Γιώργος Ηλιάδης

Ο Γιώργος Ηλιάδης

σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στο

ideesmagazine!

Με τρία μεσιτικά γραφεία στην Αθήνα, τα Τρίκαλα και την Καλαμπάκα ο  Γιώργος Ηλιάδης, κινείται με επιτυχία από το επιχειρείν ως την πολιτική, όντας ένα πολιτικά σκεπτόμενο πρόσωπο με έντονη κοινωνικότητα και πολιτική δράση.

Πως είναι η αγορά ακινήτων εν μέσω παγκόσμιας υγειονομικής και ενεργειακής κρίσης αλλά και με τον αντίκτυπο που έχουν αυτά στην οικονομία;

Οι προβλέψεις που γίνονται αυτή τη στιγμή, είναι δυσοίωνες. Εκφράζονται φόβοι πως αν συνεχιστεί το κύμα των αυξήσεων, ίσως επιβραδυνθεί ο ρυθμός ανόδου της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας. Η δραματική αύξηση στις τιμές όλων των προϊόντων, αλλά και η εκτόξευση του κατασκευαστικού κόστους, φαίνεται ότι θα βάλει φρένο στην μέχρι τώρα άνοδο που υπάρχει στον κλάδο της οικοδομής στη χώρα, αλλά και συγκεκριμένα στην περιοχή μας. Με τα έως τώρα δεδομένα πάντως, η πορεία της αγοράς παραπέμπει σε μεγάλη αύξηση τιμών τόσο στην Αθήνα, όσο και Πανελλαδικά. Λογικά θα πάμε προς τα πάνω, εκτός και αν κάτι «σκάσει» διεθνώς…

Με τα έως τώρα δεδομένα πάντως, η πορεία της αγοράς παραπέμπει σε μεγάλη αύξηση τιμών τόσο στην Αθήνα, όσο και Πανελλαδικά. Λογικά θα πάμε προς τα πάνω, εκτός και αν κάτι «σκάσει» διεθνώς…

Ακούμε ότι υπάρχει έλλειψη διαμερισμάτων στην αγορά, σε λογικές τιμές μίσθωσης. Υπάρχει κάποιος τρόπος επίλυσης του προβλήματος; 

Όπως σε όλα τα προϊόντα, έτσι και στο χώρο του real estate, η έλλειψη, φέρνει αύξηση στις τιμές. Όπως σε ολόκληρη την Ελλάδα, έτσι και στην περιοχή μας, η άνοδος της βραχυπρόθεσμης μίσθωσης (τύπου airbnb), έχει εκτινάξει τις τιμές για την ενοικίαση διαμερισμάτων. Τα Τρίκαλα αποτελούν έναν από τους προορισμούς που  κινούνται έντονα τουριστικά όλες τις εποχέςτου χρόνου. Επίσης, οι εταιρείες που έχουν αναλάβει μεγάλα έργα στην ευρύτερη περιοχή, έχουν “κλείσει” ένα σημαντικό κομμάτι της αγοράς, για την κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων τους. Με βάση αυτά τα δύο, ένα μεγάλο μέρος της προσφοράς έχει καλυφθεί και η έλλειψη, σε συνδυασμό με τη ζήτηση που υπάρχει, ανεβάζουν τις τιμές κατακόρυφα. 

Για να λυθεί εν μέρει το πρόβλημα, θα μπορούσε η κυβέρνηση μέσω του ταμείου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας να στραφεί σε ένα μοντέλο δημιουργίας κατοικιών με κοινωνικό πρόσημο. Το κράτος δηλαδή να παρέχει σε νέα ζευγάρια, κρατική κατοικία, έναντι χαμηλού κόστους ενοικίασης. Κάτι τέτοιο θα αποσυμφόριζε την αγορά ακινήτων και θα έφερνε αποκλιμάκωση των τιμών.

