Μιχάλης Ταμήλος

Μια συνέντευξη από καρδιάς παραχώρησε ο πρώην Δήμαρχος Τρικκαίων και πρώην Βουλευτής Μιχάλης Ταμήλος στο Ιdeesmagazine και είναι σίγουρο ότι θα την απολαύσετε.

Ο αεικίνητος και ευθύς Μιχάλης Ταμήλος μίλησε για όλα, για την θητεία του στον Δήμο, τα σημερινά προβλήματα και τα έργα που θα ήθελε να γίνουν αλλά και για τη ματιά του ως «πολίτης» πλέον πως βλέπει τα αγαπημένα του Τρίκαλα. Είναι μια διαφορετική πλευρά του που θα θέλαμε να ανακαλύψουμε και ν΄ αποκαλύψουμε. Τον ευχαριστούμε ιδιαιτέρως γιατί μας αφιέρωσε χρόνο από το πρόγραμμα του, καθώς και την διάθεση του να φωτογραφηθεί σε διάφορα αγαπημένα μέρη των Τρικάλων.

Συνέντευξη στην Αλεξάνδρα Τάμπου​

Ποιοι άνθρωποι αποτέλεσαν πρότυπα για εσάς και πως επηρέασαν την ζωή και την πορεία σας; 

Στο επάγγελμα του μηχανικού διδάχθηκα πολλά από το Χρήστο Σιαφαρίκα που ήταν ένας από τους κορυφαίους στην εποχή του στα Τρίκαλα. Στα αυτοδιοικητικά δάσκαλός  μου ήταν ο Κώστας Παπαστεργίου που εθήτευσε πολλά χρόνια Δήμαρχος Τρικάλων.

 

Τι σας ώθησε να δραστηριοποιηθείτε πολιτικά και στην τοπική αυτοδιοίκηση;

Πάντοτε πίστευα ότι έχουμε υποχρέωση να βοηθήσουμε τον τόπο μας να προοδεύσει όταν μπορούμε. Να βοηθήσουμε την κοινωνία των Τρικάλων να ζήσει σε μια καλύτερη πόλη  με βάση τα ευρωπαϊκά  πρότυπα.

Ασχοληθήκατε με τα κοινά  για να εξυπηρετήσετε το συνάνθρωπο ή υπάρχει και ένα μικρό ποσοστό ανάγκης ικανοποίησης προσωπικών φιλοδοξιών;

Ένιωσα ότι μπορώ να διαθέσω τις γνώσεις μου στην υπηρεσία του  Δήμου.  Διετέλεσα αρκετά χρόνια  Πρόεδρος στο Σύλλογο Μηχανικών Ν.Τρικάλων  και εννέα χρόνια στο κεντρικό ΤΕΕ, οπότε διέθετα τις γνώσεις όπου χρειάζονταν ο Δήμος Τρικκαίων.

Ένιωσα ότι μπορώ να διαθέσω τις γνώσεις μου στην υπηρεσία του Δήμου.

Πως επηρέασε τη ζωή σας η ενασχόληση σας με την τοπική αυτοδιοίκηση – πολιτική; Θα τη χαρακτηρίζατε περισσότερο θετική;

Η ζωή μου γέμισε δράση και απέκτησα πολλές εμπειρίες. Διετέλεσα δύο θητείες στην ΚΕΔΚΕ και επτά χρόνια στο Συμβούλιο της Ευρώπης Δήμων και Περιφερειών στο Στρασβούργο. Επισκέφθηκα πόλεις σ΄ όλες τις ηπείρους της γης και πάρα πολλά τα  μετέφερα στην πόλη μας.

Θα χρησιμοποιήσω το ρητό του Κικέρωνα: «Δεν υπάρχει στιγμή στη ζωή  χωρίς καθήκον», δηλαδή δεν υπάρχει μέρα που να μην κρίνεσαι! Συμφωνείτε μ΄ αυτό;

Συμφωνώ. Όμως το καθήκον μεταβάλλεται με τον χρόνο. Πρώτο καθήκον είναι πάντοτε η οικογένεια και η επαγγελματική  καριέρα. Οταν έχουμε την δυνατότητα πρέπει να συμμετέχουμε  με ενεργητικότητα στα κοινά.

