Γιώργος Μπάκος

Ο ρόλος του πατέρα στην ανάπτυξη ενός παιδιού είναι αναμφισβήτητα σημαντικός και πολυδιάστατος. Η παρουσία του πατέρα συμβάλλει στη διαμόρφωση της προσωπικότητας και της συμπεριφοράς του παιδιού αλλά και στην ψυχοσυναισθηματική του κατάσταση.

Πώς το lockdown έφερε πιο κοντά τους μπαμπάδες στα παιδιά τους; Πώς το βίωσαν γνωστοί Τρικαλινοί μπαμπάδες; Συναντήσαμε το γνωστό οδοντίατρο Γιώργο Μπάκο  και μας μιλά για τη σχέση του με τα παιδιά του και την εμπειρία μιας δύσκολης χρονιάς εν μέσω πανδημίας.

Καραντίνα… Μια ταλαιπωρία ή μία εμπειρία;

Οι δυσκολίες είναι ταυτόχρονα και εμπειρίες. Η καραντίνα ήταν μια μεγάλη πρόκληση για όλο τον κόσμο, ένα σοκ στο παγκόσμιο σύστημα, καθώς άλλαξε για μεγάλο χρονικό διάστημα κάθε πτυχή της καθημερινότητας μας και καθετί που θεωρούμε δεδομένο. Μας έφερε αντιμέτωπους με ποικίλα συναισθήματα, άγχος, φόβο για εμάς, τους δικούς μας ανθρώπους αλλά και διάφορες σκέψεις και αναθεωρήσεις τόσο σε προσωπικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Στο τέλος αυτής της διαδρομής μπορούμε και θα πρέπει να βγούμε σοφότεροι.

Πολλές και οι δυσκολίες για έναν μπαμπά που ξαφνικά βρίσκεται αντιμέτωπος με πρωτόγνωρα συναισθήματα… Πως το αντιμετωπίσατε;

Με πολύ υπομονή. Η ανησυχία για την άγνωστη αυτή κατάσταση με όλα τα πρωτόγνωρα συναισθήματα που τη συνόδευαν έπρεπε να συμβαδίσει με την ευθύνη που έχει κάθε γονιός να συνεχίσει να προσφέρει στα παιδιά του ένα ασφαλές περιβάλλον και μια όσο το δυνατόν περισσότερο ευχάριστη ρουτίνα δραστηριοτήτων. 

Τι μαθαίνει ένας μπαμπάς στα παιδιά του;

Και οι δυο γονείς είναι υπεύθυνοι για την ανάπτυξη και τη συναισθηματική ευημερία των παιδιών τους. Είναι πυλώνες δύναμης, υποστήριξης, ισορροπίας και χαράς. Όπως η μαμά, έτσι και ο μπαμπάς μαθαίνει στο παιδί να προσέχει τον εαυτό του, να καλλιεργεί αρετές όπως η ευγένεια, η καλοσύνη, η πειθαρχεία, η υπευθυνότητα, αλλά και να αναπτύξει αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση. 

Πως είναι να είσαι πατέρας την εποχή του κορονοϊού;

Το να είσαι γονιός δεν είναι εύκολη υπόθεση γενικά. Το lockdown ήταν μια διπλή πρόκληση για τους γονείς. Έπρεπε να διαχειριστούμε τις δικές μας ανησυχίες και άγχη και ταυτόχρονα να προσφέρουμε μια όσο το δυνατόν πιο ομαλή και ευχάριστη καθημερινότητα στα παιδιά. Να χαλαρώσουμε κάποιους κανόνες και να ενισχύσουμε άλλους. Να εξοπλιστούμε με πολύ υπομονή και κατανόηση, έτσι ώστε να μπορούμε να τα ηρεμήσουμε όταν ένιωθαν φόβο ή στεναχώρια που δεν έβλεπαν τους φίλους τους ή που διέκοψαν τις δραστηριότητες τους. Να ακούμε τις δικές τους σκέψεις, να τα βοηθήσουμε με την τηλεκπαίδευση, να διατηρήσουμε όσο το δυνατόν γίνεται περισσότερο την επαφή με τους φίλους τους, να τα απασχολήσουμε δημιουργικά. 

 

Το να είσαι γονιός δεν είναι εύκολη υπόθεση γενικά. Το lockdown ήταν μια διπλή πρόκληση για τους γονείς.

Πως συνδυάζεται η δουλειά και ο ποιοτικός χρόνος με τα παιδιά;

Το να περνάς ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά δεν χρειάζεται να είναι κάποια δύσκολη ή χρονοβόρα υπόθεση. Αρκεί να είναι εκείνη η λίγη ώρα που θα έχουν την απόλυτη προσοχή μας για να κάνουμε αυτό που τους αρέσει, την αγαπημένη τους ασχολία ή να χαλαρώσουμε παρέα το βραδύ πριν τον ύπνο. Καθώς λείπω αρκετές ώρες από το σπίτι επενδύω στη συνέπεια, στον ποιοτικό χρόνο. Είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά να ξέρουν οτι υπάρχει σταθερότητα στο χρόνο που περνάμε μαζί, είτε αυτός είναι μια ώρα την ημέρα είτε όλο το Σαββατοκύριακο.

 Πως περνάτε τον ελεύθερο χρόνο; Τι σας αρέσει να κάνετε μαζί;

Προσπαθώ όσο μπορώ να περνάμε χρόνο στη φύση μαζί με την οικογένεια. Αυτό μπορεί να είναι είτε στο χωριό στο σπίτι του παππού, είτε μια μικρή εκδρομή έξω από την πόλη. Στην καραντίνα που αυτό δεν ήταν εφικτό, δοκιμάσαμε δραστηριότητες στο σπίτι. Χειροτεχνίες, yoga για παιδιά, μοιραστήκαμε τις δουλειές του σπιτιού και μερικές φορές πειραματιστήκαμε και με τη μαγειρική. Μέσα σ΄ αυτήν τη δύσκολη κατάσταση η ενασχόληση με τα παιδιά ήταν για εμένα το πιο αναπάντεχο και σημαντικό όφελος. Να δημιουργήσουμε εμπειρίες και να επαναξιολογήσουμε τις προτεραιότητες μας.

Start typing and press Enter to search