Τι γίνεται με την εμπορική αγορά; Υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανάμεσα στην Αθήνα και την Περιφέρειά μας;

Είναι επόμενο, στην πρωτεύουσα της χώρας, οι τιμές να είναι εντελώς διαφορετικές σε σύγκριση με την περιοχή μας. Η αγορά της Αθήνας απευθύνεται σε ένα ευρύ κοινό, με πολλές και διαφορετικές απαιτήσεις και στόχους εκμετάλλευσης ενός ακινήτου. Ένα ακίνητο στην Αθήνα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πάρα πολλούς τρόπους. Από φοιτητική στέγη μέχρι χώρος εργασίας. Παράλληλα στην Αθήνα, υπάρχουν και πολλοί ξένοι επενδυτές, που έχουν κάνει την εμφάνισή τους τα τελευταία χρόνια και αγοράζουν μαζικά διαμερίσματα αλλά και ολόκληρες οικοδομές προς εκμετάλλευση. Με αφορμή αυτό, να πω πως το τελευταίο διάστημα, τα Μετέωρα, με τη διεθνή ακτινοβολία που εκπέμπουν, έχουν τραβήξει στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμπάκας, ξένους αγοραστές – επενδυτές που κινούνται στο χώρο της αγοράς ακινήτων.

Με αφορμή αυτό, να πω πως το τελευταίο διάστημα, τα Μετέωρα, με τη διεθνή ακτινοβολία που εκπέμπουν, έχουν τραβήξει στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμπάκας, ξένους αγοραστές - επενδυτές που κινούνται στο χώρο της αγοράς ακινήτων.

Γιατί κάποιος να απευθυνθεί σε ενα μεσιτικό γραφείο και ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται για κάθε ακίνητο προς πώληση ή εκμίσθωση;

Απευθυνόμενος σε ένα μεσιτικό γραφείο ασχολείσαι λιγότερο, κερδίζεις περισσότερο. Καθώς ένα μεσιτικό γραφεί μπορεί να γνωρίζει ήδη τον κατάλληλο αγοραστή ή ενοικιαστή για το ακίνητό σου. Όσων αφορά τα διαδικαστικά πρέπει ο πελάτης να έρθει σε επαφή με ένα από τα γραφεία που διατηρούμε  σε Τρίκαλα, Αθήνα και Καλαμπάκα. Αρχικά γίνεται μια αναλυτική καταγραφή του ακινήτου.Από εκεί και πέρα σειρά έχει ο πολεοδομικός και νομικός έλεγχος του ακινήτου, ώστε να βεβαιωθούμε ότι είναι όλα εντάξει για να μπορεί μεταβιβαστεί ή να ενοικιαστεί. Ακολουθεί η φωτογράφιση του ακινήτου και αμέσως δημιουργούμε την “αγγελία” την οποία κοινοποιούμε σε δίκτυα επικοινωνίας, ώστε να έχει την μέγιστη δυνατή προβολή και απήχηση.

Να περάσουμε στο πολιτικό κομμάτι, μιας και εκτός από επιτυχημένος μεσίτης, είστε και ενεργό μέλος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, που έχετε συμβάλει καθοριστικά για την διατήρηση και την ανασυγκρότηση της παράταξής σας στα Τρίκαλα.

Όσων αφορά εσάς, οι επερχόμενες εκλογές θα σας βρουν στην κεντρική πολιτική σκηνή;

