Μαρίνα Γιώτη

Ένα από τα συναισθήματα που όλοι θέλουμε να νιώθουμε συνεχώς είναι η ευτυχία. Όταν πήραμε στα χέρια μας το νέο βιβλίο της Μαρίνας Γιώτη, «Τα Φλαφ της ευτυχίας», νιώσαμε την αγάπη και την ενέργεια που υπάρχει γύρω από τα όσα διαπραγματεύεται. Υπάρχει άραγε μυστικό για να μεγαλώσουμε ευτυχισμένα παιδιά; Πού βρίσκεται τελικά η ευτυχία; Για όλα αυτά τα ερωτήματα, λοιπόν, ζητήσαμε από την Μαρίνα Γιώτη, συγγραφέα του παιδικού βιβλίου «Τα Φλαφ της ευτυχίας», να μοιραστεί μαζί μας τις σκέψεις της για την ευτυχία, τόσο την προσωπική, όσο και την οικογενειακή.

Κυρία Γιώτη πού βρίσκεται τελικά η ευτυχία;

Για ‘μένα η ευτυχία βρίσκεται στη δημιουργία, στη συνεχή εξέλιξη, στην αίσθηση της ικανοποίησης που πηγάζει απ’ όσα κατάφερες. Άλλωστε η ίδια η λέξη ετυμολογικά προέρχεται από το «ευ», που σημαίνει «καλό», και από το ρήμα «τεύκτω», που σημαίνει οικοδομώ, δημιουργώ, χτίζω. Οι περισσότεροι δεν το φανταζόμασταν. Βλέπετε, επειδή η λέξη «τύχη» εμπεριέχεται στη λέξη ευτυχία, οι περισσότεροι άνθρωποι μπερδεύουμε την ευτυχία με την καλή τύχη. Σίγουρα η τύχη κάνει τα πράγματα πιο εύκολα και ξεκούραστα ίσως –ποιος από εμάς δεν θέλει να του έρχονται όλα δεξιά;–, αλλά η ίδια η ευτυχία έχει να κάνει με τη δράση, με τις προσωπικές επιλογές, με την εξέλιξη του ατόμου, με την ασταμάτητη δυναμική προς μία κατεύθυνση.

Για ‘μένα η ευτυχία βρίσκεται στη δημιουργία, στη συνεχή εξέλιξη, στην αίσθηση της ικανοποίησης που πηγάζει απ' όσα κατάφερες.

Πως προέκυψε η δημιουργία του Φλαφ;

Τα Φλαφ είναι λαμπερά χνουδωτά ουράνια σώματα που λάμπουν από μακριά. Λέγεται πως, αν καταφέρεις να τα πιάσεις, είναι τόσο μαλακά και φέρνουν πραγματική ευτυχία. Τα Φλαφ συμβολίζουν το άπιαστο, το λαμπερό και απρόσιτο. Το όνομά τους μου ήρθε εντελώς αβίαστα και πιστεύω ότι υποσυνείδητα προέρχεται από το αγγλικό fluffy, που σημαίνει αφράτο, χνουδωτό.

Υπάρχει άραγε μυστικό για να μεγαλώσουμε ευτυχισμένα παιδιά;

Δεν υπάρχει πιστεύω μια συνταγή, αλλά υπάρχουν δεξιότητες που μπορούμε να καλλιεργήσουμε στα παιδιά μας, ώστε να χτίσουν ψυχική ανθεκτικότητα και να καταφέρουν να νιώθουν πιο ευτυχισμένα, πιο ικανοποιημένα στη ζωή τους. Μια από αυτές είναι η άσκηση την ευγνωμοσύνης.

Είναι το βιβλίο σας ένας οδηγός εκπαίδευσης στην ευγνωμοσύνη;

Ναι, είναι μ’ έναν πολύ διασκεδαστικό τρόπο!