 

Ποια είναι τα σοβαρότερα προβλήματα που, κατά την γνώμη σας, αντιμετωπίζει ο δήμος Τρικάλων σήμερα; Θεωρείτε ότι είναι εύκολο ν΄ αλλάξει η νοοτροπία των πολιτών μας σε διάφορα θέματα που αφορούν την καθημερινότητα;

Η κοινωνία των Τρικάλων έχει εξελιχθεί αρκετά από το 2000 μέχρι σήμερα. Κατακτήσαμε πολλούς στόχους και η πόλη μας θεωρείται κορυφαία στην Ελλάδα σε πολλά θέματα. Επιτύχαμε παράλληλα και την ενσωμάτωση στο κοινωνικό σύνολο των πιο αδύναμων  τμημάτων της, όπως είναι οι τσιγγάνοι  αλλά και άλλων ομάδων που ζούσαν στο περιθώριο.

Κατακτήσαμε πολλούς στόχους και η πόλη μας θεωρείται κορυφαία στην Ελλάδα σε πολλά θέματα.

Ποια ήταν τα σημαντικά έργα που κληροδοτήσατε και ποιο έργο θεωρείται έργο πνοής για την πόλη; Η νέα Λαϊκή για παράδειγμα σας άρεσε;

Η ανάπλαση της καθημερινής Λαϊκής αγοράς ήταν διαχρονικό  αίτημα και υλοποιήθηκε έστω και αργά με τον καλύτερο  τρόπο. Ας την διαφυλάξουμε. Πολλά έργα έγιναν στα 8 χρόνια της θητείας μου που συναποφασίσθηκαν με τους Δημοτικούς  συμβούλους που μ΄ ακολούθησαν. Τα πιο σημαντικά  ήταν η μεταφορά των Φυλακών εκτός πόλης και η κατασκευή του Μουσείου Τσιτσάνη. Η αποκατάσταση του συγκροτήματος Ματσόπουλου, ώστε να στεγάσει δεκάδες δραστηριότητες. Η έλευση του φυσικού αερίου στην πόλη μας το 2008. Η ολοκλήρωση του ΧΥΤΑ στην Παλαιοσαμαρίνα. Ο Περιφερειακός  δακτύλιος από την οδό Καρδίτσας  μέχρι την οδό Καλαμπάκας μήκους 12 χιλιομέτρων. Το νέο Δικαστικό Μέγαρο. Η αποπεράτωση ενός  σύγχρονου νοσοκομείου που ήταν μέχρι το 2002 εγκαταλειμμένο. Τα νέα κτήρια στα ΤΕΦΑΑ και το νέο ΤΕΙ στην Μπάρα. Οι εργατικές κατοικίες με 160 διαμερίσματα στον οικισμό Σωτήρα. Πολλά εκπαιδευτικά συγκροτήματα  με κορυφαίο το νέο Μουσικό Γυμνάσιο και πολλά άλλα.

Μύλος των Ξωτικών, ένα μεγάλο κεφάλαιο για τον νομό… Ποια είναι η γνώμη σας;

Πρέπει οπωσδήποτε  να συνεχισθεί παρόλα τα εμπόδια. Είναι μια οικονομική ενίσχυση για την πόλη ειδικά τη δύσκολη χειμερινή  περίοδο.

Ποια είναι η σχέση σας με τους πολίτες σήμερα; Σας μεταφέρουν προβλήματα;

Ζω και εργάζομαι  στο κέντρο της πόλης και συναντώ δεκάδες πολίτες κάθε μέρα. Τους προβληματισμούς τους μεταφέρω στο Δήμαρχο και στους υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου. Αυτό πρέπει  να κάνουμε όλοι.