Εγώ παρέμεινα στο ΠΑΣΟΚ ακόμη και στα δύσκολα χρόνια. Το 2015 στήριξα την προσπάθεια ανασυγκρότησης της Δημοκρατικής Παράταξης που έκανε η αείμνηστη Πρόεδρός μας η Φώφη Γεννηματά και συμμετείχα με την παρουσία μου στα ψηφοδέλτια του Σεπτεμβρίου του 2015. Ήμουν εδώ και όταν η πολιτική μας οικογένεια μεγάλωσε και συμμετείχα στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής το 2019. Δεν κοίταξα ποτέ αριστερά ή δεξιά και δεν σκέφτηκα ποτέ να προδώσω την παράταξη μας. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου “κομήτη” της πολιτικής, που εμφανίζεται μια φορά στα 10 χρόνια και αναλόγως των συγκυριών και ουδέποτε είδα την πολιτική καιροσκοπικά. Η ενασχόλησή μου με την πολιτική ξεκίνησε για να μπορέσω ως νέος άνθρωπος να προσφέρω από τη δική μου πλευρά, όσα περισσότερα μπορώ στη γενιά που έχει τους ίδιους προβληματισμούς με εμένα. Από εκεί και πέρα, είμαι όπως όλοι στη διάθεση του Προέδρου και της επιτροπής ψηφοδελτίων του Κινήματος.

Εγώ παρέμεινα στο ΠΑΣΟΚ ακόμη και στα δύσκολα χρόνια. Το 2015 στήριξα την προσπάθεια ανασυγκρότησης της Δημοκρατικής Παράταξης που έκανε η αείμνηστη Πρόεδρός μας η Φώφη Γεννηματά και συμμετείχα με την παρουσία μου στα ψηφοδέλτια του Σεπτεμβρίου του 2015.

Ο Πρόεδρός σας, ο Νίκος Ανδρουλάκης, κρατά χαμηλούς τόνους στην αντιπολιτευτική τακτική. Συμφωνείτε με αυτό; 

Το Κίνημά μας, κατηγορείται αρκετά χρόνια τώρα, ότι κρατά ουδέτερη στάση ή χαμηλούς αντιπολιτευτικούς τόνους. Εγώ θα πω ότι το ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής, τόσα χρόνια προάγουν την υγιή αντιπολίτευση. Το έκανε η Φώφη Γεννηματά στην αρχή με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, το συνέχισε μετά με την κυβέρνηση της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη και από εκεί συνεχίζει ο σημερινός Πρόεδρος ο Νίκος Ανδρουλάκης. Το Κίνημα αποτελεί την μοναδική ψύχραιμη δημοκρατική και προοδευτική φωνή που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ελληνική Βουλή. Δεν λαϊκίσαμε ποτέ και δεν χρησιμοποιήσαμε ευκαιριακές τακτικές όπως έκαναν τα άλλα δύο κόμματα.

Θα ήθελα να μας δώσετε μια πρόγνωση για το εκλογικό αποτέλεσμα. Το Κίνημα Αλλαγής, θα είναι δεύτερο κόμμα; Επίσης, ποια θα είναι η ατζέντα του Κινήματος για την επόμενη μέρα;

Οι θέσεις μας, όπως εκφράζονται μέσα από τον Πρόεδρό μας, τον Νίκο Ανδρουλάκη είναι ξεκάθαρες, όσο και αν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι προσπαθούν να στρεβλώσουν την εικόνα. Εμείς προτάσσουμε το σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμά μας. Άλλωστε ο κ. Τσίπρας είναι αυτός που δίνει καθημερινά το φιλί της ζωής στον κ. Μητσοτάκη. Οι λανθασμένες επιλογές του όταν ήταν εκείνος στην Κυβέρνηση έδωσαν την αυτοδυναμία στον Μητσοτάκη και τώρα, ο Ελληνικός λαός φοβούμενος μια πιθανή επιστροφή του Τσίπρα στην Πρωθυπουργία, δίνει άλλοθι στα λάθη της ΝΔ. Εμείς ως ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, απευθυνόμαστε στον Ελληνικό λαό και του λέμε ότι αφού βλέπει τα προβλήματα που προκαλεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά παράλληλα θυμάται τι προκάλεσε η διακυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου, εμείς είμαστε εδώ, για να υπερασπίσουμε το κοινό καλό και ζητάμε από τους πολίτες να μας δώσουν την ευκαιρία δια της ψήφου στην παράταξή μας, να μην χρειαστεί να ξαναγίνει Πρωθυπουργός ούτε ο Μητσοτάκης αλλά ούτε και ο Τσίπρας. Και μέσα από ένα σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα, ο Ελληνικός λαός να γυρίσει σελίδα, προς μια εποχή πραγματικής κοινωνικής δικαιοσύνης και εθνικής αξιοπρέπειας. Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής λοιπόν, είναι εδώ και στις επόμενες εκλογές, δεν θα είναι ρυθμιστής αλλά πρωταγωνιστής των εξελίξεων στη χώρα μας. Την επομένη των εκλογών, θα έχουμε δύο κόμματα που θα έχουν ηττηθεί. Εμείς δεν θα είμαστε εδώ για να δώσουμε σωσίβιο σε κανέναν από τους δύο. Άλλωστε, όπως αρχίζει να διαφαίνεται μέσα από τις κοινές προτάσεις που παρουσιάζουν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, το πιθανότερο είναι να μην χρειαστούν ενδιάμεσο για να μιλήσουν μεταξύ τους.

