Podcasts – Άνθρωποι των τεχνών, διαβάζουν!

Podcasts

Άνθρωποι των τεχνών, διαβάζουν!

από την Κατερίνα Σιδέρη

Eδώ και λίγο καιρό, έχει επικρατήσει, άνθρωποι των τεχνών και δει ηθοποιοί, να διαβάζουν με τη χαρισματική φωνή τους αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας και να τα παραθέτουν στο κοινό, με την τεχνική των podcasts.

Μ’ αυτό τον τρόπο, έχουμε τη δυνατότητα, όταν οδηγούμε, όταν γυμναζόμαστε ακόμη κι όταν είμαστε απασχολημένοι, να απολαύσουμε μέσα από διάφορες ηλεκτρονικές πλατφόρμες, από τα social media ή το ραδιόφωνο, γνωστούς ηθοποιούς να διαβάζουν ποίηση, λογοτεχνία ακόμα και παραμύθια και να μας μεταφέρουν νοερά σε άλλες εποχές.

Τα οφέλη των podcasts είναι αρκετά και συνεχώς αυξάνουν τους θαυμαστές τους.

Συνδράμουν θετικά στην επιμόρφωση μιας μερίδας ατόμων, οι οποίοι δεν είναι σε θέση να διαβάσουν, διότι διαθέτουν παθολογικά αίτια όρασης. Αν και μέχρι πρότινος ήταν «καταδικασμένοι» με περιορισμένες τις επιλογές τους σε βιβλία, τώρα μπορούν να ακούσουν αποσπάσματα από λογοτεχνικά κείμενα ή και μεγαλύτερα σε έκταση διηγήματα, μέσα από διαμορφωμένες λίστες, επιλέγοντας αυτό που τους ταιριάζει.

Συνδράμουν θετικά στην επιμόρφωση μιας μερίδας ατόμων, οι οποίοι δεν είναι σε θέση να διαβάσουν, διότι διαθέτουν παθολογικά αίτια όρασης.

Ένα αρκετά μεγάλο πλεονέκτημα των podcasts, αφορά την τρίτη ηλικία και τους ανθρώπους της, που διαθέτουν άπλετο χρόνο στη διάθεσή τους αλλά η όρασή τους είναι πλέον αδύναμη. Στους αγαπητούς μας ηλικιωμένους, είναι πολύ εύχρηστο να τους κρατά συντροφιά μια οικεία πολλές φορές φωνή, όπου με τη ζεστασιά της και τις εναλλαγές συναισθημάτων που πολύ όμορφα μπορούν να χειριστούν, γεμίζουν εποικοδομητικά τον χρόνο τους και συνάμα, τους τροφοδοτούν με τροφή για σκέψη, εφόσον το επιθυμούν.

Επιπρόσθετα, στη μερίδα του κοινού που επιθυμεί διακαώς να διαβάσει αλλά ο ελεύθερος χρόνος του είναι αρκετά συρρικνωμένος, του παρέχεται η δυνατότητα επιλογής μέσω των podcasts, να ακούσει το κείμενο που τον ενδιαφέρει, ακόμα και την ώρα που επιστρέφει σπίτι του, μετά από μια κουραστική και απαιτητική ημέρα ή την ώρα που επιλέγει έναν περίπατο για να αποφορτιστεί από την ένταση της ημέρας. Φορώντας ακουστικά και χωρίς να ενοχλείται κανένας, χαλαρώνουμε ακούγοντας όλο και περισσότερους εθελοντές που χαρίζουν τις φωνές τους και διαβάζουν Ντοστογιέφσκι, Ντίκενς, Αγκάθα Κρίστι, Ελύτη, Ψαθά ακόμα και τον Όμηρο μέσα από μια συλλογή που συνεχώς εμπλουτίζεται, λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος από το κοινό.

Φορώντας ακουστικά και χωρίς να ενοχλείται κανένας, χαλαρώνουμε ακούγοντας όλο και περισσότερους εθελοντές που χαρίζουν τις φωνές τους και διαβάζουν Ντοστογιέφσκι, Ντίκενς, Αγκάθα Κρίστι, Ελύτη, Ψαθά ακόμα και τον Όμηρο μέσα από μια συλλογή που συνεχώς εμπλουτίζεται, λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος από το κοινό.

Μια ειδική κατηγορία αφορούν τα παραμύθια, τα οποία προσεγγίζουν συν τοις άλλοις και τα παιδιά με ειδικές μαθησιακές και κινητικές ανάγκες, όπου μέσα από συνδέσμους προστασίας και συλλόγους, έχει δημιουργηθεί μια τεράστια ακουστική βιβλιοθήκη, δίνοντας τη δυνατότητα σε εκπαιδευτικούς αλλά και στους ίδιους τους γονείς, να επιλέξουν και να χαρίσουν στα παιδιά ευκαιρίες πολιτισμικής και κοινωνικής ανάπτυξης.

Η εποχή που ζούμε, μας έχει στερήσει τη δυνατότητα κοινωνικοποίησης και οι τρόποι διαφυγής που έχουν ανθίσει, ένας από τους οποίους είναι τα podcasts, συνδράμει στη μείωση της αίσθησης της μοναξιάς. Δεν είμαστε μόνοι. Μπορεί να βρισκόμαστε ο ένας μακριά από τον άλλον, αλλά μ’ αυτόν τον τρόπο δεν νιώθουμε μόνοι. Ακούμε αφηγήσεις, απαγγελίες, αναγνώσματα και νοερά νιώθουμε την παρουσία ανθρώπων γύρω μας. Γι’ αυτό λοιπόν, αναζητήστε να έρθετε σε επαφή με αυτή τη νέα πρωτοποριακή έκφραση και γιατί όχι, γίνεται αρωγός της, διαβάζοντας εθελοντικά για κάποιους άλλους που το επιθυμούν και το έχουν ανάγκη!

Η εποχή που ζούμε, μας έχει στερήσει τη δυνατότητα κοινωνικοποίησης και οι τρόποι διαφυγής που έχουν ανθίσει, ένας από τους οποίους είναι τα podcasts, συνδράμει στη μείωση της αίσθησης της μοναξιάς.

Δεν είμαστε μόνοι. Μπορεί να βρισκόμαστε ο ένας μακριά από τον άλλον, αλλά με αυτόν τον τρόπο δεν νιώθουμε μόνοι.

Start typing and press Enter to search