Στέλιος Κουδουνάρης

Κάνοντας το ντεμπούτο του το 2008, ο Κύπριος σχεδιαστής Στέλιος Κουδουνάρης που ζει και δημιουργεί στην Αθήνα, αποτελεί σήμερα έναν από τους σημαντικότερους εκπρόσωπους της νέας γενιάς Ελλήνων σχεδιαστών.
Από την πρώτη του κιόλας συλλογή ο STELIOS KOUDOUNARIS παίζει επιδραστικό ρόλο στην Ελληνική σκηνή μόδας, ενώ τα μεγαλύτερα ονόματα της Ελληνικής showbiz τον εμπιστεύονται για τις εμφανίσεις τους. Τον συναντήσαμε στο ατελιέ του και μας έδωσε μια αποκαλυπτική συνέντευξη.

Οι συλλογές των ρούχων σας θεωρούνται πάντα ιδιαίτερες και πρωτοποριακές. Μέσα σ’ αυτή την εποχή, πως εμπνέεστε;

Η κάθε εποχή έχει τα δικά της ορόσημα και χαρακτηριστικά πόσο μάλλον αυτή που διανύουμε. Κοσμοιστορικά γεγονότα και αλλαγές, υγειονομικές, πολιτικές, περιβαλλοντολογικές, κοινωνικές… Όλα αλλάζουν. Τα πάντα αποτελούν έμπνευση και μην ξεχνάτε ότι η μόδα πάντα αποτυπώνει την εκάστοτε ιστορική περίοδο. Ότι φοράμε είναι ότι ζούμε.

Ποια είναι η σχέση σας με τη μόδα; Είναι μια σχέση αγάπης…

Για ‘μένα το επάγγελμα μου είναι πρωτίστως ο τρόπος μου να εκφραστώ, να διηγηθώ αυτά που σκέφτομαι μέσα από τα ρούχα μου, να παρέμβω στις εικόνες της πόλης ντύνοντας τον κόσμο με τις σκέψεις μου… Κατά καιρούς είχα σκεφτεί ότι θα μπορούσα ν’ ασχοληθώ και με κάτι άλλο, καθότι ως ανήσυχο πνεύμα έχω πολλά και διαφορετικά ενδιαφέροντα, όμως η μόδα είναι πραγματικά το αντικείμενο που με γοητεύει όσο τίποτε άλλο.

Πως θα χαρακτηρίζατε το στυλ το ρούχων σας;

Μετά από 13 χρόνια πιστεύω ότι μπορώ πλέον να το ονομάσω διαχρονικό, αφού βλέποντας σήμερα παλαιότερα μου ρούχα φοριούνται σαν να είναι σημερινά και δεν μπορείς να προσδιορίσεις σε ποια εποχή η σεζόν ανήκουν αφού συχνά αγνοώ τις τάσεις και εξελίσσω το δικό μου δημιουργικό αφήγημα. Είναι σίγουρα γεωμετρικό, αρχιτεκτονικό, άγρια κομψό και ευαίσθητο ταυτόχρονα. Μέσα από τις δημιουργίες μου επιδιώκω να κάνω τους ανθρώπους να φαίνονται πιο ζωντανοί, νεανικοί, ελκυστικοί, ανοιχτοί και εντυπωσιακοί.

Τα πάντα αποτελούν έμπνευση και μην ξεχνάτε ότι η μόδα πάντα αποτυπώνει την εκάστοτε ιστορική περίοδο. Ότι φοράμε είναι ότι ζούμε.

