Όταν ανθίζει στη Θεσσαλική γη

Όταν ανθίζει στη Θεσσαλική γη...

Σε ρυθμό allegro είναι το ανοιξιάτικο ξύπνημα της φύσης στη Θεσσαλία, όπως ξεκινά το κοντσέρτο από τις 4 εποχές του Βιβάλντι. Η παλέτα των χρωμάτων ζωντανεύει μπροστά μας: οι αναρίθμητες αποχρώσεις του πράσινου, το μωβ της λεβάντας, το παιχνιδιάρικο «κονφετί» των αγριολούλουδων της Θεσσαλικής γης.

Τρίκαλα … Χίλια Καλά

Χτισμένη στο Θεσσαλικό κάμπο διασχίζεται από τον Ληθαίο ποταμό. Δέκα μονότοξα γεφύρια ενώνουν τις δύο πλευρές της πόλης. Δεντροφυτεμένες πλατείες, πεζόδρομοι, αμέτρητα ποδήλατα και μυρωδιά καφέ διάχυτη στην ατμόσφαιρα. Ζωή, κίνηση, διαδρομές στην ιστορία και τις συνοικίες της.
Αναφορές στον Ασκληπιό και νότες του ρεμπέτικου. Όχι! Αυτή η πόλη δεν ξεχνά και δεν την ξεχνάς εύκολα. Και ας παραπέμπει ετυμολογικά στη λήθη ο ποταμός που τη διασχίζει!
Περπατήστε την ή καλύτερα για να μπείτε στους ρυθμούς της, γνωρίστε την πόλη με το ποδήλατο. Η αρχή θα γίνει από τη Γαλλική γέφυρα, όπου θα ρεμβάσετε με φόντο τα χρώματα που παίρνουν τα νερά του ποταμού στο φως. Ο περίπατος στις όχθες του ποταμού, που στολίζουν πλατάνια και αγριοκαστανιές, θα σας οδηγήσει στην Παλιά Πόλη. Πόσο παλιά; Μέχρι την αρχαία Τρίκκη της 3ης χιλιετίας π.Χ., την πόλη όπου έδρασε ο Ασκληπιός.
Το Βαρούσι, η παλιά συνοικία των Χριστιανών, υπενθυμίζει το αρχοντικό παρελθόν της πόλης. Διώροφα αρχοντικά, εκκλησίες Βυζαντινές και πολλά μικρά πλακόστρωτα στενά. Αυτά θα σας μεταφέρουν στο Κάστρο του Ιουστινιανού και στον πύργο με το Ρολόι του 17ου αιώνα. Σειρά έχουν τα Μανάβικα, η παλιά φτωχογειτονιά που σήμερα προσφέρει στιγμές ανάπαυλας και δροσιάς με τα ταβερνάκια της, τα μπαρ και τα cafe. Αλλά και ο Προφήτης Ηλίας, ο μικρός καταπράσινος λόφος με το ζωολογικό κήπο και την πανοραμική θέα της πόλης, θα σας ενθουσιάσει.
Από την πολυσύχναστη Ασκληπιού θα φτάσετε στο Μύλο Ματσόπουλου, το βιομηχανικό συγκρότημα που λειτουργεί ως πολιτιστικός χώρος όλο τον χρόνο. Την τιμητική του, όμως, έχει τα Χριστούγεννα που μετατρέπεται σε Μύλο των Ξωτικών, για να σκορπίσει χαρά σ΄ όλα τα παιδιά. Το καράβι των πειρατών, το σπίτι του Αη Βασίλη, το απίθανο FunPark, το παγοδρόμιο, μεταδίδουν τη μαγεία των Χριστουγέννων σε μικρούς και μεγάλους.

Τρικαλινή παλιά μου αγάπη. Όλο ανάμνηση γεμάτη

Μοιραζόμαστε τη χαρά της φύσης

Μία ζακέτα, «ασπίδα» στην πρωινή ψύχρα, αφού η σκιά των βουνών γύρω από το Γαρδίκι εμποδίζει τις ακτίνες του ήλιου να μας φτάσουν. Μήπως να παρασυρθούμε από τη δράση; Mountain bike στα μονοπάτια του Ασπροπόταμου ή rafting στο κατέβασμά του; Πλησιάζοντας στο παραμυθένιο Νεραϊδοχώρι, βλέπουμε σχεδόν τα ξωτικά πίσω από κελαρυστές πηγές. Γοητευμένοι από τα χρώματα της τεχνητής λίμνης – όμοια με πολύτιμα πετράδια – φτάνουμε στο Σμόκοβο. Οι βράχοι των Μετεώρων τεράστιοι, ακίνητοι αετοί με τα μοναστήρια σκαρφαλωμενα στα «κεφάλια» τους.

Περνώντας αντίκρυ το γεφύρι της Πύλης, ένας άλλος κόσμος: ποτάμι και πλατάνια, αληθινή όαση με ασυναγώνιστη τη φυσική ομορφιά των Τεμπών, στο διάβα του Πηνειού. Στάση για επίσκεψη στην Αγία Παρασκευή, καταμεσής της κοιλάδας. Από πάνω, ο Όλυμπος με θέα στην απεραντοσύνη, κορυφαία προτίμηση των πιστών της αναρρίχησης.

Στην αγκαλιά των Mετεώρων

Υψώνονται αντίκρυ στο Θεσσαλικό κάμπο. Μοιάζουν να καθρεφτίζουν τον πόθο του ανθρώπου να πλησιάσει ανώτερους κόσμους. Τα γυμνά βράχια με τις μονές, τα ασκητήρια και τις σπηλιές, δείχνουν τη δύναμη των ανθρώπων που αναζήτησαν εδώ το διάλογο με το Αιώνιο και το Αληθινό.

Θεραπαινίδα της ψυχής το σώμα. Τα Μετέωρα με την εκπληκτική φυσική τους ομορφιά ασκούν πάνω σας μια μαγευτική έλξη που σας τραβά να τα εξερευνήσετε. Οι πεζοπορικές και ορειβατικές διαδρομές, η αναρρίχηση στους βράχους τους εκγυμνάζουν το σώμα και προσφέρουν χαλάρωση και ηρεμία.

Start typing and press Enter to search