SS22: Η Νέα Μόδα

SS22:

Η Νέα Μόδα

από την Φαίη Γκαϊνά

Εν μέσω πολλαπλών αλλαγών σε παγκόσμια εμβέλεια, η μόδα ως μέσο έκφρασης μη λεκτικής επικοινωνίας, επιδιώκει να φέρει λίγη χαρά και ομορφιά στην καθημερινότητα μας. Ένα εγχείρημα που απαιτεί ελιγμούς ακροβάτη καθώς η πραγματικότητα που βιώνουμε ορίζεται από σκληρές αντιφάσεις. Το τραύμα της μετά covid εποχής, η παγκόσμια ενεργειακή κρίση, ο πόλεμος. Μια νέα πραγματικότητα όπου όλα γύρω μας αλλάζουν, ο σκοπός που εξυπηρετεί οποιοδήποτε μέσο μπορεί ομοίως κι αυτός ν’ αλλάξει σε μία νύχτα.

Τη στιγμή αυτή φαίνεται να έχει μεγαλύτερη σημασία η ουσία, ακουμπώντας στη σιγουριά του γνώριμου. Σ’ αυτόν τον νέο κόσμο τα ρούχα μας ακολουθούν τους όρους της άνεσης και της διαχρονικότητας. Έπειτα οι γρήγοροι ρυθμοί της σύγχρονης ζωής απαιτούν την συνέπεια της πρακτικότητας. Ως απόρροια όλων αυτών η μόδα και οι σχεδιαστές που την εκφράζουν και την εκπροσωπούν εξερευνούν τις ρίζες της, στρέφοντας το βλέμμα όλων στο παρελθόν.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η σεζόν αυτή δεν χαρακτηρίζεται από εντάσεις και σημαντικό νεωτερισμό. Τα περισσότερα τα έχουμε ήδη δει σε συλλογές περασμένων εποχών.

Οι δεκαετίες των 00s και των 90s φαίνεται να μονοπωλούν την επικαιρότητα των trends για την σεζόν άνοιξη/καλοκαίρι 2022. Οι τσάντες γίνονται ξανά χρηστικές. Αποκτούν μεγαλύτερη χωρητικότητα αντανακλώντας τη νέα πραγματικότητα.

Το νέο σέξι ακολουθεί την αισθητική των 60s. Ομοίως και τα ζωηρά prints αναβιώνοντας την επαναστατική διάθεση εκείνης της εποχής – λειτουργώντας ίσως σαν μια απόπειρα να βγούμε στον κόσμο με αυτοπεποίθηση.

Στο παιχνίδι προστίθενται κόκκινα αξεσουάρ, διχτυωτά φορέματα και top, φορεμένα σε δέρμα γυμνό ή πάνω από άλλα ρούχα, λειτουργώντας απελευθερωτικά. Παρατηρούμε υφές που ταλαντεύονται στον αέρα, σιλουέτες ρευστές με κίνηση, ραφές απαλές, άνετες, χωρίς να λείπει η ζωτικότητα των χρωμάτων. Σαν μια ακόμη προσπάθεια να εκφραστεί η απεραντοσύνη της ζωής.

Daywear ενδύματα τοποθετημένα στη ζώνη των βραδινών εμφανίσεων. Τα φαρδιά τζιν της δεκαετίας του 90, αλλά και τα δερμάτινα παντελόνια που εισβάλλουν ριζοσπαστικά, διατηρώντας ταυτόχρονα την παρουσία του κλασικισμού και της ανατροπής. Ανδρόγυνα σύνολα φορεμένα casual πλαισιωμένα από έντονα αξεσουάρ.

Αυτό θα μπορούσε να είναι το αφήγημα της μόδας για τη σεζόν άνοιξη/καλοκαίρι 2022 – γεμάτο από αντιφάσεις και αλληλεπιδράσεις περασμένων εποχών που συναντούν το τώρα.

Start typing and press Enter to search