Ποια είναι η σύνδεση της ευγνωμοσύνης με την ευτυχία;

Η ευγνωμοσύνη τρέφει την ψυχή μας και όπως αποδεικνύεται από μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε παιδιά, συνδέεται άμεσα με την ευτυχία. Αυτό σημαίνει ότι η ανάπτυξη της ευγνωμοσύνης σε νεαρή ηλικία βοηθά τα παιδιά να γίνουν πιο ευτυχισμένοι ενήλικοι. Όταν, όμως, μιλάμε για ευγνωμοσύνη, εννοούμε κάτι παραπάνω από το να λέμε ευγενικά «ευχαριστώ». Πρόκειται για μια συνειδητή άσκηση κατά την οποία τα παιδιά μαθαίνουν να νιώθουν ευγνωμοσύνη για όσα ήδη έχουν, τα μικρά, τα καθημερινά, αυτά που συχνά παίρνουμε ως δεδομένα.

Η ευγνωμοσύνη τρέφει την ψυχή μας και όπως αποδεικνύεται από μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε παιδιά, συνδέεται άμεσα με την ευτυχία.

Γίνεται να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά στην ευγνωμοσύνη;

Ναι, βέβαια. Η ευγνωμοσύνη μας εκπαιδεύει να εστιάζουμε στη στιγμή. Όταν αφιερώνουμε λίγο χρόνο για να δούμε τη ζωή από διαφορετική σκοπιά, εκφράζουμε ευγνωμοσύνη για τα πράγματα που έχουμε και για τους ανθρώπους που μας περιβάλλουν. Χρειάζεται ένα λεπτό για ν’ αλλάξουμε την οπτική με την οποία βλέπουμε τον κόσμο και ν’ αποδεχτούμε τα πράγματα όπως είναι, αντί γι’ αυτό που θα μπορούσαν να είναι.

Μέσα στην δύσκολη καθημερινότητα που ζούμε πλέον θεωρείτε ότι οι γονείς μπορούν εύκολα να περάσουν μηνύματα αισιοδοξίας μέσα στην οικογένεια;

Επιβάλλεται! Τα παιδιά μας δεν πρέπει να επηρεάζονται από την δυστυχία που υπάρχει γύρω μας. Ήδη εισπράττουν πολλά από τα άσχημα που συμβαίνουν και οφείλουμε ως γονείς να προστατεύσουμε όσο μπορούμε την παιδικότητα τους. Η παιδική ηλικία όλων μας είναι βαλίτσες που κουβαλάμε μαζί μας μία ζωή. Τι θα θέλαμε να έχουν οι βαλίτσες των παιδιών μας μέσα;

Η παιδική ηλικία όλων μας είναι βαλίτσες που κουβαλάμε μαζί μας μία ζωή. Τι θα θέλαμε να έχουν οι βαλίτσες των παιδιών μας μέσα;

Πόσο μεγάλη δύναμη έχει το «ευχαριστώ»;

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η ευγνωμοσύνη που εκφράζεται με το εσωτερικό «ευχαριστώ» ενισχύει την πνευματική ευελιξία, βελτιώνει τη διάθεση και την ομαδικότητα. Η εκπαίδευση στην αξία της ευγνωμοσύνης είναι εκπαίδευση αισιοδοξίας. Υπάρχουν πάντα προκλήσεις, μπλοκαρίσματα και επιπλοκές, αλλά ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν είναι το πραγματικό τεστ ψυχικής ανθεκτικότητας. Η ανθεκτικότητα είναι μια από τις πιο βασικές δεξιότητες που πρέπει να καλλιεργήσουμε στα παιδιά μας ώστε να ανταπεξέλθουν σε όσα δύσκολα, φυσιολογικά και μη, θα αντιμετωπίσουν στη ζωή τους.

Είναι η θετική σκέψη ένας τρόπος ν’ αντιμετωπίσουμε το μέλλον;

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό η εσωτερική φωνή των παιδιών μας να είναι θετική, να τα ενθαρρύνει και να τα στηρίζει. Έτσι θα μπορέσουν να ζήσουν πιο ευτυχισμένες, πιο ολοκληρωμένες ζωές.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό η εσωτερική φωνή των παιδιών μας να είναι θετική, να τα ενθαρρύνει και να τα στηρίζει.