Πως προέκυψε η ανδρική συλλογή;

Ανέκαθεν αγαπούσα το ανδρικό ένδυμα αφού και στις γυναικείες μου συλλογές, συχνά δανείζομαι στοιχεία από την ανδρική γκαρνταρόμπα. Σχεδόν από τις πρώτες μου συλλογές παρουσίαζα και κάποια ανδρικά κομμάτια, ενώ αυτή την περίοδο ολοκληρώνω την πρώτη μου συλλογή με ανδρικά χειροποίητα κοστούμια που θα φιλοξενείται στον κάτω όροφο του καταστήματος μου και θα φτιάχνεται στα μέτρα του πελάτη κατόπιν παραγγελίας. Είμαι πραγματικά περήφανος και ανυπομονώ να ολοκληρωθεί γιατί φτιάχνεται εξ ολοκλήρου στο χέρι από έμπειρους ράφτες στην Ελλάδα, με εξαιρετικής ποιότητας λινά, βαμβακερά και κασμήρια σε κλασικά αλλά και πολύ ανατρεπτικά χρώματα.

Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείτε περισσότερο χρώμα στις συλλογές σας.  Θα δούμε και φέτος; Από που εμνπνευστήκατε για τη συλλογή σας για άνοιξη – καλοκαίρι 2022;

Η συλλογή για τη φετινή Άνοιξη και Καλοκαίρι είναι πλημμυρισμένη από χρώμα. Ίσως πρώτη φορά τόσο πολύ χρώμα… Αιθέρια φορέματα για τις εκδηλώσεις που όλοι έχουμε να παρευρεθούμε -επιτέλους- φέτος το καλοκαίρι, ανάλαφρα και καθημερινά σύνολα για την πόλη, ελαφριά πανοφώρια και οργανικά πλεκτά. Η μόνη έμπνευση και οδηγός πίσω από τη συλλογή αυτή τη φορά ήταν απλή και ξεκάθαρη. Ρούχα που να μας φτιάχνουν τη διάθεση. Ρούχα που να μας κάνουν να αισθανόμαστε όμορφοι και φωτεινοί. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από αυτό.

Μέσα από τις δημιουργίες μου επιδιώκω να κάνω τους ανθρώπους να φαίνονται πιο ζωντανοί, νεανικοί, ελκυστικοί, ανοιχτοί και εντυπωσιακοί.

Ποιο είναι το αγαπημένο ρούχο σας που θα ξεχωρίζατε φέτος ;

Αγαπώ όλα μου τα ρούχα, τα τελευταία σχέδια αλλά και όλων των προηγούμενων συλλογών. Τα σχέδια είναι αποτέλεσμα σοβαρής και χρονοβόρας έρευνας και πειραματισμού. Απορρίπτω πολλά σχέδια και ιδέες μέχρι να ολοκληρώσω μια συλλογή, οπότε αυτά που τελικά γίνονται ρούχα είναι όλα κομμάτια του εαυτού μου. Μου είναι εξαιρετικά δύσκολο να ξεχωρίσω κάποιο, αλλά, θα πω την βαμβακερή κόκκινη καμπαρντίνα με τα λευκά εξώραφα καθώς θεωρώ ότι είναι ένα πολύ χρηστικό και ταυτόχρονα εντυπωσιακό κομμάτι που μία γυναίκα μπορεί να έχει στη ντουλάπα της για χρόνια.

Πείτε μας 3 βασικά κομμάτια που θα πρέπει να έχει κάθε γυναίκα στην ντουλάπα της.

Ένα ωραίο λευκό πουκάμισο, ένα σχεδιαστικό μαύρο φόρεμα και ένα κομψό πανοφώρι καλής ποιότητας.

Τι θα προτείνατε σε μια κοπέλα να επιλέξει για να παραστεί σε ένα γάμο ή ένα elegant event;

Αυτή τη σεζόν προτείνω φορέματα χωρίς περιττά στολίσματα, ανάλαφρα με πλούσια χρώματα και κίνηση. Δηλαδή μια εντυπωσιακή εικόνα που με τα κατάλληλα αξεσουάρ να μπορεί να φορεθεί περισσότερες φορές και όχι σε μια μόνο περίσταση. Γενικά προτείνω σε όλες τις γυναίκες να αγοράζουν λιγότερα κομμάτια καλύτερης ποιότητας και πιο σοβαρού σχεδιασμού, παρά πολλά φθηνά ρούχα που δεν έχουν διάρκεια στο χρόνο και στερούνται προσωπικότητας, ενώ ταυτόχρονα επιβαρύνουν το περιβάλλον στο μέγιστο βαθμό.