 

Ως Μηχανικός πλέον που εξασκείτε και πάλι το επάγγελμα πως βλέπετε την άνθηση της οικoδομής στην πόλη μας;

Είναι ευχάριστο να κτίζονται νέα ποιοτικά κτήρια στην πόλη μας. Θέλω οι νέοι αρχιτέκτονες και οι μηχανικοί να γίνουν πιο τολμηροί στο σχεδιασμό και να βάλουν χρώματα στην πόλη. Δεν μου αρέσουν αρκετές νέες  κατασκευές που είναι άχρωμες, γκρι. Πιστεύω ότι θα έχουμε τουλάχιστον  για πέντε χρόνια σημαντική αναπτυξη.

Θέλω οι νέοι αρχιτέκτονες και οι μηχανικοί να γίνουν πιο τολμηροί στο σχεδιασμό και να βάλουν χρώματα στην πόλη.

Αρχιτεκτονικά είμαστε μια άναρχη πόλη;

Η πόλη μας θεωρώ πως διαθέτει ωραίο σχέδιο που υπενθυμίζω ότι έγινε το 1900 από τον πολεοδόμο Ποτεσάριο!! Μετά το 1985 έγιναν σημαντικές υποδομές και στις συνοικίες και σήμερα παραμένουν ελάχιστα πολεοδομικά προβλήματα. Μεγάλη ανάσα έδωσε στην πόλη η κατασκευή του Περιφερειακού δακτυλίου. Επισημαίνω ότι είμαστε η μοναδική Ελληνική πόλη με πλήρη δακτύλιο διεθνών προδιαγραφών!!

Στην ζωή σας περάσατε από την δημοσιότητα σ΄ έντονο βαθμό ως Βουλευτής. Πως βιώσατε την εμπειρία αυτή από την κεντρική εξουσία;

Ήταν μια συνταρακτική περίοδος για τη χώρα η κυβέρνηση Σαμαρά.  Με πολλές θυσίες σταθεροποιήθηκε η οικονομία με τις κατά το δυνατόν μικρότερες επιπτώσεις στην κοινωνία. Στήριξα ενεργά το έργο της κυβέρνησης και δεν κρύφθηκα ποτέ.  Ήταν σπουδαία εμπειρία αυτή η θητεία.

 

Πως βλέπετε τη σημερινή πολιτική της Ν.Δ.;

Αν αναλογισθούμε πόσα προβλήματα αντιμετωπίζει με την Τουρκία, τον  Covid19 και τις φυσικές καταστροφές, πάει καλά. Η Νέα Δημοκρατία έχει σταθερή κοινωνική βάση, αξιόλογα στελέχη και ικανή ηγεσία.  Το μέλλον της χώρας ταυτίζεται  με την Ν.Δ.!

Η Νέα Δημοκρατία έχει σταθερή κοινωνική βάση, αξιόλογα στελέχη και ικανή ηγεσία.

Ασχολείστε με τα αθλητικά. Γνωρίζουμε ότι επί χρόνια είστε δίπλα στον ΑΟΤ. Παρακολουθείτε την πορεία του Α.Ο Τρίκαλα. Σήμερα τί μέλλει γενέσθαι;

Δεν παρακολουθώ τον ΑΟΤ, διότι η ομάδα βρίσκεται σε ξένα χέρια και ξένα πόδια! Δε συμμετέχουν Τρικαλινοί αθλητές, αλλά μόνο ξένοι. Δεν υπάρχει σύνδεση της ομάδας με την κοινωνία, δυστυχώς.

 

Tί κάνει ένας πολιτικός μετά την ενεργό δράση;

Παρακολουθεί τις εξελίξεις και με παρεμβάσεις βοηθά όσο μπορεί να εξηγούνται και να επιλύονται προβλήματα.

 

Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια του Μιχάλη Ταμήλου; Έχετε βλέψεις πολιτικές;

Όχι. Νομίζω ότι για περισσότερα από 20 χρόνια έκανα πολλά. Είναι καλύτερα  στο παρασκήνιο! Χρειάζεται  προσωπικός  χωροχρόνος!!

 

Πίσω από έναν επιτυχημένο άντρα κρύβεται πάντα μια δυναμική γυναίκα. Η σύζυγός σας εκτός από δυναμική τι άλλο είναι για εσάς;  

Σύντροφος στη ζωή για περισσότερο από 47 χρόνια!    

Start typing and press Enter to search