Τι είναι το “Slow Travel”

Slow Travel

Tα ταξίδια είναι μια από τις πιο συγκλονιστικές εμπειρίες στη ζωή του ανθρώπου. Ανοίγουν το μυαλό, μας πάνε σε νέα μέρη, μας γνωρίζουν νέες κουλτούρες και μας ενώνουν με τους λαούς του κόσμου.

Είναι γεμάτα ουσία, τα θυμόμαστε για πάντα, μας αναζωογονούν και μας γεμίζουν ενέργεια. Ή μπορεί και το ακριβώς αντίθετο!

Τα τελευταία χρόνια, τα ταξίδια μας ήταν γρήγορα, κουραστικά, αγχωτικά. Σε κάποιες περιπτώσεις έπρεπε σε 7 μέρες, να δεις 4 πόλεις, 10 χωριά, 15 αξιοθέατα, και ν΄ ανέβεις σε αεροπλάνα, πλοία, τρένα, λεωφορεία, αερόστατα, αυτοκίνητα μαζί με άλλους 50 ανθρώπους!

Χρειάστηκε μια πανδημία και 2 – 3 παρατεταμένα lockdown για να ρίξουμε ρυθμούς, αναγκαστικά, να αλλάξει η κοσμοθεωρία μας και να αναζητήσουμε την ουσία, πίσω από την τρελή καθημερινότητα, που επηρέαζε ακόμη και τον τρόπο που ταξιδεύαμε.

Έτσι μπήκε στη ζωή μας ο όρος Slow Travel.

Αυτό το νέο trend, είναι ο ορισμός της απλότητας στα ταξίδια. Mια ισορροπημένη εμπειρία, που ξεκινά από τη διοργάνωση, τις απαιτήσεις μας, τη διαμονή, την ασφάλεια, και τη διαχείριση του χρόνου μας στον τόπο προορισμού.

Το Slow Travel είναι μια κατάσταση που αποφασίζουμε να ζήσουμε, άσχετο με το πόσες μέρες αφιερώνουμε στο ταξίδι μας. Αφήνουμε πίσω μας τους πολυσύχναστους προορισμούς, και επιλέγουμε 1 με 2 μέρη που θα εξερευνήσουμε με ηρεμία. Επιλέγουμε προορισμούς που μπορούμε να φτάσουμε, σε διάστημα λίγων ωρών.

Επιλέγουμε ιδιωτικές μεταφορές ή μεταφορές που μας εξασφαλίζουν τη μέγιστη ασφάλεια, με τη χρήση μάσκας και τηρώντας τις αποστάσεις μεταξύ επιβατών. Μένουμε σε οργανωμένα ξενοδοχεία, που δουλεύουν με πλήρη αφοσίωση στα υγειονομικά πρωτοκόλλα, ή σε ενοικιαζόμενα σπίτια και camping, όπου έχουμε την ιδιωτικότητα που επιθυμούμε.

 Προτιμάμε να μετακινούμαστε με τα πόδια ή με ποδήλατο στον προορισμό μας, αντί για τα υπερφορτωμένα μέσα μαζικής μεταφοράς και το μετρό.

Επιλέγουμε υπαίθριες διαδρομές, καθαρό αέρα, ανοιχτούς χώρους για φαγητό, καφέ, ποτό και ψώνια, αντί για κλειστά shopping malls, μοδάτα εστιατόρια και ασφυκτικά γεμάτα club.

Ανακαλύπτουμε τον προορισμό μας, περπατώντας στις γειτονιές των πόλεων, παρατηρώντας την καθημερινότητα των ανθρώπων που ζουν εκεί, θαυμάζοντας την αρχιτεκτονική των κτηρίων, βλέποντας υπαίθρια μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, ακολουθώντας μονοπάτια στα χωριά. Κάνουμε πεζοπορία δίπλα σε λίμνες και ποτάμια, ποδήλατο στο βουνό, στρώνουμε την πετσέτα μας δίπλα στο κύμα.

Δενόμαστε με τον προορισμό μας, αποκτούμε ένα αγαπημένο cafe, βρίσκουμε το πιο ωραίο σημείο για φωτογράφηση, γνωριζόμαστε με τους γείτονες μας και ανταλλάσουμε μια καλημέρα. 

Νιώθουμε ευγνωμοσύνη γι΄αυτό το νέο τρόπο απλής ταξιδιωτικής ζωής, που μας κρατά μακριά από το συνωστισμό και τους γρήγορους ρυθμούς των προηγούμενων ετών. Η χρήση της τεχνολογίας, είναι παραδόξως πιο επιβεβλημένη από ποτέ.

Οι πόλεις/χώρες, τα μέσα που μας μεταφέρουν εκεί, τα ταξιδιωτικά γραφεία και οι φορείς του τόπου, πρέπει να μας παρέχουν παντού και δωρεάν, online και σε πραγματικό χρόνο, κάθε είδους πληροφορία, που μας είναι απαραίτητη,  για την ασφάλεια μας, τα μέτρα και τυχόν περιορισμούς που ισχύουν στον προορισμό μας, και όλες τις δυνατότητες για αξιοποιήσουμε το χρόνο μας ποιοτικά. Το αποτέλεσμα το κατανοούμε στην επιστροφή. Είμαστε καταρχάς πιο ασφαλείς, έχουμε προστατεύσει την σωματική και ψυχική μας υγεία, το περιβάλλον, το πορτοφόλι μας! Μιας και το Slow Travel, δεν απαιτεί έξοδα και ακριβές συνήθειες στις διακοπές μας, και έχουμε κερδίσει μια εντελώς προσωποποιημένη εμπειρία. 

Πλήρως προσαρμοσμένη η τάση αυτή, στη νέα Covid-19 εποχή, και αμέσως μόλις οι συνθήκες μας το επιτρέψουν, θα μας χαρίσει για το 2021 τουλάχιστον, τις πιο όμορφες ταξιδιωτικές αναμνήσεις. Και η πιο ασφαλής χώρα για να επισκεφτούμε φέτος είναι ποια άλλη;

Η Ελλάδα μας! Καλή μας απελευθέρωση.

Θάνεια Βαρνακιώτη
Υπάλληλος Υποδοχής και Κρατήσεων DIVANI METEORA HOTEL
Εκπαιδεύτρια Τουριστικών Σπουδών  – Θεσσαλικό ΙΕΚ Γιάτσος

Start typing and press Enter to search