Θα ξανακάνατε τηλεόραση και αν ναι τι θα ήταν αυτό που θα σας ενδιέφερε; Θα αναλαμβάνατε μια δική σας εκπομπή;

Την τηλεόραση την έχω αγαπήσει και αν κάποιο πρόγραμμα αισθανθώ ότι μου ταιριάζει και αν οι συνθήκες το επιτρέπουν θα συμμετείχα με χαρά. Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια δέχομαι συχνά διάφορες προτάσεις για διάφορα προγράμματα και συζητάω κάποια πράγματα. Είναι τιμή μου που οι άνθρωποι της τηλεόρασης με σκέφτονται για ποικίλα πρότζεκτ, κάποια απ’ αυτά δεν μου ταιριάζουν, ενώ σε κάποια άλλα δεν μπορώ να ανταποκριθώ από άποψης χρόνου. Είναι πολύ πιθανό να τα λέμε τηλεοπτικά με τη νέα σεζόν.

Είναι τιμή μου που οι άνθρωποι της τηλεόρασης με σκέφτονται για ποικίλα πρότζεκτ, κάποια από αυτά δεν μου ταιριάζουν ενώ σε κάποια άλλα δεν μπορώ να ανταποκριθώ από άποψης χρόνου. Είναι πολύ πιθανό να τα λέμε τηλεοπτικά με τη νέα σεζόν.

To Μy Style Rocks… έχει θέση στα τηλεοπτικά πράγματα θεωρείτε;

Φυσικά, είναι μια εκπομπή που ο κόσμος την αγαπάει και τη ζητάει.

2 χρόνια πανδημίας με κορονοϊό και οικονομικές δυσκολίες λόγω διάφορων γεγονότων για όλους μας. Πώς περάσατε αυτήν την περίοδο; Μέσα στις δύσκολες αυτές συνθήκες ανοίξατε το πρώτο σας κατάστημα. Μιλήστε μας γι’ αυτό.

Στην αρχή φυσικά η αβεβαιότητα αλλά και η διατάραξη της εως τότε “κανονικότητας” μας, με απασχολούσαν και με τρόμαζαν όπως και όλους μας. Στην πορεία άρχισε να καθαρίζει το μυαλό μου και να απασχολούμαι δημιουργικά, να σχεδιάζω τις επόμενες συλλογές αλλά και να ψάχνω νέους τρόπους έκφρασης και επικοινωνίας. Το μεγαλύτερο μου πρότζεκτ για εκείνη την περίοδο ήταν το πρώτο μου προσωπικό κατάστημα. Ένα εγχείρημα που αποτελεί προσωπικό στοίχημα, αφού άνοιξε εν μέσω πολύμηνου lockdown σε πείσμα των καιρών, με στόχο να κάνω ευκολότερη την πρόσβαση στο κοινό που επιλέγει τις δημιουργίες μου.  Urban αισθητική, 60s αρχιτεκτονικά στοιχεία σε μεταμοντέρνο ύφος, πολλές αποχρώσεις του γκρι και λευκό υπό τις αντανακλάσεις έντονων χρωμάτων, με τη γεωμετρία της βιτρίνας να είναι εμπνευσμένη από τον Piet Mondrian. Φέρει διακοσμητικά την υπογραφή μου, με την έντονη παρουσία του χρώματος να δίνει «φως» στις μουντές μέρες που διανύουμε. Ένα περιβάλλον που αποτελεί το ιδανικό σκηνικό για τις collection, το οποίο παραπέμπει στην ατμόσφαιρα που δημιουργείται σ’ ένα fashion show. Ανοίγοντας λοιπόν αυτό το πρώτο φυσικό κατάστημα ήθελα να φέρω πιό κοντα στον κόσμο τις συλλογές μου χωρίς να χρειάζεται να κλείσει κάποιος ραντεβού ή να αισθανθεί την πίεση να αγοράσει κάτι, όπως μπορεί να συμβεί στο ατελιέ. Χαίρομαι πολύ όταν κόσμος απλά επισκέπτεται το κατάστημα για να δει τα ρούχα από κοντά, να τα δοκιμάσει, να βγάλει απλώς μια φώτο και να διαπιστώσει ότι είναι οικονομικά προσιτά. Στο χώρο φιλοξενούμε επίσης μια συλλογή με δικές μου επιλογές με κεριά, αρώματα και αξεσουάρ από την Ευρώπη και την Αμερική τα οποία συμπληρώνουν μια πιό διεθνή εμπειρία shopping.

