Γιώργος Μπαμπαλιάρης

O επικεφαλής του τμήματος Learning & Development της Optimal HR Group, Γιώργος Μπαμπαλιάρης, μιλά για τη σημασία της εκπαίδευσης των πωλητών, θέτει τον πελάτη στο κέντρο και αναφέρει τις αλλαγές στην αγορά του σήμερα, μέσα από την πολυετή εμπειρία του.

Η εκπαίδευση λένε πως είναι επένδυση για μία εταιρεία και όχι έξοδο. Γιατί λοιπόν μία επιχείρηση σήμερα να προχωρήσει σε μία τέτοια επένδυση; Τι είναι αυτό που κάνει αναγκαία τα εκπαιδευτικά προγράμματα στις ομάδες πωλήσεων;

Ανεξάρτητα από τον κλάδο που εργάζεται ο καθένας και το ρόλο του, η εκπαίδευση και για την ακρίβεια ένα άρτιο και ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό ταξίδι αποτελεί ένα μεγάλο και απαραίτητο βήμα προς την επιτυχία.  Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις ομάδες πωλήσεων. Θα ήταν δύσκολο για τον καθένα μας, χωρίς να έχει κατακτήσει τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες, να εμβαθύνει τη σχέση του μ΄ έναν πελάτη και ν΄ αντιληφθεί τις πραγματικές του ανάγκες, σκεφτείτε κυρίως κάποιον νέο στον κλάδο. Ιδιαίτερα στο σημερινό ανταγωνιστικό επιχειρησιακό περιβάλλον, μία μικρομεσαία επιχείρηση παλεύει να κρατηθεί και να δει ποιο είναι το χαρακτηριστικό αυτό που θα την κάνει να αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Αυτές τις καθημερινές μάχες μπορεί να τις κερδίσει βελτιώνοντας συστηματικά τη δυναμική της ομάδας πωλήσεών της. Οι άρτια εκπαιδευμένοι πωλητές είναι η γέφυρα που συνδέει την επιχείρηση με τους πελάτες. Μία ομάδα πωλήσεων εκπαιδευμένη με γνώσεις και δεξιότητες, που προβλέπει και ενημερώνεται για τις αλλαγές της αγοράς και δημιουργεί σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πελάτες είναι η δύναμη της επιχείρησης. Δεν θέλουμε άλλους πωλητές που να «κυνηγούν» πελάτες, θέλουμε πελάτες που μας εμπιστεύονται, παραμένουν πιστοί και επιζητούν την επαφή με τον σύμβουλο πωλήσεων τους.

Υπάρχουν διαφορές στις πωλήσεις σήμερα με κάποια χρόνια πριν;

Οι πωλήσεις σήμερα είναι σαφώς πιο δύσκολες και απαιτητικές συγκριτικά με τα χρόνια πριν την έναρξη της πανδημίας. Απομακρυνθήκαμε με ταχύτατους ρυθμούς από τον «ανταγωνισμό της πόλης» και μπήκαμε σ΄ έναν παγκόσμιο ανταγωνισμό, με την άνοδο στις διαδικτυακές πωλήσεις να είναι κατακόρυφη. Μέσα σ΄ όλες αυτές τις αλλαγές ένας καλά εκπαιδευμένος σύμβουλος πωλήσεων μπορεί να κάνει τη διαφορά στην επιχείρησή σας. Γνωρίζει πως να προσεγγίσει καλύτερα έναν πελάτη, να τον επηρεάσει, να μάθει τις ανάγκες του και τέλος να γίνεται πιο αποδοτικός!

Το 65% των στελεχών που ερωτήθηκαν δήλωσαν, πως μετά το 2020 η εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού των εταιρειών στράφηκε από το «καλό είναι να γίνεται» στο «πρέπει να γίνεται».

Οι επιχειρήσεις επενδύουν σήμερα στην εκπαίδευση για την ανάπτυξη του δυναμικού τους;

Η περίοδος της πανδημίας ήταν μία δύσκολη περίοδος για την εκπαίδευση. Οι προϋπολογισμοί μειώθηκαν τόσο μέσα στις εταιρείες, όσο και από δημόσια προγράμματα και επιδοτήσεις του ΛΑΕΚ και του ΟΑΕΔ. Από την άλλη βέβαια η ετήσια έρευνα του LinkedIn για την εκπαίδευση στις επιχειρήσεις μας δείχνει με νούμερα πως σήμερα όσο ποτέ στο παρελθόν η ανάγκη για εκπαίδευση είναι επιτακτική. Ενδεικτικά ν΄ αναφέρω πως το 65% των στελεχών που ερωτήθηκαν δήλωσαν πως μετά το 2020 η εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού των εταιρειών στράφηκε από το «καλό είναι να γίνεται» στο «πρέπει να γίνεται».