Το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής λοιπόν, είναι εδώ και στις επόμενες εκλογές, δεν θα είναι ρυθμιστής αλλά πρωταγωνιστής των εξελίξεων στη χώρα μας. Την επομένη των εκλογών, θα έχουμε δύο κόμματα που θα έχουν ηττηθεί.

Ως άνθρωπος της αγοράς και ως Πρόεδρος  των Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Νομού Τρικάλων, τι πιστεύετε ότι θέλουν οι επαγγελματίες αυτή τη στιγμή;

Ο κλάδος μας, βγαίνει ως πολυτραυματίας, μέσα από τη δεκαετή κρίση, την πανδημία που κράτησε τα μαγαζιά μας κλειστά και τώρα από την εκτόξευση των τιμών στις πρώτες ύλες και την ενέργεια. Μάλιστα οι επιχειρήσεις μας, έχουν επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος της διαχείρισης των αλλεπάλληλων κρίσεων, κάτι που κανονικά θα έπρεπε να είχε φροντίσει η Κυβέρνηση. Ο κλάδος της εστίασης, αριθμεί πανελλαδικά 100.000 επιχειρήσεις και απασχολεί 500.000 εργαζομένους. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι μιλάμε για ένα πολύ μεγάλο μέρος του παραγωγικού δυναμικού της χώρας, για το οποίο η Κυβέρνηση ουσιαστικά δεν έχει λάβει επαρκή μέτρα στήριξης. Ειδικά τώρα που τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας χαλαρώνουν, η Κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει μέτρα στήριξης του κλάδου, καθώς στα συσσωρευμένα προβλήματα του παρελθόντος, έρχονται να προστεθούν τα νέα υπέρογκα κόστη από τις ανατιμήσεις και την ενεργειακή κρίση. Οι επαγγελματίες χρειάζονται κάποιον να τους ακούει και να καταλαβαίνει τι περνάνε. Χρειάζονται μια κυβέρνηση που να τους εξασφαλίζει ασφάλεια και όχι αβεβαιότητα. Η σημερινή κυβέρνηση κατάφερε να βάλει απέναντί της όλους τους μικρομεσαίους επαγγελματίες και επιχειρηματίες της χώρας, οι επιχειρήσεις των οποίων αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της εθνικής οικονομίας. Όπως έχουν γίνει τα πράγματα και με την ανοχή της Κυβέρνησης, ένας μικρομεσαίος επιχειρηματίας είναι πολύ δύσκολο να επιβιώσει. Η πτώση του τζίρου είναι εμφανής σε όλα τα μαγαζιά. Η εστίαση υποφέρει, το εμπόριο αιμορραγεί και οι λογαριασμοί σε όλα τα καταστήματα, έρχονται με υπέρογκες αυξήσεις που οι περισσότερες επιχειρήσεις αδυνατούν να αποπληρώσουν. Ο χώρος της αγοράς λοιπόν, χρειάζεται ένα κυβερνητικό πρόγραμμα που να ακουμπάει στα προβλήματα τους και να στηρίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως εκείνες στηρίζουν την οικονομία της χώρας τόσα χρόνια.