Το μεγαλύτερο μου πρότζεκτ για εκείνη την περίοδο ήταν το πρώτο μου προσωπικό κατάστημα. Ένα εγχείρημα που αποτελεί προσωπικό στοίχημα αφού άνοιξε εν μέσω πολύμηνου lockdown σε πείσμα των καιρών, με στόχο να κάνω ευκολότερη την πρόσβαση στο κοινό που επιλέγει τις δημιουργίες μου. 

Συναισθηματικά πως είναι ο Στέλιος Κουδουνάρης; Είστε ευτυχισμένος ;

Θα έλεγα ότι διανύω μια όμορφη περίοδο, η οικογένεια και οι αγαπημένοι μου άνθρωποι έχουν την υγεία τους και αυτό ειδικά στις μέρες μας είναι το πιο σημαντικό.

Ποια είναι η διέξοδος σας από την καθημερινότητα;

Τα ταξίδια και το καλό φαγητό είναι οι “πολυτέλειες” που φροντίζω να προσφέρω στον εαυτό μου όσο πιό συχνά μπορώ. Οι νέες εικόνες, οι νέες μυρωδιές από άλλα μέρη με ανανεώνουν πραγματικά και ουσιαστικά

Θυμάστε τα παιδικά σας χρόνια; Πάσχα και οικογένεια παραδοσιακά;

Θυμάμαι πολύ έντονα το Πάσχα στο χωριό μου, τον Άγιο Δημήτριο στην Κύπρο. Τη γιαγιά μου τη Μαρούλα και τη θεία μου την Κίκα να φουρνίζουν προζυμένια ψωμιά και φλαούνες (παραδοσιακό Κυπριακό έδεσμα που φτιάχνουμε συνήθως το Πάσχα), να βάφουμε αυγά με μαργαρίτες και παντζάρια, φρέσκια αναρή και χαλούμι (Κυπριακά τυριά) με χαρουπόμελο αλλά και το κάψιμο του Ιούδα στο προαύλιο της εκκλησίας του χωριού με τα άλλα παιδιά… Και βέβαια σούπα αυγολέμονο μετά την Ανάσταση και το παραδοσιακό τραπέζι την Κυριακή του Πάσχα.

Mια ευχή για την κατάσταση που βιώνουμε σήμερα…

Εύχομαι όλοι οι άνθρωποι να έχουν την υγεία τους και αγάπη να τους περισσεύει. Είναι τόσο κλισέ αυτές οι ευχές αλλά τελικά τα τελευταία χρόνια μας έδειξαν ότι η υγεία -σωματική και πνευματική- και η αγάπη είναι τα πιο σημαντικά αγαθά. Όλα τα υπόλοιπα τα ορίζουμε εμείς.

STELIOS KOUDOUNARIS STORE :

Αναγνωστοπούλου 4 και Ξάνθου, 10673, Κολωνάκι, Αθήνα, 

τηλ. 2107215856

Start typing and press Enter to search