Η ανάγκη αυτή φάνηκε με το που άρχισε η άρση των μέτρων για την καταπολέμηση της πανδημίας. Οι εταιρείες στράφηκαν σε εμάς ξανά και μάλιστα με ανάγκες για άμεση έναρξη προγραμμάτων εκπαίδευσης. Υπάρχει συγκεκριμένα μεγάλη ζήτηση για ολοκληρωμένα προγράμματα πωλήσεων, ανάπτυξη επικοινωνιακών δεξιοτήτων καθώς και για ακαδημίες επιχειρηματικότητας.

Ο επιχειρηματίας σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, πρέπει να επενδύσει στους ανθρώπους του, να τους εμπιστευτεί, να τους βελτιώσει και να τους εξελίξει.

Ποιος είναι ο ρόλος του επιχειρηματία στην εκπαιδευτική διαδικασία;

Είναι ο πιο κρίσιμος κρίκος της αλυσίδας βελτίωσης και ανάπτυξης της επιχείρησης αλλά και της ομάδας των πωλητών του. Είναι ο μοναδικός άνθρωπος που καθορίζει το επίπεδο γνώσης, δεξιοτήτων των εργαζομένων του. Ο επιχειρηματίας σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά στο παρελθόν πρέπει να επενδύσει στους ανθρώπους του, να τους εμπιστευτεί, να τους βελτιώσει, να τους εξελίξει, να τους εκπαιδεύσει, αλλιώς δεν έχει νόημα να συνεχίζει με συνεργάτες που δεν ικανοποιούν τις απαιτήσεις της επιχείρησης του. Επομένως, ο κάθε επιχειρηματίας πρέπει να βρει και να εμπιστευτεί εξειδικευμένους   συμβούλους – εκπαιδευτές και να σχεδιάζουν προγράμματα πλήρως προσαρμοσμένα στις ανάγκες του ανθρώπινου δυναμικού της επιχείρησης του.

Το τμήμα τους Learning & Development της Optimal HR Group αποτελεί βασικό πυλώνα των υπηρεσιών της εταιρείας. Μέσα στην κρίση που βιώνουμε και παλεύουμε να βγούμε ποια είναι η προστιθέμενη αξία που μπορείτε να δώσετε στις επιχειρήσεις;

Είμαστε ένα τμήμα που γνωρίζει και αγαπάει τις πωλήσεις. Εγώ συγκεκριμένα προέρχομαι από τον χώρο αυτόν και οι πωλήσεις και η βελτίωση περαιτέρω των ομάδων πωλήσεων είναι το επαγγελματικό μου μεράκι και το προσωπικό μου πάθος.

Ιδιαίτερα για τον νομό Τρικάλων αλλά και για την πόλη των Τρικάλων που ήδη έχουμε τις πρώτες μας συνεργασίες με επιτυχημένα προγράμματα θέλουμε και μπορούμε να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα των ομάδων πωλήσεων. Είτε μιλάμε για πωλητές Λιανικού εμπορίου, είτε μιλάμε για ομάδες πωλήσεων χονδρικής που επισκέπτονται τους πελάτες τους. Υπάρχει μεγάλη γνώση του αντικειμένου απ΄ όλη την ομάδα και αυτό που μας κάνει να διαφέρουμε είναι ότι κανένα εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα δεν παραμένει ποτέ ίδιο. Όλα μας τα προγράμματα χτίζονται πάνω στις εκάστοτε ανάγκες των πελατών μας, μετά από έρευνα και αξιολόγηση αυτών, δημιουργούμε εξατομικευμένα προγράμματα για κάθε πελάτη μας αναλόγως του μεγέθους του και της αγοράς που δραστηριοποιείται. Προσπαθούμε να μεταφέρουμε στους πελάτες μας όλη την εμπειρία και τη γνώση που έχουμε κατακτήσει μέσα στα χρόνια αλλά και να παραμένουμε συνεχώς δίπλα τους γνωρίζοντας όλες τις νέες τάσεις της αγοράς. Αποτέλεσμα της αέναης αυτής προσπάθειας είναι οι μόνιμες συνεργασίες τόσο με μεγάλους και πολυεθνικούς οργανισμούς, όσο και με μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Αυτό που έχουμε καταφέρει εμείς είναι αυτό που θέλουμε και για τους πελάτες μας. Επιθυμούμε και οι ίδιοι να έχουν πιστούς πελάτες, που εμπιστεύονται τόσο τα προϊόντα όσο και τις υπηρεσίες που προσφέρουν.

Γιώργος Μπαμπαλιάρης

Εκπαίδευση & Συμβουλευτική Επιχειρήσεων
Βραστόβου 19
11524 Αθήνα
Κιν: 6937 379 379
Σταθ: 211 117 9265

Start typing and press Enter to search