Η έκρηξη των τιμών σε τρόφιμα και άλλα αγαθά είναι μια από τις συνέπειες του πολέμου ή χρειάζονται μεγαλύτερη πολιτική βούληση στον έλεγχο των τιμών;

Η ακρίβεια, ο πληθωρισμός και οι ανατιμήσεις δεν είναι αποτέλεσμα του πολέμου. Το πρόβλημα προϋπήρχε αυτού και αν δεν ληφθούν μέτρα άμεσα, θα συνεχίσει για καιρό μετά από αυτόν. Από το καλοκαίρι βλέπαμε τις αποθήκες φυσικού αερίου της Ευρώπης να αδειάζουν. Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη όχι μόνο δεν προνόησε να διασφαλίσει την ενεργειακή αυτονομία της χώρας μας όσο ακόμα υπήρχε περιθώριο, αλλά με τις τραγικές επιλογές τις, κατάφερε να είμαστε η μοναδική χώρα της Ευρώπης που αυξήσαμε την εξάρτησή μας από το φυσικό αέριο κατά 25% στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια της κρίσης. Ας μην κρύβουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλάκι της παγκόσμιας και εισαγώμενης ενεργειακής κρίσης. Σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, το ηλεκτρικό ρεύμα αυξήθηκε 3,4 φορές κατά μέσο όρο, ενώ στη χώρα μας αυξήθηκε 5,4 φορές. Όπως καταλαβαίνετε, αυτό δεν έχει να κάνει με διεθνείς συνθήκες αλλά είναι ξεκάθαρο αποτέλεσμα των επιλογών της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Άρα λοιπόν βλέπετε πως οι ανατιμήσεις δεν είναι μόνο εισαγόμενες και δεν τελείωσαν σε ένα – δύο μήνες, όπως όλοι θυμόμαστε να διατυμπανίζουν οι υπουργοί της ΝΔ. Μια κυβέρνηση με σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα λοιπόν, που θα προτάξει και θα προασπίσει το δίκαιο των πολιτών και θα δώσει λύσεις στο αδιέξοδο των μη προνομιούχων, των ευάλωτων, των αδύναμων είναι αυτό που πραγματικά χρειάζεται και μπορεί να εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα μας.

Μια κυβέρνηση με σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα λοιπόν, που θα προτάξει και θα προασπίσει το δίκαιο των πολιτών και θα δώσει λύσεις στο αδιέξοδο των μη προνομιούχων, των ευάλωτων, των αδύναμων είναι αυτό που πραγματικά χρειάζεται και μπορεί να εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα μας.

Τέλος, θα ήθελα να μας πείτε, γιατί οι πολίτες να επιλέξουν το κόμμα σας στις επόμενες εκλογές;

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, αποτελεί την μοναδική Δημοκρατική και Προοδευτική φωνή, που θέτει στο δημόσιο διάλογο συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις για το καλό των πολιτών. Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ δοκιμάστηκαν αμφότεροι και απέδειξαν ότι δεν ενδιαφέρονται για τίποτα πέρα από την διασφάλιση των Κυβερνητικών καρεκλών τους. Καλούμε λοιπόν τους πολίτες να δώσουν στο Κίνημα μας, τη δύναμη να αγωνιστούμε για τις ιδέες της σοσιαλδημοκρατίας, ώστε να μπορέσουμε μετά τις επόμενες εκλογές να είμαστε μια δύναμη που θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διακυβέρνηση της χώρας μας.

ΗΛΙΑΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

1️⃣ Ζάππα 2 – Τρίκαλα – Τηλ: 2431023717

2️⃣Μεναίχμου 10 – Αθήνα- Τηλ: 2103009153

3️⃣Τρικαλων 3 -Καλαμπάκα- Τηλ: 2432401044

6936967600 | 6944090455

Start typing and press Enter to search