηρεάσει τις παραμέτρους του σπέρματος. Όποτε συστήνεται ανεπιφύλακτα ο εμβολιασμός των ανδρών, καθώς μπορεί να προστατέψει από σοβαρή νόσηση άρα και σοβαρή βλάβη στη γονιμότητα.

Ανδρολογικό Ουρολογικό Ιατρείο
Σωτήριος Γ. Σκούρος MD

Καποδιστρίου 40Α, Τρίκαλα
Τηλ. 2431302445
skourosmd@gmail.com

Start typing and press Enter to search