Ποιο είναι το πρόγραμμα σας για τους επόμενους μήνες;

Μετά από δυο χρόνια χωρίς παρουσιάσεις και εκδηλώσεις, 1 Απριλίου ξεκινάω μια πολύ μεγάλη περιοδεία σ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό από τη αγαπημένη μου Θεσσαλία.

Μπορείτε να δείτε λεπτομέρειες εδώ: https://marinagioti.gr/website/events/

Το πρόγραμμα προς το παρόν διαμορφώνεται ως εξής: 

Παρασκευή 1 Απριλίου: Λαμία Μπέτσης Βιβλιοαγορά

Σάββατο 2 Απριλίου: Τρίκαλα Βιβλιοχαρτοπωλείο Παπαγιάννη

Κυριακή 3 Απριλίου: Καρδίτσα Βιβλιοπωλείο Βασιλάκος

Δευτέρα 4 Απριλίου: Λάρισα Βιβλιοχαρτοπωλείο Άνεμος

Τρίτη 5 Απριλίου: Κατερίνη Public Κατερίνης

Τετάρτη 6 Απριλίου: (πρωί) Αλεξάνδρεια Βιβλιοπωλείο Κύτταρο

Τετάρτη 6 Απριλίου: (απόγευμα) Νάουσα Toufas Kostas

Πέμπτη 7 Απριλίου: Βέροια  Iliotropiobooks

Παρασκευή 8 Απριλίου: Αριδαία Βιβλιοπωλείο Συμβολή

Σάββατο 9 Απριλίου: (πρωί) Θεσσαλονίκη Βιβλιοπωλείο Κλέλια

Σάββατο 9 Απριλίου: (απόγευμα) Θεσσαλονίκη BOOKS & TOYS

Κυριακή 10 Απριλίου: Εβόρα (Παναγίτσα Πέλλας) Evora Cafe

Δευτέρα 11 Απριλίου: Πτολεμαΐδα

Τρίτη 12 Απριλίου: Σέρρες Public Σερρών

Τετάρτη 13 Απριλίου: Δράμα Μια Φορα Κι Εναν Καιρο-storyland.gr

Πέμπτη 14 Απριλίου: Δράμα κέντρο Βιβλιοπωλείο Πάτσης

Παρασκευή 15 Απριλίου: Γιάννενα Μωβ Κουκουβάγια

Σάββατο 16 Απριλίου: Άρτα Η πολυθρόνα του Νίτσε

Τον Μάιο/Ιούνιο θα επισκεφθώ την Κρήτη, την Κόρινθο, το Αίγιο, τη Μυτιλήνη, το Μόναχο, το Ντίσελντορφ και αγαπημένα βιβλιοπωλεία της Αθήνας.

Σας ευχαριστώ

ΒΙΟ

Η Μαρίνα Γιώτη είναι βραβευμένη συγγραφέας και εικονογράφος της επιτυχημένης σειράς «Παραμύθια αλλιώς», του βιβλίου για μαμάδες «Μια καρδιά», του «Γέτι», «Η δύναμη του ακόμη», που απέσπασε το πρώτο βραβείο στα Βραβεία Κοινού Public 2021, καθώς και άλλων παιδικών βιβλίων που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Διόπτρα, αλλά και ακούραστη εξερευνήτρια της παιδικής φαντασίας. Πριν από λίγες ημέρες κυκλοφόρησε το τελευταίο της βιβλίο «Τα Φλαφ της ευτυχίας» (Διόπτρα). Βιβλία της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, στα κορεάτικα και στα ιταλικά. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τη Μαρίνα και τα βιβλία της ή να βρείτε εκπαιδευτικό υλικό και δραστηριότητες στο www.marinagioti.gr.

Κλειστή Ομάδα Αναγνωστών Μαρίνας Γιώτη στο Facebook:

Facebook / Instagram σελίδα:

Start typing and press Enter to search